10 συμβουλές για τις διακοπές για νέους γονείς

Το καλοκαίρι και οι διακοπές της οικογένειας ξεκίνησαν...

by Newsroom
0 comment
Κοινοποιείστε το άρθρο

10 συμβουλές για τις διακοπές για νέους γονείς

 

Το καλοκαίρι και οι διακοπές της οικογένειας ξεκίνησαν. Η καλή οργάνωση και η πρόληψη, ειδικά για τους νέους γονείς, μπορούν να δημιουργήσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις, ώστε να είναι μία περίοδος ξεγνοιασιάς και χαράς για όλη την οικογένεια.

 

1. Πριν τις διακοπές σας, δημιουργήστε μία λίστα βασικών πραγμάτων
Τη λίστα αυτή θα την αναπροσαρμόζετε ανάλογα με τις ανάγκες των παιδιών σας, τον τόπο προορισμού και το χρονικό διάστημα που θα απουσιάσετε. Φροντίστε να έχετε προμηθευτεί όλα τα είδη προσωπικής υγιεινής και φροντίδας του παιδιού (π.χ. πάνες, κρέμες περιποίησης), καθώς και τα είδη διατροφής (π.χ. γάλατα, κρέμες), ώστε να μη χρειαστεί να τα αναζητήσετε τελευταία στιγμή, γεγονός που μπορεί να επιφέρει μη συμμόρφωση και πιθανές αλλεργίες του βρέφους ή του παιδιού σας.

2. Μαζί σας στις διακοπές πρέπει να έχετε οπωσδήποτε:
Tα φάρμακα που τυχόν λαμβάνει το παιδί σας σε χρόνια βάση και αυτά που έχει κρίνει απαραίτητα ο παιδίατρος που το παρακολουθεί. Δεν πρέπει να παραλείψετε θερμόμετρο, αντιπυρετικά, αλοιφή ή stick για τσιμπήματα, ιώδιο, γάζες αποστειρωμένες και αυτοκόλλητα επιθέματα για περιποίηση τραυμάτων και εκδορών, καθώς και κρύα επιθέματα για πιθανά χτυπήματα.

3. Εξασφαλίστε τις σωστές συνθήκες διαβίωσης για τα παιδιά σας
Βεβαιωθείτε ότι ο χώρος που θα σας φιλοξενήσει είναι φιλικός και ασφαλής για εσάς και τα παιδιά. Ζητήστε παρκοκρέβατο, αποφύγετε τις κουκέτες, τοποθετήστε ασφάλειες στις πρίζες, νυχτερινό φωτισμό, προτιμήστε ισόγειο χώρο διαμονής για εύκολη πρόσβαση και ενημερωθείτε για τη φύλαξη και ασφάλεια των κοινόχρηστων χώρων π.χ. πισίνες, γήπεδα, παιδικές χαρές.

4. Δώστε έμφαση στις ανάγκες του βρέφους, ιδιαίτερα το καλοκαίρι
Τα βρέφη είναι πιο ευαίσθητα στις υψηλές θερμοκρασίες, αφυδατώνονται πιο εύκολα τους καλοκαιρινούς μήνες και χρήζουν τακτικής ενυδάτωσης, οπότε είναι απαραίτητα πιο τακτά γεύματα, άφθονο νερό και κατανάλωση φρούτων. Ειδικά για την παραλία, είναι καλό να φροντίσετε να έχετε ένα μικρό φουσκωτό στρώμα και μια λευκή πετσέτα θαλάσσης για να τοποθετήσετε το βρέφος πάνω, ώστε να μην έρθει σε επαφή με την άμμο.

5. Προστατέψτε τα παιδιά από τον ήλιο
Κάτω των δύο ετών, απαγορεύεται η άμεση έκθεση στον ήλιο κατά τις μεσημβρινές ώρες και ειδικά σε συνθήκες καύσωνα, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Τα παιδιά θα πρέπει να πηγαίνουν στη θάλασσα πριν από τις 12 το μεσημέρι και μετά τις 5 το απόγευμα, ειδικά τους μήνες Ιούνιο-Ιούλιο-Αύγουστο. Προσφέρετε στα παιδιά άφθονο νερό, χυμούς και φρούτα.

 

6. Φροντίστε ιδιαίτερα την αντιηλιακή προστασία
Τοποθετήστε σε στεγνό και καθαρό δέρμα αντιηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας 50+ πριν την έκθεση στον ήλιο και κατά τη διάρκεια παραμονής σε εξωτερικό χώρο (π.χ. παραλία, πισίνα), με συχνές επαναλήψεις, σύμφωνα με τις οδηγίες του προϊόντος. Πριν την επανάληψη και εφόσον το παιδί έχει κολυμπήσει στη θάλασσα ή στην πισίνα, καλό είναι να πλύνετε με άφθονο νερό, να στεγνώσετε το δέρμα και, εν συνεχεία, να επανατοποθετήσετε το αντιηλιακό στο πρόσωπο και όλη την επιφάνεια του σώματος. Δεν παραλείπουμε ποτέ το καπέλο και εξασφαλίζουμε να έχουμε ομπρέλα θαλάσσης.

7. Προσοχή στην επιλογή αντιηλιακού και δερμοκαλλυντικών
Επιλέξτε εταιρείες εξειδικευμένες σε παιδιά και, κυρίως, αυτές που απευθύνονται σε πληθυσμούς μεσογειακών χωρών, ώστε να έχουν γίνει έρευνες στον συγκεκριμένο τύπο δέρματος. Σε αυτό θα μπορέσει να σας καθοδηγήσει αποκλειστικά και μόνο ο παιδίατρός σας. Ο μεσογειακός τύπος δέρματος απαιτεί καθημερινή περιποίηση (μπάνιο-ντους) με άφθονο νερό και προϊόντα καθαρισμού, ακόμα και του ατοπικού δέρματος ή του παιδιού με χρόνια εκζέματα. Φροντίστε για την καθημερινή ενυδάτωση του δέρματος του παιδιού σας μετά το μπάνιο, ανάλογα με τις ανάγκες του. Πολύ σημαντικό, επίσης, είναι να χρησιμοποιείτε αντικουνουπικά σκευάσματα, σύμφωνα με την ηλικία του παιδιού και τις οδηγίες του κατασκευαστή.

8. Αν το παιδί είναι κάτω του ενός έτους, χρήζει ειδικής διατροφής και φροντίδας
Ενημερωθείτε για το αν παρέχεται στον χώρο διαμονής διατροφή για βρέφη, ειδάλλως εξασφαλίστε (αν δεν θηλάζετε) γάλα ανάλογα με την ηλικία του παιδιού (το γάλα που ήδη έπινε), τα ατομικά του σκεύη (π.χ. μπιμπερό, αποστειρωτή, πιατάκια, κουτάλια, καλαμάκια, εκπαιδευτικά ποτηράκια νερού).

9. Δώστε σημασία τόσο στη σωματική, όσο και στην ψυχική υγεία του παιδιού
Φροντίστε να φέρετε μαζί σας κάποια από τα αγαπημένα παιχνίδια του, καθώς και παραμύθια-βιβλία ή μουσική που του αρέσει. Επιλέξτε τόπο και χώρο διαμονής, όπου θα υπάρχουν και άλλες οικογένειες με παιδιά. Ιδανικό θα ήταν να έχουν και οι φίλοι σας παιδιά, να γνωρίζονται από πριν με τα δικά σας και οι γονείς να έχετε παρόμοια παιδαγωγική αντιμετώπιση. Η παρέα αποφορτίζει εσάς τους γονείς και διασκεδάζει τα παιδιά, αλλά και κάνει διακριτές τις ομάδες ενηλίκων και παιδιών, γεγονός που επιφέρει ισορροπία.

10. Προγραμματίστε μια επίσκεψη στον γιατρό σας
Μπορείτε να τοποθετήσετε τον τακτικό έλεγχο στον παιδίατρό σας πριν τις καλοκαιρινές διακοπές. Αυτό θα σας βοηθήσει να εξασφαλίσετε ότι τα παιδιά σας είναι υγιή και σε θέση να ταξιδέψουν, ακόμη και σε μέρη που δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε ιατρούς και μονάδες υγείας. Φροντίστε να κάνετε το ίδιο και για εσάς. Εξασφαλίστε ότι θα έχετε την τηλεφωνική επικοινωνία και καθοδήγηση του παιδιάτρου σας για οτιδήποτε προκύψει. Ο παιδίατρος θα σας ενημερώσει για ό,τι χρειαστεί να πάρετε μαζί σας, ακόμη και να οργανώσετε ένα μικρό φαρμακείο, απαλλάσσοντάς σας από άγχος, περιττό κόστος και ταλαιπωρία.

 

Δρ. Αθανάσιος Μάτης, Ειδικός Παιδίατρος

Κοινοποιείστε το άρθρο

You may also like