Κοινοποιείστε το άρθρο
8 συμβουλές κατά της δυσκοιλιότητας
Η δυσκοιλιότητα είναι μια πάθηση που ταλαιπωρεί μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, ενώ μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά δυσάρεστων συνεπειών για την υγεία.
Διαβάστε παρακάτω τις 8 πιο χρήσιμες συμβουλές κατά της δυσκοιλιότητας.
Πώς ορίζεται όμως η δυσκοιλιότητα; Όταν οι κενώσεις δεν είναι τακτικές –συγκεκριμένα όταν αφοδεύει κανείς λιγότερο από τρεις φορές την εβδομάδα ή χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να ολοκληρώσει την αφόδευση ή οι ατελείς κενώσεις του είναι συχνές, τότε πρέπει να χτυπήσει… καμπανάκι. Άλλωστε, πέρα από το αίσθημα δυσφορίας και βάρους που φέρνει η δυσκοιλιότητα, μπορεί να προκαλέσει τη δημιουργία αιμορροΐδων και πρωκτικής ραγάδας, αλλά και αιμορραγίες.
Τα κυριότερα αίτια της δυσκοιλιότητας είναι η φτωχή σε φυτικές ίνες διατροφή, η ανεπαρκής ενυδάτωση του οργανισμού, η παράβλεψη της επιθυμίας για τουαλέτα, το άγχος, τα ταξίδια και γενικότερα η αλλαγή των εντερικών συνηθειών, η καθιστική ζωή, αλλά και η έλλειψη συστηματικής, φυσικής δραστηριότητας.
Επίσης η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι συνέπεια παθήσεων και καταστάσεων όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ο καρκίνος του παχέος εντέρου, η εγκυμοσύνη και η χρήση φαρμάκων.
Συμβουλές κατά της δυσκοιλιότητας
Πώς μπορείτε όμως να καταπολεμήσετε την δυσκοιλιότητα, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγετε σε φαρμακευτική αγωγή ή σε πιο δραστικές λύσεις, όπως το χειρουργείο;
1.Αυξήστε την κατανάλωση φυτικών ινών: Μια από τις σημαντικότερες συμβουλές κατά της δυσκοιλιότητας είναι να εντάξετε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες που μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην πρόληψη ή και την αντιμετώπιση της.
Λαχανικά, όπως το μαρούλι, το σπανάκι και το μπρόκολο, αλλά και τα χόρτα, είναι ιδανικά για την περίπτωση, ενώ φρούτα, όπως το ακτινίδιο, η φράουλα και τα σύκα, ή φρούτα που καταναλώνονται με τη φλούδα (μήλο, ροδάκινο) είναι η καλύτερη επιλογή για τη δυσκοιλιότητα.
Επίσης αποξηραμένα φρούτα, όπως είναι για παράδειγμα οι σταφίδες, τα σύκα και τα δαμάσκηνα, βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, ενώ καλό κάνουν και οι φυσικοί χυμοί φρούτων. Πάντως κάποια λαχανικά, πχ. λάχανο και κουνουπίδι, καλό είναι να αποφεύγονται στις περιπτώσεις της δυσκοιλιότητας.
Τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι επίσης μια καλή επιλογή, ενώ καλό είναι να περιορίζονται οι υδατάνθρακες, όπως τα αρτοσκευάσματα, τα κέικ και το σταρένιο ψωμί, αλλά και το ρύζι και οι πατάτες. Τα όσπρια επίσης μπορεί να βοηθήσουν, όπως και τα λαδερά φαγητά. Σε κάθε περίπτωση η ένταξη των φυτικών ινών στην διατροφή πρέπει να γίνει σταδιακά, ώστε να μην προκαλέσει άλλες ενοχλήσεις στο γαστρεντερικό σύστημα.
2.Ενυδατωθείτε: Το νερό είναι νούμερο «ένα» σύμμαχός σας στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Η καλή ενυδάτωση του οργανισμού είναι επιτακτική, καθώς έτσι γίνεται σωστή λίπανση του εντέρου και μαλακώνουν τα κόπρανα. Ενυδάτωση μπορείτε να πετύχετε επίσης και με άλλα ροφήματα, όπως είναι ο καφές, ο χυμός, το γάλα και το τσάι.
3.Καναναλώστε προβιοτικά: Τα προβιοτικά βελτιώνουν την κινητικότητα του παχέος εντέρου. Τρόφιμα όπως το κεφίρ, το ξινόγαλο, το ελληνικό, παραδοσιακό γιαούρτι και άλλα γαλακτοκομικά με προβιοτικά συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ισορροπίας της εντερικής χλωρίδας. Αν μάλιστα συνδυαστούν με δημητριακά ολικής άλεσης ή μέλι, το αποτέλεσμα είναι ακόμα καλύτερο.
4.Ξεχάστε τα επεξεργασμένα τρόφιμα: Τα fast food και τα επεξεργασμένα τρόφιμα, που συνοδεύονται από κορεσμένα λιπαρά και σάκχαρα, δεν είναι η καλύτερη επιλογή για τη δυσκοιλιότητα. Κρατήστε μόνο τα καλά λιπαρά στη διατροφή σας και ακολουθείστε μια ισορροπημένη διατροφή χωρίς υπερβολές.
5.Χρησιμοποιείτε ελαιόλαδο: Γνωρίζουμε πως το ελαιόλαδο είναι θησαυρός για τον οργανισμό και βοηθά και στην περίπτωση της δυσκοιλιότητας. Για καλύτερη εντερική λειτουργία εντάξτε το ελαιόλαδο στη διατροφή σας και θα δείτε αποτελέσματα. Ακόμα κι αν κάνετε δίαιτα –που καλό είναι να αποφεύγεται σε υπερβολικό βαθμό κατά τη διάρκεια της δυσκοιλιότητας- μην φοβηθείτε να χρησιμοποιήσετε το ελαιόλαδο στο καθημερινό σας μενού.
6.Βάλτε την άσκηση στη ζωή σας: Έχει αποδειχθεί πως εντάσσοντας τη φυσική δραστηριότητα στην καθημερινότητά σας, ενεργοποιείτε το έντερο και βελτιώνετε την κινητικότητά του. Άλλωστε, μια από τις αιτίες της δυσκοιλιότητας είναι η καθιστική ζωή.
7.Αλλάξτε τη στάση σας στην τουαλέτα: Τα γόνατα πρέπει να βρίσκονται εγγύτερα στον κορμό κατά την αφόδευση, ώστε να επιτυγχάνεται η στάση «κάθισμα», να αλλάζει η «γεωγραφία» των εντέρων και να χαλαρώνουν οι μύες.
8.Μην παραβλέπετε την ανάγκη σας για κένωση. Ρυθμίστε έτσι τα γεύματά σας, ώστε να βάλετε έναν προγραμματισμό για τις κενώσεις σας, εκπαιδεύοντας τον οργανισμό σας.
Αν τελικά ακόμα κι αν ακολουθήσετε πιστά τις συμβουλές κατά της δυσκοιλιότητας και αυτή επιμένει, καλό είναι να απευθυνθείτε στον γιατρό σας για περαιτέρω καθοδήγηση.