Ανεκπλήρωτος έρωτας: Πώς να τον αντιμετωπίσεις

by Newsroom
0 comment
Κοινοποιείστε το άρθρο

Ανεκπλήρωτος έρωτας: Πώς να τον αντιμετωπίσεις

Η ανεκπλήρωτη αγάπη μπορεί να σχετίζεται περισσότερο με τις εσωτερικές προκλήσεις του ατόμου παρά με το άτομο στο οποίο είναι προσκολλημένο. Ο ανεκπλήρωτος έρωτας συμβαίνει, όταν προβάλλουμε τα δικά μας αρνητικά χαρακτηριστικά ή δυνατότητες σε ένα άλλο άτομο, εξιδανικεύουμε αυτό το άτομο και στη συνέχεια μαραζώνουμε, επειδή αυτό το άτομο δεν ανταποδίδει τα συναισθήματά μας. Με αυτόν τον τρόπο, παραμένουμε εγκλωβισμένοι σε ένα απλοποιημένο δράμα αγάπης, που μας απαλλάσσει από την ανάγκη να αγκαλιάσουμε τον εαυτό μας και με τις θετικές και με τις αρνητικές μας πτυχές ή να αγκαλιάσουμε ένα άλλο άτομο με όλες τις θετικές και αρνητικές του πτυχές.

Κατά κάποιο τρόπο, η ανεκπλήρωτη αγάπη μπορεί, επίσης, να είναι μια εύκολη διέξοδος, ένας τρόπος για να αποφύγεις τις προκλήσεις της πραγματικής αγάπης. Το εξωτερικό δράμα που δημιουργούμε μέσα από τον ανεκπλήρωτο έρωτα για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα, μας σώζει από την απογοήτευση της καλλιέργειας της πραγματικής αγάπης και της αγάπης ενός πραγματικού προσώπου, παρά μιας φαντασίας ή μιας προβολής. Μερικές φορές μας προστατεύει ακόμη και από την επεξεργασία τραυμάτων, που έχουμε βιώσει σε προηγούμενες σχέσεις και δεν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε.

Η πραγματική αγάπη είναι να αντιμετωπίζουμε σκληρές αλήθειες για τον εαυτό μας και τους άλλους με συμπόνια, να καλλιεργούμε τη σχέση και να ξεπερνάμε τις προκλήσεις ως ομάδα. Η πραγματική αγάπη περιλαμβάνει κίνδυνο, τρωτότητα και θάρρος. Το να αγαπάς κάποιον που δεν σε αγαπάει είναι ένας τρόπος ελέγχου της αφήγησης, αποφεύγοντας το απρόβλεπτο της πραγματικής αγάπης, καθώς και την ωριμότητα που απαιτεί η πραγματική αγάπη.

 

Είναι κακή η ανεκπλήρωτη αγάπη;

 

Παρόλο που ο ανεκπλήρωτος έρωτας μπορεί να βλάψει αρκετά άσχημα, η ίδια η εμπειρία δεν είναι εγγενώς ανθυγιεινή ή κακή. Άλλωστε, οι άνθρωποι δεν μπορούν να ελέγξουν τον τρόπο που νιώθουν ή πόσο τους αρέσει κάποιος. Είναι κάτι που οι περισσότεροι άνθρωποι το βιώνουν κάποια στιγμή, ειδικά στην εφηβεία και στα 20 τους, όταν εξερευνούν τις σχέσεις, τον έρωτα και τον ρομαντισμό. Αλλά όταν η ανεκπλήρωτη αγάπη γίνεται πρότυπο ή όταν παραμένεις βουτηγμένος σε μια κατάσταση βίωσης ανεκπλήρωτης αγάπης για κάποιον, με τρόπο που επηρεάζει την ποιότητα της ζωής σου, τότε ίσως είναι καιρός να εξετάσεις τη λειτουργία και το κόστος του να ερωτευτείς ανθρώπους που δεν σε αγαπούν πίσω.

Οι άνθρωποι μπορούν μερικές φορές να στηριχτούν στην ανεκπλήρωτη αγάπη ως τρόπο αποφυγής της ανάληψης ευθύνης για τον εαυτό τους και για τη δική τους ευτυχία. Κυνηγάμε την ψευδαίσθηση αυτού του άπιαστου εξιδανικευμένου άλλου, λέγοντας στον εαυτό μας ότι αν μας αγαπούσαν, θα είχαμε εκπληρωθεί. Αυτό μπορεί να μας κρατήσει να ζούμε σε μια παιδική νοοτροπία, όπου αποφεύγουμε την ευθύνη πιστεύοντας ότι θα σωθούμε, θα υπάρξει μαγεία, και θα νιώσουμε ευτυχισμένοι, άξιοι ή ολοκληρωμένοι, με λίγη προσπάθεια από την πλευρά μας.

Υπάρχουν σίγουρα πιο υγιείς τρόποι για να βιώσεις τον έρωτα χωρίς ανταπόκριση. Είναι πιθανό να αγαπάς κάποιον και απλά να μην ασχολείσαι με το αν σε αγαπάει πίσω. Μπορεί να αγαπάς κάποιον από μακριά, να τον θαυμάζεις, να θέλεις το καλύτερο για αυτόν και να τον φροντίζεις με τον τρόπο που μπορείς, χωρίς να ζητάς τίποτα από αυτόν ως αντάλλαγμα. Το κλειδί εδώ, φυσικά, είναι να βεβαιωθείς, ότι αυτή η αγάπη δεν παραβιάζει την ευημερία σου και την ικανότητά σου να δημιουργείς αμοιβαίες σχέσεις αγάπης με τους άλλους.

Πώς να αντιμετωπίσεις τον ανεκπλήρωτο έρωτα

Ενώ δεν χρειάζεται απαραίτητα να πιέσεις τον εαυτό σου να σταματήσει να σου αρέσει αυτό το άτομο, μπορεί να σε βοηθήσει το να σταματήσεις να προσπαθείς να κάνεις αυτό το άτομο να αισθανθεί το ίδιο με σένα. Μπορείς να αγαπήσεις αυτό το άτομο χωρίς να ζητήσεις τίποτα ως αντάλλαγμα και να είσαι πραγματικά εντάξει με αυτό;

Ωστόσο, εάν αντιμετωπίζεις μια ανυπόφορη αγάπη, που είναι οδυνηρή, μειώνει την ευημερία σου ή εάν περιλαμβάνει κάποιον άλλο που εκμεταλλεύεται τα συναισθήματά σου, μπορεί να χρειαστεί να καταβάλεις προσπάθεια για να ξεπεράσεις αυτό το άτομο. Τουλάχιστον αρκετά, ώστε να είσαι σε θέση να αισθανθείς πιο συναισθηματικά σταθερός και γειωμένος. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται επαναφορά των ορίων με αυτό το άτομο.

Εάν δυσκολεύεσαι πραγματικά να το αφήσεις πίσω, ίσως χρειαστεί να κάνεις ένα διάλειμμα από το να είσαι κοντά σε αυτό το άτομο ή τουλάχιστον να περιορίσεις τη συχνότητα που αλληλεπιδράς μαζί του, όσο το δυνατόν περισσότερο. Είναι δύσκολο να αποκτήσεις τον έλεγχο των έντονων συναισθημάτων για κάποιον, εάν αλληλεπιδράς μαζί του σε τακτική βάση. Επιπλέον, θα βοηθούσε να γεμίσεις τον χρόνο σου. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει να βυθιστείς σε ένα νέο έργο, μια συνήθεια ή μακροπρόθεσμο στόχο για να εστιάσεις την ενέργεια και την προσοχή σου.

Κοινοποιείστε το άρθρο

You may also like