Απολαύστε τις ημέρες του Πάσχα: συμβουλές διατροφής

0 comment
Κοινοποιείστε το άρθρο

Απολαύστε τις ημέρες του Πάσχα: συμβουλές διατροφής

Οι γιορτινές ημέρες του Πάσχα συνοδεύονται από πολλές παραδόσεις που σχετίζονται με τη διατροφή. Τις ημέρες αυτές, και συγκεκριμένα το βράδυ της Ανάστασης και την ημέρα του Πάσχα, πολύ συχνά το παρακάνουμε με τα λουκούλλεια γεύματα και τα πασχαλινά εδέσματα.

Ως αποτέλεσμα, το βράδυ του Πάσχα και το πρωινό της Δευτέρας, πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από βαρυστομαχιά και γαστρεντερικά προβλήματα. Για όσους μάλιστα έχουν τηρήσει με ευλάβεια τη νηστεία των προηγούμενων ημερών, ο κίνδυνος της δυσπεψίας είναι μεγαλύτερος, αφού η απότομη πρόσληψη μεγάλων ποσοτήτων των παραδοσιακών τροφών του πασχαλινού τραπεζιού, μετά τη λιτή διατροφή της νηστείας, επιβαρύνει εξαιρετικά το πεπτικό σύστημα.

Προβολή

Στη συνέχεια, σας παραθέτουμε, διατροφικές συμβουλές, και ελπίζουμε να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τις παραδοσιακές σας συνήθειες και να απολαύσετε τις εορταστικές ημέρες του Πάσχα χωρίς προβλήματα.

Η παραδοσιακή μαγειρίτσα

Η παράδοση προστάζει μαγειρίτσα ως το ενδιάμεσο διατροφικό στάδιο από τη νηστεία στα φαγητά του Πάσχα. Στο βραδινό τραπέζι της Ανάστασης θα ήταν καλό να περιοριστείτε στην κατανάλωση της παραδοσιακής σούπας και να τη συνοδέψετε μόνο με σαλάτα και ψωμί. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να φτιάξετε μια πιο light μαγειρίτσα. Μπορείτε να αφαιρέσετε μερικούς ή όλους τους κρόκους των αυγών και να την εμπλουτίσετε με λαχανικά, εις βάρος της αναλογίας των κρεατικών. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε την χορτοφαγική εκδοχή της, με μανιτάρια.

Τήρηση όλων των γευμάτων

Την ημέρα του Πάσχα, ο οργανισμός δεν έχει ανάγκη από τίποτα διαφορετικό, γι’ αυτό πρώτα από όλα προσπαθήστε να τηρήσετε όλα τα γεύματα της ημέρας: πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό.  Προσπαθήστε να μην παραλείπετε γεύματα μέσα στην ημέρα. Η παράλειψη γευμάτων μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικό αίσθημα πείνας και στην κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων φαγητού. Καταναλώστε κανονικά πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό και θρεπτικά ενδιάμεσα σνακ. Τις ημέρες με τα μεγάλα τραπέζια όπως π.χ. το Πάσχα, τραφείτε κανονικά έως εκείνη τη στιγμή, αποφεύγοντας να παρευρεθείτε στο τραπέζι νηστικοί.

Κάντε θρεπτικούς συνδυασμούς με τρόφιμα φυτικής προέλευσης

Τη Μ. Εβδομάδα λόγω νηστείας οι περισσότεροι αποφεύγουν τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, εκτός των θαλασσινών. Αφαιρώντας τα τρόφιμα αυτά, εξαιρούνται βασικές πηγές πρωτεΐνης από τη διατροφή, ωστόσο, με τους σωστούς συνδυασμούς μπορείτε να καλύψετε επαρκώς τις ανάγκες σας σε όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά. Προτιμήστε τα όσπρια, που είναι πλούσια σε φυτική πρωτεΐνη, και συνδυάστε τα με πηγές δημητριακών, π.χ. ψωμί, για πρόσληψη όλων των απαραίτητων αμινοξέων. Καταναλώστε τα όσπρια είτε ως σούπα είτε σε σαλάτα, σε μορφή κεφτέ ή μπιφτεκιού κ.α. Επιλέξτε προϊόντα σόγιας, όπως το τόφου, που είναι πλούσια σε φυτική πρωτεΐνη. Εμπλουτίστε τα γεύματα σας με διατροφική μαγιά που επίσης είναι πλούσια σε φυτική πρωτεΐνη και Β12. Τέλος, επιλέξτε λαχανικά και φρούτα με φλούδα και σπόρια, και προϊόντα ολικής άλεσης για μεγαλύτερη κατανάλωση φυτικών ινών.

Επιλέξτε υγιεινούς τρόπους μαγειρέματος

Αποφύγετε το τηγάνισμα των θαλασσινών ή των λαχανικών. Προτιμήστε να τα καταναλώσετε ψητά ή μαγειρευτά με λίγο ελαιόλαδο. Μία καλή εναλλακτική στο τηγάνισμα είναι τα αντικολλητικά σκεύη που δίνουν παρόμοιο αποτέλεσμα χωρίς την υπερβολική χρήση λιπαρών. Μία άλλη επιλογή είναι το airfryer που μέσω της ομοιόμορφης κατανομής αέρα στη συσκευή, δίνει τραγανό αποτέλεσμα «σαν τηγανητό» χωρίς ίχνος λαδιού. Εάν νηστέψετε κάποιες μέρες το λάδι, χρησιμοποιήστε ξύδι, λεμόνι, μπαχαρικά και φρέσκα μυρωδικά για να δώσετε γεύση στο φαγητό. Κάντε συνδυασμούς που σας αρέσουν, μαγειρέψτε τα φαγητά με τον τρόπο που προτιμάτε.

Κάντε έξυπνους συνδυασμούς στα γιορτινά τραπέζια

Το Μ. Σάββατο το βράδυ και την Κυριακή του Πάσχα, που είναι τα δύο κύρια γιορτινά γεύματα, μη στερηθείτε τίποτα, αλλά κάντε έξυπνους συνδυασμούς. Για παράδειγμα, στο βραδινό τραπέζι της Ανάστασης καταναλώστε ένα πιάτο μαγειρίτσα, ένα κόκκινο αυγό, σαλάτα και 1 φέτα ψωμί. Στο τραπέζι της Λαμπρής, συνδυάστε λίγη ποσότητα από τα ορεκτικά της ημέρας, όπως 1 κομμάτι πίτα, 2 κουταλιές της σούπας τζατζίκι, λίγες πατάτες φούρνου και οπωσδήποτε σαλάτα, με μια συνετή ποσότητα από αρνί ή κατσίκι. Καταναλώστε ψωμί, τηγανητά τρόφιμα και πυκνά θερμιδικά πιάτα με φειδώ. Για γλυκό προτιμήστε 1 με 2 μπάλες παγωτό.

Πλούσιο πρωϊνό

Μην παραλείψετε το πρωινό την Κυριακή του Πάσχα, φροντίστε όμως να μην είναι ιδιαίτερα πλούσιο. Αν προτιμάτε κάτι διαφορετικό από τις υπόλοιπες ημέρες, προτιμήστε ένα ποτήρι γάλα, με μια μικρή ποσότητα πασχαλινά κουλουράκια ή μια φέτα τσουρέκι. Μέχρι το μεσημέρι, αποφύγετε το τσιμπολόγημα και περιοριστείτε στην κατανάλωση κάποιου φρούτου.

Περιορισμός τσιμπολογήματος

Στο τραπέζι της Λαμπρής, γεμίστε ένα πιάτο με λογική ποσότητα από τα φαγητά της ημέρας. Εάν καθίσετε για πολύ ώρα στο τραπέζι, γιορτάζοντας με συγγενείς και φίλους, προσπαθήστε να μην συνεχίσετε να τρώτε γιατί τελικά θα καταναλώσετε συνολικά υπερβολική ποσότητα τροφής. Εναλλακτικά, περιορίστε το τσιμπολόγημά σας σε σαλάτες λαχανικών. Τόσο στο πασχαλινό τραπέζι της Κυριακής όσο και στο βραδινό δείπνο θα παίξουν καθοριστικό ρόλο, αφού θα μετριάσουν την όρεξή σας και να σας βοηθήσουν να καταναλώσετε μικρότερη ποσότητα τροφής.

Κατσικάκι vs αρνί

Προτιμήστε να ψήσετε κατσικάκι στο φούρνο, παρά αρνί. Θυμηθείτε πως και τα δύο είναι νεαρά ζώα, άρα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε πουρίνες, που δημιουργούν πρόβλημα σε άτομα με υψηλές τιμές ουρικού οξέος. Ό,τι κι αν επιλέξετε, βάλτε μια λογική μερίδα στο πιάτο σας, αφαιρέστε το ορατό λίπος και μην τσιμπολογάτε όρθιοι πάνω από τη σούβλα, γιατί έτσι κινδυνεύετε να φάτε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα. Εάν είναι δυνατόν, αποφύγετε τελείως τα συκώτια, τα εντόσθια και το κοκορέτσι, που αποτελούν το πιο κρίσιμο διατροφικό κομμάτι του πασχαλινού τραπεζιού, αφού είναι πηγές πολύ πλούσιες σε χοληστερόλη και λίπος. Αν σας φαίνεται αδύνατο να αντισταθείτε, φάτε μόνο μια μπουκιά!

Τσουγκρίστε το κόκκινο αυγό για το καλό

Αν όμως το έχετε παρακάνει με τα κρεατικά της ημέρας, μην το φάτε. Κάθε αυγό περιέχει 230mg χοληστερόλης, σχεδόν όση η επιτρεπτή ποσότητα πρόσληψης για υγιείς ανθρώπους, και η κατανάλωση των κρεατικών του πασχαλινού τραπεζιού θα αυξήσει πολύ παραπάνω την πρόσληψη της χοληστερόλης. Κρατήστε τα αυγά από τα τσουγκρίσματα και χρησιμοποιήστε τα σε σαλάτες και σάντουιτς τις επόμενες ημέρες.

Τι γλυκό να επιλέξετε;

Ολοκληρώστε το γεύμα σας με φρέσκα φρούτα ή φρουτοσαλάτα με γιαούρτι. Αν έχετε τσιμπολογήσει από το τσουρέκι ή τα πασχαλινά κουλούρια στη διάρκεια της ημέρας, καλύτερα να μην τα προσθέσετε και στο γεύμα σας.

«Τρώω κάτι πριν, για να πεινάω λιγότερο»

Εάν παρευρεθείτε σε συγκεντρώσεις συγγενών ή φίλων, μην πάτε με άδειο στομάχι. Η μέθοδος «τρώω κάτι πριν, για να πεινάω λιγότερο» θα σας βοηθήσει να μην παρεκτραπείτε. Πριν φύγετε από το σπίτι, δοκιμάστε να έχετε ένα ελαφρύ σνακ ή ένα-δύο φρούτα.

Προσοχή στο αλκοόλ

Την Κυριακή του Πάσχα, τα τσουγκρίσματα ποτηριών με φίλους και τα κεράσματα ξεκινούν από το πρωί, και μπορεί να οδηγήσουν σε υπερκατανάλωση αλκοόλ. Αποφύγετε τα αποστάγματα όπως τσίπουρο, ούζο κ.ά. γιατί συμβάλλουν στο ακατάσχετο τσιμπολόγημα και προτιμήστε 1-2 ποτήρια κρασί, το οποίο χάρη της αντιοξειδωτικής του δράσης προστατεύει την καρδιά, εφόσον το καταναλώσετε σε μέτριες ποσότητες. Εάν έχετε πρόβλημα με την πίεσή σας, δείξτε μεγαλύτερη εγκράτεια και προτιμήστε σόδα, νερό ή light αναψυκτικό.

Ενυδατωθείτε επαρκώς

Μη ξεχνάτε να καταναλώνετε αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Προσπαθήστε να πίνετε 8-10 ποτήρια καθημερινά. Μην κάνετε κατάχρηση αλκοόλ, αλλά απολαύστε το στο Πασχαλινό τραπέζι με φειδώ.

Μην παραλείπετε την άσκηση

Εκμεταλλευτείτε τις αργίες και τον επιπλέον ελεύθερο χρόνο των ημερών για να ασκηθείτε. Για παράδειγμα απολαύστε έναν όμορφο περίπατο στην εξοχή μετά το Πασχαλινό γεύμα.

Απολαύστε τις ημέρες του Πάσχα! Οι γιορτές και τα γιορτινά τραπέζια είναι μια ευκαιρία να βρεθούμε με αγαπημένα πρόσωπα και να απολαύσουμε όμορφες στιγμές μαζί τους. Μη χάσετε τις στιγμές αυτές σκεπτόμενοι το φαγητό. Προσπαθήστε να καταναλώνετε τα γεύματα με ενσυνειδητότητα, χωρίς υπερβολές αλλά ούτε και στερήσεις. Το φαγητό δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο στο να ευχαριστηθούμε τις γιορτές, αλλά τον συνδετικό κρίκο που θα μας φέρει όλους πιο κοντά.

 

Με πληροφορίες από
https://www.mednutrition.gr/
https://www.newsit.gr/

Κοινοποιείστε το άρθρο

You may also like