Μπορεί η ομοιοπαθητική να συνδυαστεί με άλλες θεραπείες και φάρμακα;

Η Ομοιοπαθητική δρα πρωτογενώς στο ενεργειακό επίπεδο, ενώ τα χημικά φάρμακα στο Υλικό Επίπεδο. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι παρενέργειες...

by Newsroom
0 comment
Κοινοποιείστε το άρθρο

Μπορεί η ομοιοπαθητική να συνδυαστεί με άλλες θεραπείες και φάρμακα;  

 

Ναι, μπορεί. Κατ’ αρχάς, μπορεί να συνδυαστεί με όλα τα χημικά φάρμακα και τις θεραπείες, εκτός βέβαια από ελάχιστα παυσίπονα, που περιέχουν καφεΐνη.

Κι αυτό γιατί η Ομοιοπαθητική δρα πρωτογενώς στο ενεργειακό επίπεδο, ενώ τα χημικά φάρμακα στο Υλικό Επίπεδο. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι παρενέργειες, ειδικά των βαριών φαρμάκων, στο σωματικό επίπεδο δεν δυσκολεύουν τη δευτερογενή δράση των ομοιοπαθητικών φαρμάκων στο σωματικό επίπεδο. Αλλά σε καμία περίπτωση τα χημικά φάρμακα δεν αντιδοτούν την ενεργειακή δράση των ομοιοπαθητικών φαρμάκων.

Επομένως, μπορούν να συνδυαστούν οι δύο θεραπείες και ειδικά όταν ένας ασθενής προσέρχεται στον ομοιοπαθητικό γιατρό με χημικά φάρμακα που τα παίρνει σε χρόνια βάση. Αυτό που κάνουμε σε τέτοια περίπτωση είναι να προσθέσουμε και το ομοιοπαθητικό φάρμακο χωρίς να αλλάξουμε τη χημική αγωγή και σταδιακά, ανάλογα με τη βελτίωση, με προοδευτικό τρόπο και με επιβεβαίωση της βελτίωσης με εργαστηριακές εξετάσεις να μειώσουμε και, ει δυνατόν, να διακόψουμε σταδιακά τα άλλα φάρμακα, είτε με δική μας πρωτοβουλία είτε σε συνεργασία με τον προηγούμενο θεράποντα γιατρό αν πρόκειται για βαριά και χρόνια φάρμακα.

Δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένας φανατισμός και καμία προκατάληψη εκατέρωθεν, είτε από τον ομοιοπαθητικό γιατρό είτε από τον συνάδελφο του χημικού θεραπευτικού συστήματος όσον αφορά τη συνεργασία προς όφελος της υγείας του ασθενούς. Σε ορισμένες σοβαρές και χρόνιες παθήσεις, π.χ. καρδιακή ή αναπνευστική ανεπάρκεια ή χρόνια παθολογική πίεση δεν υπάρχει η δυνατότητα από τον οργανισμό να αλλάξει την κατάσταση και έτσι δεν είναι σωστό να διακοπεί κανένα χημικό φάρμακο.

Συνεργασία, χωρίς κανένα πρόβλημα, μπορεί κάλλιστα να υπάρξει και με όλα τα άλλα θεραπευτικά συστήματα και πολύ περισσότερο με αυτά που είναι στην ίδια φυσική κατεύθυνση με την Ομοιοπαθητική όπως ο Βελονισμός, η Φυσική Υγιεινή, η Φυτοθεραπεία, η Οστεοπαθητική, η Χειροπρακτική, κλπ. Τα μόνα κριτήρια θα πρέπει να είναι πάντα το όφελος και η ασφάλεια του ασθενούς.

Παρανοήσεις:

• «Τα χημικά φάρμακα αντιδοτούν την ομοιοπαθητική θεραπεία». Η κλινική μου εμπειρία πολλών χρόνων έδειξε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει ακόμη και σε βαριά φάρμακα όπως κορτιζόνη, ανοσοκατασταλτικά ή χημειοθεραπεία.

• «Μα πώς θα ξέρω ποιο με βοήθησε από τα δύο φάρμακα αν τα συνδυάσω;» Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, γιατί η δράση των χημικών φαρμάκων είναι μεμονωμένη, ενώ των ομοιοπαθητικών φαρμάκων συνολική, πολυεπίπεδη και ψυχοσωματική.

• «Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα μπορεί να αλλοιώσουν τη δράση των χημικών φαρμάκων ή να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων». Δεν ισχύει αυτό σε καμία περίπτωση γιατί δεν δρουν απευθείας στο Υλικό Επίπεδο.

 

Κοινοποιείστε το άρθρο

You may also like