Κοινοποιείστε το άρθρο
Μπορεί το αντηλιακό που βάζουμε στο σώμα μας να προκαλέσει καρκίνο;
Ενώ τα αντηλιακά μπορούν να μας προστατεύσουν από τις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, η έρευνα δείχνει ότι ορισμένες από τις χημικές ουσίες σε κάποια αντηλιακά προϊόντα μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο στους ανθρώπους.
Πολλές από αυτές τις χημικές ουσίες θεωρούνται «ορμονοδιαταράκτες». Οι ορμονικοί διαταράκτες μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο δρουν τα οιστρογόνα και άλλες ορμόνες στο σώμα, εμποδίζοντάς τα ή μιμούμενάς τα, γεγονός που διαταράσσει την ορμονική ισορροπία του σώματος. Επειδή τα οιστρογόνα μπορούν να κάνουν τον ορμονοθετικό καρκίνο του μαστού να αναπτυχθεί και να μεγαλώσει, πολλές γυναίκες επιλέγουν να περιορίσουν την έκθεσή τους σε αυτές τις χημικές ουσίες που μπορούν να δράσουν όπως τα οιστρογόνα.
Τα βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων καρκίνων του δέρματος, λόγω της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο στην παιδική ηλικία, της απότομης έκθεσης στον ήλιο μετά τον χειμώνα, του σολάριουμ, της διάθεσης για έντονο μαύρισμα κ.ά. Βέβαια, η καθημερινή χρήση αντηλιακού είναι όχι απλώς απαραίτητη αλλά και επιβεβλημένη! Εάν φοβάσαι μήπως το αντηλιακό σου είναι επικίνδυνο για την υγεία σου μάθε τι να αποφεύγεις και ποια αντηλιακά να προτιμάς.
Να αποφεύγεις τα αντηλιακά που τα εφαρμόσεις μέσω ψεκασμού. Αντ’ αυτού, προτίμησε να φορέσεις ένα καπέλο με φαρδύ γείσο που καλύπτει το πρόσωπό σου και ένα πουκάμισο με πολύ μακριά μανίκια (αρκετά μακρύ για να καλύψεις τα χέρια σου) και μια μακριά φούστα ή παντελόνι. Εάν δεν μπορείς να καλυφθείς με ρούχα ή ακόμα και να χρησιμοποιήσεις ομπρέλα, αναζήτησε ένα αντηλιακό που περιέχει ψευδάργυρο ή τιτάνιο. Αυτά τα μέταλλα αντανακλούν τις υπεριώδεις ακτίνες και δεν είναι πιθανοί διαταράκτες των ορμονών. Επίσης, καλό είναι να αποφεύγεις την παραμονή σου κάτω από τον καυτό ήλιο όταν εκείνος είναι στο αποκορύφωμά του, συνήθως από τις 10 π.μ. έως τις 4 μ.μ. κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Απόφυγε τα επικίνδυνα συστατικά
Αν και η υπεριώδης ακτινοβολία του ηλίου διασπά αρκετά γρήγορα τα χημικά των αντηλιακών, πολύ πριν διεισδύσουν στο δέρμα, καλό είναι να αποφεύγεις αυτά τα συστατικά:
- Οξυβενζόλη: Πρόκειται για ένα φίλτρο, το οποίο αντιδρά με τον ήλιο και κατηγορείται ότι ευνοεί την παραγωγή ελευθέρων ριζών στο δέρμα. Επιπλέον, θεωρείται ότι αυτό το συστατικό μιμείται τα οιστρογόνα, κάτι που μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα γονιμότητας και προβλήματα του θυρεοειδούς.
- DMDM hydantoin: Φόρμουλα φορμαλδεϊδης που χρησιμοποιείται σαν συντηρητικό.
- Τριαιθαναλαμίνη: Εξισορροπεί το pΗ.
- Aluminumstarchoctenylsuccinate: Μέταλλο που χρησιμοποιείται ως σταθεροποιητής της πυκνότητας και κατατάσσεται στις νευροτοξίνες.
- Αρώματα: Ενοχοποιούνται ως αλλεργιογόνοι παράγοντες.
Επίλεξε αντηλιακά προϊόντα με ασφαλή συστατικά
- Με φυσικά φίλτρα: τα οποία περιέχουν φυσικές ενώσεις, όπως το οξείδιο του ψευδαργύρου (zinc oxide) και το διοξείδιο του τιτανίου (titanium dioxide), αν και το τελευταίο σε ορισμένες περιπτώσεις είναι φαγεσωρογόνο (προκαλεί δηλαδή μαύρα στίγματα). Έχουν την ιδιότητα να απορροφώνται καλύτερα από την επιδερμίδα.
- Με αντιοξειδωτικά όπως π.χ. το εκχύλισμα του πράσινου τσαγιού και οι πολυφαινόλες, αποτελούν δραστικό συμπλήρωμα του SPF, δεσμεύοντας τις επιβλαβείς ακτίνες που διαφεύγουν από τα αντηλιακά συστατικά.
Οι ευρωπαϊκές οδηγίες
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκδώσει οδηγία ως προς τη σύσταση των αντηλιακών και όλα τα αντηλιακά προϊόντα πριν κυκλοφορήσουν στην αγορά, υποβάλλονται σε αυστηρούς ελέγχους ασφάλειας. Σύμφωνα με τις συστάσεις της Ε.Ε. τα αντηλιακά προϊόντα θα πρέπει:
- Να προστατεύουν από την ακτινοβολία UVB και από την UVA.
- Στη συσκευασία να αναγράφεται ο δείκτης SPF, που αποτυπώνει το βαθμό προστασίας από το ηλιακό έγκαυμα, όπως και ο δείκτης PPD για την προστασία από τις ακτίνες UVA. Η αναλογία μεταξύ του SPF και του PPD πρέπει να είναι ίση ή μικρότερη του 3.
- Να μην αναγράφονται στις συσκευασίες: «100% προστασία από τον ήλιο», «Totalprotection», «Sunblock» κ.λπ.