Χαμηλός αιματοκρίτης: Πού μπορεί να οφείλεται & πώς να τον επαναφέρεις

by Newsroom
0 comment
Κοινοποιείστε το άρθρο

Χαμηλός αιματοκρίτης: Πού μπορεί να οφείλεται & πώς να τον επαναφέρεις

Αιματοκρίτης: Τι είναι

Ο αιματοκρίτης είναι ένας δείκτης, ο οποίος μας δείχνει την αναλογία του όγκου των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα. Εκφράζεται σε μονάδες όγκου, δηλαδή πόσα ml ερυθρών αιμοσφαιρίων υπάρχουν σε 100 ml αίματος.

Η τιμή του αιματοκρίτη είναι πολύ εύκολο να ανιχνευθεί μέσω μίας απλής, τυπικής εξέτασης αίματος. Οι φυσιολογικές τιμές, που προσλαμβάνει ο αιματοκρίτης είναι από 40% έως 54% για τους άνδρες και από 36% έως 47% για τις γυναίκες.

Όταν ο αιματοκρίτης κάποιου είναι χαμηλότερος από αυτές τις τιμές, τότε μιλάμε για χαμηλό αιματοκρίτη. Ο χαμηλός αιματοκρίτης είναι ένα πολύ σύνηθες φαινόμενο, το οποίο μπορεί να έχει τις ρίζες του σε άλλες παθήσεις ή προβλήματα.

Συμπτώματα

Υπάρχουν μερικά συμπτώματα, που μπορεί να υποδηλώνουν την πτώση του αιματοκρίτη μας. Ένα πολύ συχνό σύμπτωμα σε περιπτώσεις χαμηλού αιματοκρίτη είναι η κόπωση & το αίσθημα αδυναμίας. Παράλληλα, κάποιος μπορεί να εμφανίζει κιτρινωπό δέρμα, λεπτότερο από ό, τι είχε συνήθως, εύθραυστα νύχια και κρύα άκρα (χέρια, πόδια κλπ). Η ζάλη και οι τάσεις λιποθυμίας είναι, επίσης, συμπτώματα, που μπορεί να υποδηλώνουν ένα χαμηλό αιματοκρίτη. Πιο σπάνια συμπτώματα, που είναι πιθανό να εμφανιστούν σε περιπτώσεις χαμηλού αιματοκρίτη είναι ο ακανόνιστος καρδιακός παλμός, η δύσπνοια και ο πόνος στο στήθος.

Αιτίες χαμηλού αιματοκρίτη

Αναιμία

Η αναιμία είναι μία κατάσταση προσωρινή ή χρόνια. Όταν κάποιος έχει αναιμία, στην ουσία στερείται υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων. Υπάρχουν διάφορες μορφές αναιμίας, καθεμία από τις οποίες αντιμετωπίζονται με διαφορετικό επίσης τρόπο.

Ελλιπής διατροφή

Συχνά ένα διαιτολόγιο, που στερείται θρεπτικών συστατικών, μπορεί να προκαλέσει πτώση του αιματοκρίτη. Τα συστατικά που προκαλούν συχνότερα χαμηλό αιματοκρίτη είναι ο σίδηρος, η βιταμίνη β12 και το φυλλικό οξύ ή αλλιώς Β9.

Κύηση

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τυπικά υπάρχει μία πτώση του αιματοκρίτη. Τις περισσότερες φορές, όμως, αυτή είναι παροδική και ο αιματοκρίτης επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα μετά την εγκυμοσύνη.

Φάρμακα

Υπάρχουν μερικά φάρμακα, η λήψη των οποίων έχει ενοχοποιηθεί για πτώση του αιματοκρίτη.

Ορμονικές διαταραχές

Διάφορες ορμονικές διαταραχές μπορεί να αποτελούν την αιτία για το χαμηλό αιματοκρίτη.

Διάφορες ιώσεις & στρες

Αυτοί οι δύο παράγοντες πολλές φορές συνδέονται με την παροδική πτώση του αιματοκρίτη.

Αιμορραγία

Πολλές φορές, ο χαμηλός αιματοκρίτης μπορεί να οφείλεται σε κάποια εσωτερική αιμορραγία. Για αυτό, εάν δε ρυθμίζεται θα πρέπει να διερευνήσετε περισσότερο την αιτία του

Τροφές για ενίσχυση αιματοκρίτη

Κόκκινο κρέας

Το κόκκινο κρέας είναι μία από τις καλύτερες πηγές αιμικού σιδήρου. Ο αιμικός σίδηρος απορροφάται πολύ πιο εύκολα από τον οργανισμό. Μία φορά την εβδομάδα είναι ιδανική η κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Έτσι, αποφεύγεται η περίπτωση χοληστερίνης.

Αβοκάντο

Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ, στοιχείο που ενισχύει την απορρόφηση του σιδήρου, συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση του αιματοκρίτη.

Αυγά

Όπως έχει προαναφερθεί, η έλλειψη βιταμίνης Β12 είναι μία πιθανή αιτία χαμηλού αιματοκρίτη. Τα αυγά είναι μία σημαντική πηγή βιταμίνης Β12. Έτσι, μέσω της κατανάλωσής τους, ενισχύουμε τη Β12, η οποία συμβάλλει στην αντιμετώπιση της αναιμίας, του χαμηλού αιματοκρίτη και της κόπωσης.

Ψάρια & Θαλασσινά

Πρόκειται για τροφές πλούσιες σε αιμικό σίδηρο. Παράλληλα, είναι πολύ υγιεινές τροφές, χωρίς λίπος και με αρκετή πρωτεΐνη, γεγονός που τις καθιστά εξαιρετική επιλογή για την αύξηση του αιματοκρίτη.

Τροφές ολικής άλεσης

Τα σιτηρά ολικής άλεσης είναι πλούσια σε σίδηρο, γεγονός που συμβάλλει στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του χαμηλού αιματοκρίτη.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι πλούσια σε μη αιμικό σίδηρο. Επειδή ο μη αιμικός σίδηρος δεν απορροφάται το ίδιο, όπως ο αιμικός σίδηρος, είναι καλό να συνδυάζεται με τρόφιμα με αιμικό σίδηρο, για καλύτερη απορρόφηση.

Εσπεριδοειδή

Τα εσπεριδοειδή είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Η βιταμίνη C ενισχύει σημαντικά την απορρόφηση σιδήρου. Για την καλύτερη ενίσχυση του αιματοκρίτη μπορεί να συνδυαστεί με τροφές μη αιμικού σιδήρου.

Όσπρια

Τα όσπρια είναι μία εξαιρετική πηγή μη-αιμικού σιδήρου. Για παράδειγμα, τα κόκκινα φασόλια περιέχουν περίπου 4mg μη αιμικού σιδήρου ανά μερίδα. Για την καλύτερη ενίσχυση του αιματοκρίτη, καλό είναι να συνδυάζονται με φυλλώδη λαχανικά ή κόκκινο κρέας.

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε σίδηρο. 100gr ξηρών καρπών περιέχουν 6mg σιδήρου.

 

 

 

 

ΠΗΓΗ /www.ofarmakopoiosmou.gr

Κοινοποιείστε το άρθρο

You may also like