Κοινοποιείστε το άρθρο
Δερβένι Κορινθίας: Το στενό πέρασμα με τους πλατιούς ορίζοντες…
Το Δερβένι, όπως και όλη η ελληνική επαρχία, έχει μπει με φόρα στο καθοδικό σπιράλ της μεγάλης κρίσης της τελευταίας δεκαετίας. Παράλληλα με τα μνημόνια και τη σταδιακή αποχώρηση όλων των δημοσίων υπηρεσιών και τραπεζών, έπαψε να είναι και πρωτεύουσα δήμου από το 2011, με αποτέλεσμα και να μαραζώνει αλλά και να αισθάνονται οι κάτοικοί του εγκαταλελειμμένοι και ιδιαίτερα αδικημένοι. Γίνεται χωριό σιγά σιγά, χωρίς όμως αυτό, κατά τη γνώμη μου, να είναι μια τελειωμένη υπόθεση που δεν αναστρέφεται. Κι αυτό γιατί έχει μεγάλα πλεονεκτήματα σαν τόπος και μπορεί ακόμα να κάνει την ανατροπή.
Κατ’ αρχάς είναι ένα πολύ όμορφο και γραφικό μέρος που δεν τσιμεντοποιήθηκε ολοσχερώς από την επέλαση της αντιπαροχής στη χώρα μας. Βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα προνομιακή θέση, στο κέντρο του Κορινθιακού και μπροστά από έναν πανέμορφο ορεινό όγκο, ενώ γύρω του υπάρχουν παραγωγικά και δυναμικά χωριά, καθώς και μεγάλης ιστορικής και τουριστικής αξίας τόποι και μνημεία. Επίσης, ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι έχει ενεργούς ανθρώπους, νέους επαγγελματίες και συλλογικότητες που το αγαπάνε, θέλουν να το κρατήσουν ζωντανό και είναι διατεθειμένοι να παλέψουν ώστε να σταματήσουν αυτή την καθοδική πορεία.
Κοιτάζοντας πίσω στο χρόνο και τις μεγάλες δόξες που πέρασε το Δερβένι από τα μέσα του 19ου αιώνα που δημιουργήθηκε, καταλαβαίνουμε ότι δεν πρόκειται να αναπτυχθεί πάλι για τους ίδιους λόγους, δηλαδή σαν κέντρο εξαγωγής των ποιοτικών προϊόντων της ενδοχώρας (σταφίδα, παγκαλλιέργεια) και οι δημόσιες υπηρεσίες δεν πρόκειται να γυρίσουν για να αποκτήσει πάλι κίνηση ο τόπος. Πλέον η αγορά λειτουργεί με άλλους όρους και τρόπους. Καπιταλισμός γαρ…
Βέβαια η ύπαρξη της ενδοχώρας, των ποιοτικών προϊόντων, των ιστορικών μνημείων και των πλούσιων σε φυσική ομορφιά τόπων, παραμένουν ένα πλεονέκτημα μεγάλο, αλλά δεν μπορούν πια να κρατήσουν ζωντανό το Δερβένι από μόνα τους. Δεν αρκούν. Χρειάζονται λύσεις δυναμικές, εξωστρεφείς και με προσανατολισμό ανάδειξης των ποιοτικών χαρακτηριστικών της περιοχής και της προνομιακής τοποθεσίας της.
Οι πεζοδρομήσεις και η ανάδειξη της γραφικής ομορφιάς της πόλης του Δερβενίου και όλων των χωριών της Ευρωστίνης, καθώς και η δημιουργία δεύτερου ορεινού πόλου στο δήμο μας με τη Ζάχολη και το Σαραντάπηχο είναι πράγματα αυτονόητα, που και σχετικά εύκολα υλοποιούνται και γρήγορα φέρνουν αποτελέσματα, σε μια τοποθεσία που έχει άμεση πρόσβαση σε εθνικούς δρόμους και συγκοινωνίες και βρίσκεται σε απόσταση βολής από Αθήνα και Πάτρα, δηλαδή από τη μισή Ελλάδα. Υπάρχουν ειδικοί επιστήμονες για κάθε στόχο από τους παραπάνω, που μπορούν να τα βάλουν κάτω και να υλοποιηθούν καλαίσθητα και αποτελεσματικά. Έχει ανακαλυφθεί ο τροχός, δεν χρειάζεται να τον ανακαλύψουμε εμείς!!! Πολιτική βούληση πρέπει να υπάρξει και στοχευμένες δράσεις. Το γιατί δεν γίνονται μέχρι τώρα όλοι θα έχετε μια εξήγηση, έχω κι εγώ τη δική μου, αλλά δεν είναι της παρούσης.
Σε αυτή την κατεύθυνση, της αναγέννησης της Ευρωστίνης, μπορεί να βοηθήσει πολύ και η πρόταση της Συμπολιτείας για τη δημιουργία ενός σχολείου του Κορινθιακού, ενός Κέντρου Έρευνας και Μελετών της θάλασσάς μας στο Δερβένι και την αξιοποίηση του Ειρηνοδικείου για τον σκοπό αυτό. Πρόταση με τεράστια δυναμική, όπως τεράστια δυναμική έχει κι η θάλασσά μας. Η μικρή Μεσόγειος μέσα στη Μεσόγειο, έχει πολλές μοναδικότητες που έχουν προσελκύσει το ερευνητικό ενδιαφέρον της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας και απίστευτες ομορφιές που μπορούν να προσελκύσουν όλα τα σχολεία της χώρας, πανεπιστήμια απ’ όλο τον κόσμο και να δώσουν ζωή αλλά και νόημα στο όμορφο Δερβένι και την Ευρωστίνη. Από τα λιβάδια της Ποσειδωνίας και τα δελφίνια της μέχρι τα ρήγματά της, η θάλασσά μας είναι ένας απέραντος και ξεχωριστός πλούτος που μόνο να κερδίσουμε έχουμε όταν τον μελετήσουμε και τον γνωρίσουμε καλύτερα. Και παράλληλα με το μεγάλο εκπαιδευτικό και περιβαλλοντικό λειτούργημα που θα γίνεται στο σχολείο αυτό, θα ζωντανέψει και ο τόπος. Μια πρόταση μεγάλης επιστημονικής και περιβαλλοντικής αξίας, υψηλής αισθητικής και ποιότητας με σημαντικά παράπλευρα οφέλη, σε μια όμορφη γραφική κωμόπολη με πεζόδρομους (εικόνα από το μέλλον), ωραία μαγαζιά και μαγικό ηλιοβασίλεμα.
ΕΛΚΕΘΕ, Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών ΠΕΛΑΓΟΣ, Ομοσπονδία Οικολογικών οργανώσεων Κορινθιακού ΑΛΚΥΩΝ, Πανεπιστήμιο Πατρών και Αθηνών μπορούν να είναι σύμμαχοί μας σε αυτό το εγχείρημα. Η πρόσφατη ψήφιση από το δημοτικό συμβούλιο του μνημονίου συνεργασίας με το ΕΛΚΕΘΕ είναι μια πολύ καλή αρχή και μακάρι να το πιστέψουν (πραγματικά) όλοι, να το παλέψουν και να το προχωρήσουν μέχρι τέλους. Μακάρι…
Η άποψή μου είναι ότι για να υλοποιηθεί αυτό το εγχείρημα, πρέπει να μπουν μπροστά και να το παλέψουν οι ίδιοι οι Ευρωστίνιοι. Το τοπικό συμβούλιο, οι τοπικές συλλογικότητες, οι εκλεγμένοι και οι πολίτες που το πιστεύουν. Να μην περιμένουν από το δήμο να κουβαλήσει το κάρο. Η δημοτική αρχή και το δημοτικό συμβούλιο εννοείται ότι θα συζητούν και θα συναποφασίζουν με τους Ευρωστίνιους το πλάνο και τις επόμενες κινήσεις και θα επισημοποιούν με την έγκρισή τους κάθε νέο βήμα που θα γίνεται. Πρέπει να είναι πάντα δίπλα τους και να τους βοηθούν σε ότι κάνουν (αυτό άλλωστε έδειξαν με την ομόφωνη ψήφιση του μνημονίου συνεργασίας με το ΕΛΚΕΘΕ), αλλά δεν πιστεύω ότι ένα τόσο μεγάλο πρότζεκτ και τέτοιας φύσεως, μπορεί να υλοποιηθεί μόνο από τη δημοτική αρχή, που έχει κι ένα εκατομμύριο άλλα ζητήματα να τρέξει. Η εμπειρία έχει δείξει ότι δεν θα το κάνουν. Δεν θα μπορέσουν να το βγάλουν πέρα, γιατί πάντα θα υπάρχουν άλλα προβλήματα που θα τους τρώνε την ενέργεια και τον χρόνο και αυτό θα πηγαίνει πίσω.
Εύχομαι να προχωρήσουν άμεσα οι επαφές με όλους τους φορείς που ασχολούνται με τον Κορινθιακό και σε λίγα χρόνια να ξεκινήσει η λειτουργία του σχολείου του Κορινθιακού. Ένα δυναμικό και συνεχώς εξελισσόμενο έργο με ορίζοντες πλατιούς και όμορφους, που θα βοηθήσει το Δερβένι να ξαναζωντανέψει. Αμήν…
Από Ανδρέα Απ. Ζάρρο, Πηγή εδώ