Διακοπές και θάλασσα: τι πρέπει να προσέχουμε

Διακοπές και θάλασσα: τι πρέπει να προσέχουμε

Τώρα στις διακοπές μας, οι βουτιές στην θάλασσα είναι καθημερινές. Τι πρέπει όμως να προσέχουμε πριν μπούμε στην θάλασσα ώστε το μπάνιο μας να είναι ασφαλές;

Ο συνδυασμός της ανεμελιάς, της άγνοιας κινδύνου, αλλά και της ενδεχόμενης κατανάλωσης αλκοόλ ή/και φαγητού πριν βουτήξουμε στο νερό, ανεβάζει κατακόρυφα τον κίνδυνο κάποιου απρόβλεπτου ατυχήματος.

Πολλοί ξεχνούν για παράδειγμα ότι υπάρχουν υποθαλάσσια ρεύματα. Αυτά μπορεί να είναι πολύ ισχυρά, σε βαθμό που να μην μπορεί ο κολυμβητής να ξεφύγει από αυτά.

Τι να προσέχουμε στις διακοπές με την θάλασσα

 • Μην ξεχνάτε ποτέ να ακολουθείτε τις παρακάτω βασικές οδηγίες προστασίας και πρόληψης ατυχημάτων στην παραλία, στην πισίνα ή στην ανοιχτή θάλασσα
 • Μην μπείτε ποτέ στο νερό, αν έχετε πιει αλκοόλ
 • Μην βουτήξετε ποτέ από ύψος, αν προηγουμένως δεν έχετε δει με τα ίδια σας τα μάτια τον βυθό στο σημείο που θα πέσετε. Πρέπει να μην έχει αρκετό βάθος.
 • Όταν πάτε σε ένα νέο μέρος για διακοπές, ρωτήστε τους ντόπιους κατοίκους για τυχόν γνωστά υποθαλάσσια ρεύματα στην περιοχή ή για άλλους κινδύνους.
 • Πάντα κολυμπάτε κοντά στην ακτή και αρκετά πριν από τις σημαδούρες, οι οποίες σε ορισμένες παραλίες οριοθετούν τον χώρο κολύμβησης των λουόμενων.
 • Πάντα να κολυμπάτε παρέα με ένα ακόμα άτομο.
 • Όταν ξεκινάτε τις διακοπές σας, το σώμα σας δεν είναι ακόμα έτοιμο για πολύωρο και κοπιαστικό κολύμπι. Κολυμπήστε μικρές αποστάσεις τις πρώτες μέρες και σταδιακά αυξήστε τις.
 • Εάν δεν είστε σε παραλία, αλλά μπαίνετε στο νερό απευθείας από βραχώδη ακτή, βεβαιωθείτε ότι έχετε πρώτα εντοπίσει το σημείο από το οποίο θα βγείτε από το νερό. Προσοχή: Αν έχει κύματα, μην κάνετε μπάνιο κοντά σε βράχια.
 • Πολλοί άνθρωποι δεν αναλογίζονται τον ρόλο που παίζει η θερμοκρασία του νερού. Όταν η θάλασσα είναι πολύ παγωμένη το αίμα συγκεντρώνεται στον κορμό του σώματος για να κρατήσει τα όργανα ζεστά. Έτσι, μετά από λίγο μουδιάζουν τα άκρα και, πρακτικά, δεν μπορείτε να κολυμπήσετε.

Πρέπει να κάνουμε ντους αμέσως μετά τη θάλασσα; Τι ισχύει για τα παιδιά;

Πολλοί συνηθίζουν να κάνουν ντους αμέσως μετά από κάθε βουτιά στη θάλασσα για να απομακρύνουν την αλμύρα της θάλασσας. Όμως τελικά το θαλασσινό αλάτι κάνει κακό στο δέρμα ή μήπως αυτό είναι μύθος.

Συγκεκριμένα περιέχει :

 • ποσότητα βιταμίνης C η οποία καταπολεμά τις τοξικές ελεύθερες ρίζες.
 • ποσότητα μαγνησίου το οποίο συμβάλει στη δράση των αντιοξειδωτικών
 • ποσότητα ασβεστίου το οποίο συμβάλει στον περαιτέρω καθαρισμό των φραγμενων πόρων του δέρματος που συνήθως έχουν τα παιδια επειδη η επιδερμίδα τους ειναι συνήθως πιο λιπαρή
 • μικρές ποσότητες ιωδίου τόσες ώστε ενώ δεν φαίνεται να βλάπτουν τον οργανισμό γενικότερα βοηθούν στην απολύμανση του δέρματος.

Έχει παρατηρηθεί ότι το θαλασσινό αλάτι μπορεί να κάνει το δέρμα πιο υγιές και σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να συμβάλει στην επούλωση μικρών και επιφανειακών πληγών και τραυματισμών. Καθώς δρα σαν ενα φυσικό και απαλό «πίλινγκ» μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης δερματικών λοιμώξεων.

Τα παιδιά

Παιδίατροι αναφέρουν πως πολλά παιδιά με ακμή στο πρόσωπο και το σώμα βελτιώνουν την κλινική τους εικόνα, χάρη στο θαλασσινό αλάτι. Άλλα παιδιά που πάσχουν από αλλεργίες του δέρματος τις περισσότερες φορές βελτιώνονται κατά την περίοδο του καλοκαιριού με τα θαλασσινά μπάνια.

Όλα αυτά δείχνουν ότι το θαλασσινό αλάτι αυξάνει την αντοχή των κυτταρικών μεμβρανών των κυττάρων του δέρματος και το κάνει πιο ανθεκτικό. Άρα η έκθεση ενός παιδιού στο θαλασσινό αλάτι δεν του κάνει κακό και μπορεί κανείς να αφήσει το αλάτι στο σώμα του παιδιού και να μην σπεύσει αμέσως να το ξεπλύνει, ενώ δεν απαιτείται πλύσιμο με σαπούνι, αλλά απλά ξέβγαλμα από νερό. Βέβαια δεν πρέπει να παραμείνει το αλάτι στο σώμα του παιδιού πάρα πολλές ώρες, γιατί προκαλεί αφυδάτωση.

Όμως προσοχή στην άμμο

Μπορεί το ξέβγαλμα από το θαλασσινό νερό να μην είναι απαραίτητο, αλλά δεν ισχύει το ίδιο με την άμμο, καθώς έρευνες έχουν αποδείξει πως συχνά η άμμος στις ακτές είναι εστία πολλών βακτηρίων.

Δικτυογραφία

http://www.telegraph.co.uk

https://mag.sigmalive.com/

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

You may also like