Διατροφή και Κυτταρίτιδα

by Newsroom
0 comment
Κοινοποιείστε το άρθρο

Διατροφή και Κυτταρίτιδα

Η επιθυμία για απώλεια βάρους συνοδεύεται και από την ανάγκη να βελτιωθούν έως και να εξαφανιστούν οποιαδήποτε σημεία στο σώμα θυμίζουν κυτταρίτιδα και χαλάρωση.

 

Ωστόσο, ο πρώτος και σημαντικότερος στόχος μας θα πρέπει να είναι να δημιουργήσουμε τη φιγούρα μπικίνι και να την διατηρήσουμε όλο το χρόνο!

Με τον όρο “κυτταρίτιδα”, αναφερόμαστε στην εναπόθεση νερού και λίπους ανάμεσα στο δέρμα και στην ακριβώς από κάτω στοιβάδα, η οποία συνοδεύεται από μειωμένης ελαστικότητας συνδετικό ιστό και εμφάνιση της χαρακτηριστικής μορφής “ρυτίδων” πάνω στο δέρμα (όψη φλοιού πορτοκαλιού).

Κάτι που ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει είναι ότι η δημιουργία της κυτταρίτιδας είναι ανεξάρτητη από την παχυσαρκία, δηλαδή μπορεί να εμφανιστεί και σε αδύνατα άτομα.

Αντίθετα με το σωματικό βάρος, η εμφάνιση της κυτταρίτιδας εξαρτάται από το φύλο μιας και μόνος ένας στους εκατό άντρες εμφανίζει κυτταρίτιδα σε αντιδιαστολή με τις γυναίκες όπου μία στις δυο μπορεί να εμφανίσει κυτταρίτιδα.

Επίσης, η κυτταρίτιδα εμφανίζεται σχεδόν σε όλο το σώμα με πιο συνηθισμένα σημεία:

  • μηροί
  • γλουτοί
  • εσωτερικό των μπράτσων
  • στομάχι
  • κοιλιά
  • γάμπες

Γιατί έχω κυτταρίτιδα;

Οφείλεται στην επιλεκτική συσσώρευση λίπους και στη διόγκωση λιποκυττάρων ακριβώς κάτω από το δέρμα, με συνέπεια να χάνει την ελαστικότητά του ο συνδετικός ιστός.

Αποτέλεσμα, η εμφάνιση της χαρακτηριστικής μορφής “ρυτίδων” στο δέρμα που παίρνει την ‘όψη φλούδας πορτοκαλιού’.

Οι σημαντικότεροι λόγοι που την προκαλούν είναι η άστατη διατροφή, οι λιπαρές τροφές, η καθιστική ζωή, το έντονο στρες, η κακή κυκλοφορία του αίματος, η μειωμένη δραστηριότητα του λεμφικού συστήματος, και οι ορμονικές διαταραχές.

Η κυτταρίτιδα είναι και λόγω… διατροφής

Η σωστή επιλογή των θρεπτικών συστατικών πρέπει να είναι το πρώτο μας μέλημα ώστε να έχουμε ένα όμορφο σφριγηλό σώμα χωρίς ατέλειες, κυτταρίτιδα και χαλάρωση.

Λαμβάνοντας υπόψιν ότι η κυτταρίτιδα είναι ή συσσώρευση λιποκυττάρων τα οποία έχουν χάσει ένα σημαντικό ποσοστό του νερού τους, η διατροφική της αντιμετώπιση άπτεται στην αποφυγή των τροφών εκείνων που προάγουν την αποθήκευση λίπους και της κατακράτησης νερού.

Συγκεκριμένα συστήνεται:

  • Μειωμένη κατανάλωση μαγειρικού αλατιού και τροφίμων πλούσιων σε αλάτι όπως οι κονσέρβες, τα παστά, τα πατατάκια, τα έτοιμα φάγητα τύπου fast-food μιας και το αλάτι προάγει την κατακράτηση υγρών.
  • Περιορισμένη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών μιας και η περίσσεια του αλκοόλ στον οργανισμό εντείνει τη λιπογένεση.
  • Προσεκτική εως μειωμένη κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κορεσμένο λίπος, όπως είναι το κόκκινο κρέας, τα γλυκά, τα τηγανιτά, τα ζωικά βούτυρα, τα ολόπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα.
  • Μειωμένη πρόσληψη τροφίμων πλούσιων σε ζάχαρη: καραμέλες, πάστες, κέικ, κρουασάν κτλ. Δυστυχώς τα σάκχαρα βρίσκονται κρυμμένα σε πολλές τροφές ψωμί, κονσερβοποιημένα τρόφιμα, σάλτσες, κρασιά, γιαούρτια, ακόμα και σε τροφές που θεωρητικά δεν περιέχουν ζάχαρη
  • Άφθονη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες μειώνουν την αποθήκευση λίπους.
  • Η αυξημένη κατανάλωση υγρών (νερό, ημίπαχο γάλα, πράσινο τσάι, χυμοί, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές) συστήνεται επιπλέον στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας μιας και διευκολύνει στο μεταβολισμό των τροφών, έτσι ώστε να αποφεύγεται η περίσσεια της αποθήκευσης λίπους, εντείνεται η αποβολή άχρηστων ουσιών (τοξινών).
  • Αυξημένη πρόσληψη τροφίμων πλούσιων σε θρεπτικές ουσίες που αναχαιτίζουν την εμφάνιση κυτταρίτιδας όπως: EPA (εικοσοπεντανοϊκό οξύ), DHA (δοσοεξανοϊκό οξύ), GLA (γ-λινολενικό οξύ), βιταμίνη Ε, φυλλικό Οξύ, βιταμίνη Β6, φλαβονοειδή: σολομός, ξηροί καρποί, σπόροι, ελαιόλαδο, θαλασσινά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, πράσινο τσάι, κακάο, δημητριακά ολικής αλέσεως, ημίπαχα γαλακτοκομικά.
  • Η σωματική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και στην καταπολέμηση του προβλήματος της κυτταρίτιδας μιας και βελτιώνει τη λεμφική και φλεβική παροχέτευσης των ιστών καθώς επίσης συμβάλλει στην καύση και απομάκρυνση του τοπικού λίπους όπως και στη διατήρηση του φυσιολογικού βάρους.

 

 

 

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Πάτρα Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
Κοινοποιείστε το άρθρο

You may also like