Ελληνίδα επιστήμονας δημιούργησε τεστ αναπνοής που ανιχνεύει τον κορονοϊό

by Newsroom
0 comment
Κοινοποιείστε το άρθρο

Ελληνίδα επιστήμονας δημιούργησε τεστ αναπνοής που ανιχνεύει τον κορονοϊό 

Το άτομο μπορεί να φυσήξει σε ένα ειδικό στόμιο και μετά από 15 μόλις δευτερόλεπτα γνωρίζει το αποτέλεσμα.

 

Όλοι γνωρίζουμε πόσο δυσάρεστη είναι η διαδικασία των τεστ κορονοϊού πια. Και το αποτέλεσμα είναι αμφίβολο, έτσι συχνά καταφεύγουμε στον μοριακό έλεγχο που έχει την ίδια διαδικασία λήψης και χρειάζεται ώρες για να βγει. Επιπλέον, έχει γίνει σαφές ότι τα απλά και συνήθη τεστ δυσκολεύονται κατά 80% να ανιχνεύσουν την εκκίνηση της μόλυνσης.

 

Η Πελαγία Ειρήνη Γκούμα, όμως, καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών, Διευθύντρια στο Κέντρο Νανοϋλικών και Ανάπτυξης Αισθητήρων στο Ohio State University και ερευνήτρια, έχει κάνει μια πολύ σημαντική ανακάλυψη: Δημιούργησε μια φορητή συσκευή, η οποία λειτουργεί σαν το αλκοτέστ. Το άτομο μπορεί να φυσήξει σε ένα ειδικό στόμιο και μετά από 15 μόλις δευτερόλεπτα γνωρίζει το αποτέλεσμα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν online πριν από λίγες μέρες στο περιοδικό PLOS ONE. Η φορητή συσκευή μάλιστα μπορεί να χρησιμοποιηθεί έως και 300 φορές από διαφορετικά άτομα, αρκεί φυσικά να αλλαχθεί το στόμιο. Με μαζική παραγωγή κοστίζει μόνο 20 δολάρια. Η ακρίβεια του τεστ αναπνοής είναι αρκετά υψηλά, φτάνει στο 80% ενώ η ακρίβεια του μοριακού τεστ κυμαίνεται από 78-90%. Η έρευνα που δημοσιεύτηκε έχει αρκετά υποσχόμενα αποτελέσματα και έγινε σε συνεργασία με τον Milutin Stanaćević, αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Stony Brook.

Η δρ. Γκούμα εξηγεί την τεχνολογία που κρύβεται πίσω από αυτή τη σημαντική ανακάλυψη: «Η συγκεκριμένη καινοτόμα τεχνολογία χρησιμοποιεί νανοαισθητήρες για τον εντοπισμό και τη μέτρηση συγκεκριμένων βιοδεικτών της αναπνοής. Αυτή είναι και η πρώτη μελέτη που αναδεικνύει τη χρήση ενός συστήματος που βασίζεται στην αναπνοή με νανοαισθητήρα για την ανίχνευση μιας ιογενούς μόλυνσης από εκπνεόμενα αποτυπώματα αναπνοής».

Ο Dr. Matthew Exline, επικεφαλής ερευνητής, διευθυντής της μονάδας εντατικής θεραπείας στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πανεπιστημίου του Οχάιο και καθηγητής εσωτερικής ιατρικής σχολίασε τα ενθαρρυντικά στοιχεία της έρευνας: «Τα μοριακά τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού αποτυγχάνουν να εντοπίσουν τις πρώιμες λοιμώξεις και τα αποτελέσματα μπορεί να είναι θετικά μετά την αρχική λοίμωξη. Αυτή η μη επεμβατική μέθοδος ανίχνευσης του κορονοϊού μέσω της αναπνοής μας επιτρέπει να εντοπίζουμε τις αρχικές λοιμώξεις κορονοϊού εντός 72 ωρών από την έναρξη της αναπνευστικής ανεπάρκειας, γεγονός που κάνει τους ελέγχους μας γρηγορότερους».

Η πατέντα τους έχει ήδη σταλεί στον FDA, αλλά η έγκριση έχει καθυστερήσει. Παράλληλα, μεγάλο ενδιαφέρον έχουν δηλώσει μεγάλες πολυεθνικές αλλά και αθλητικές επιχειρήσεις εκ των κορυφαίων του πλανήτη, όπως είναι το NBA και το NFL, ενώ το τεστ το έχει ζητήσει και το Broadway -μεταξύ πάρα πολλών άλλων κολοσσών και χωρών.

 

 

 

Με πληροφορίες από news247.gr

Κοινοποιείστε το άρθρο

You may also like