Επιτραπέζια παιχνίδια: Κάνουν καλό στην υγεία μας!

by Newsroom
0 comment
Κοινοποιείστε το άρθρο

Επιτραπέζια παιχνίδια: Κάνουν καλό στην υγεία μας!

Επιτραπέζια παιχνίδια

 

Τα επιτραπέζια παιχνίδια είναι ένας ευχάριστος τρόπος να περνάμε την ώρα μας. Όποια κι αν είναι η ηλικία μας. Τώρα όμως, νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων δείχνει πως οι άνω των 70 ετών που τακτικά παίζουν τέτοια παιχνίδια, έχουν καλύτερες επιδόσεις στα γνωστικά και μνημονικά τεστ.

Η μνήμη μας μετά τα επιτραπέζια παιχνίδια

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου μελέτησαν 1.091 ανθρώπους 70 έως 79 ετών που υποβάλλονταν ανά τριετία σε τεστ. Στη συνέχεια συσχέτισαν τα αποτελέσματα των τεστ με το αν και πόσο έπαιζαν επιτραπέζια παιχνίδια.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό γεροντολογίας «Journals of Gerontology Series B: Psychological Sciences».
Ο επικεφαλής της μελέτης Ντρου Άλτσουλ και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν πως εκείνοι που ήταν πιο μανιώδεις παίκτες, όσο μεγάλωναν εμφάνιζαν και μικρότερη έκπτωση γνωστικών και μνημονικών ικανοτήτων. Αποτέλεσμα ήταν να θυμούνται καλύτερα και το μυαλό τους να δουλεύει πιο γρήγορα.

Η μελέτη, ασφαλώς, βρήκε μόνο μία συσχέτιση και όχι μία σχέση αιτίας-αποτελέσματος. «Το να παίζει κανείς επιτραπέζια, χαρτιά και παιγνίδια λέξεων, μπορεί να προστατεύει από τη γνωστική έκπτωση. Όμως αυτή η μελέτη δεν ήταν μία κλινική παρέμβαση, συνεπώς δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι. Πάντως, αν μη τι άλλο, αυτά τα παιγνίδια είναι διασκεδαστικά, φθηνά και σίγουρα δεν κάνουν κανένα κακό», δήλωσε ο Άλτσουλ.

Καλύτερα κι από το διάβασμα και την επίσκεψη σε μουσεία!

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το όφελος των παιγνιδιών για τον εγκέφαλο δεν φαίνεται να προκύπτει τόσο από την κοινωνική διάστασή τους όσο από την πρόκληση που συνιστούν τα ίδια τα παιγνίδια για τον νου. Σε σχέση με το διάβασμα, το γράψιμο, τα μαθήματα διά βίου, τις επισκέψεις σε μουσεία και βιβλιοθήκες ή τις συναντήσεις με φίλους και συγγενείς, τα παιγνίδια φαίνεται να ενεργοποιούν περισσότερο τη σκέψη και τη μνήμη, σύμφωνα με τον Άλτσουλ.

Πώς ακριβώς ο εγκέφαλος αλλάζει νευροβιολογικά χάρη στα επιτραπέζια παιγνίδια, παραμένει θέμα προς μελέτη. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, για να αποφύγει κανείς το Αλτσχάιμερ, όταν έχει βγει στη σύνταξη, δεν χάνει τίποτε, ανάμεσα στις άλλες ασχολίες που θα βρει, να το ρίξει και στα επιτραπέζια. Όχι μόνο θα ξανανιώσει παιδί ψυχικά, αλλά μπορεί να ξανανιώσει και το μυαλό του.

 

Κοινοποιείστε το άρθρο

You may also like