Εργαζόμενες μητέρες: Ένας αγώνας άνισος

by Newsroom
0 comment
Κοινοποιείστε το άρθρο

Εργαζόμενες μητέρες: Ένας αγώνας άνισος

Το σκίτσο που έγινε viral

Ας μην προσποιούμαστε ότι οι όροι για τις εργαζόμενες μητέρες είναι ίσοι!

Οι μητέρες εργάζονται και παλεύουν καθημερινά για να τα βγάλουν πέρα.

Κάποιες βρίσκονται σε πολύ απαιτητικές θέσεις σε πολλά επαγγέλματα.

Και ενώ η νέα γενιά πατεράδων κάνει αρκετά περισσότερα από ότι η γενιά που μας μεγάλωσε… οι όροι ακόμη δεν είναι ίσοι.

Ας μην κάνουμε ότι δεν το βλέπουμε. Στην πραγματικότητα οι όροι δεν είναι καθόλου ίσοι. Δεν παίζουμε καν στο ίδιο γήπεδο. Δεν μπορούμε να προσποιηθούμε ότι οι εργαζόμενες μητέρες και οι εργαζόμενοι πατέρες βρίσκονται στον ίδιο αγωνιστικό χώρο.

Η ανισότητα από την εύρεση εργασίας μέχρι τη θέση εργασίας και την προαγωγή. Οι ερωτήσεις σε συνεντεύξεις για δουλειά «Έχετε παιδιά;» ή «Σκοπεύετε να κάνετε παιδιά;» που γίνονται αποκλειστικά σε γυναίκες την αποτυπώνουν όπως ακριβώς είναι. Η μη κατάκτηση μιας υψηλότερης θέσης σε πολλά επαγγέλματα, συχνά έχει σχέση με το αν το άτομο είναι μητέρα. Ακόμη και αν αυτή η εργαζόμενη μητέρα πληροί τις προϋποθέσεις και έχει τις απαιτούμενες ικανότητες για μια τέτοια θέση. Το «τίμημα» του να είσαι εργαζόμενη μητέρα το βλέπουμε ακόμη και σήμερα.

Το σκίτσο που έγινε viral και αποτυπώνει όλη την αλήθεια

Πρέπει να το προσπαθήσουμε πολύ και να «πηδήξουμε» εμπόδια, ενώ την ίδια στιγμή δίπλα μας οι άντρες είναι έτοιμοι να τρέξουν σε μια καθαρή πίστα.

Η έννοια του σκίτσου είναι φυσικά μεταφορική και εικονογραφήθηκε από την περουβιανή σκιτσογράφο Carlin στη La Republica. Το έργο ονομάζεται “Meritocracia” δηλαδή… «Αξιοκρατία». Αμέσως καταλαβαίνουμε όλοι τι ακριβώς αποτυπώνει. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενες μητέρες είναι αρκετά πιο περίπλοκες.

Το σκίτσο έγινε viral πριν λίγα χρόνια και έκανε τους ανθρώπους να μιλούν για τα εμπόδια στο “στίβο” μας, χάρη σε ένα tweet του Anand Mahindra, ενός δισεκατομμυριούχου από τη Βομβάη.

 

«Χαιρετίζω κάθε εργαζόμενη γυναίκα και αναγνωρίζω ότι οι επιτυχίες τους απαιτούν πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια από τους άνδρες ομολόγους τους», έγραψε στη λεζάντα.

Ο Mahindra έχει δίκιο!

Καταβάλλουμε περισσότερη προσπάθεια, αλλά σίγουρα δεν πληρωνόμαστε περισσότερο. Δεν αναγνωριζόμαστε περισσότερο. Όταν οι άντρες γίνονται πατέρες, συχνά βλέπουν τα κέρδη τους να αυξάνονται. Ενώ σπάνια βλέπουμε τις γυναίκες να αναβαθμίζονται στην εργασία τους μετά τη μητρότητα. Θεωρείται άτυπα ότι δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν και στους δύο ρόλους. Ήταν ήδη δύσκολο με την ανισότητα πληρωμών σε άντρες και γυναίκες ακόμη και στην ίδια θέση. Η μητρότητα όμως κάνει την πίστα ακόμη πιο δύσκολη.

Πολλές γυναίκες αισθάνονται ότι οφείλουν να θυσιάζουν τη δουλειά τους, την καριέρα τους γιατί πρέπει να κάνουν περισσότερα μέσα στην οικογένεια. Χωρίς στήριξη από το περιβάλλον τους και την κοινωνία, βλέπουμε συχνά ακόμα και την παραίτηση να είναι μονόδρομος σε κάποιες περιπτώσεις.

Ακόμα και σήμερα οι μητέρες θεωρούνται συχνά ως ο κύριος φροντιστής των παιδιών. Επιβαρυνόμαστε με μεγαλύτερο ψυχολογικό φορτίο και δουλεύουμε περισσότερες ώρες, τόσο στην εργασία μας όσο και στο σπίτι μας.  Ξοδεύουμε περισσότερο χρόνο στη φροντίδα των παιδιών και έχουμε λιγότερο χρόνο για να φροντίσουμε τον εαυτό μας.

Και όμως! Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι ο ελεύθερος χρόνος των ανδρών αυξήθηκε αφού έκαναν παιδιά. Κατά μέσο όρο έχουν 50 λεπτά περισσότερο ελεύθερο χρόνο τα σαββατοκύριακα από ότι οι μητέρες. Ενώ αντίθετα, οι μητέρες είδαν τον φόρτο εργασίας τους στο σπίτι να αυξάνεται και ο ελεύθερος χρόνος τους να μειώνεται.

Αυτό το σκίτσο δεν έγινε viral γιατί είναι χαριτωμένο ή αστείο. Ακριβώς το αντίθετο. Αλλά πολλοί είδαν την αλήθεια μέσα σε αυτό. Άντρες γυναίκες. Ανεξαρτήτως χώρας και κοινωνίας που ζουν.

Πηγή εδώ

Κοινοποιείστε το άρθρο

You may also like