Τα πολυαναμενόμενα μουσεία που θα ανοίξουν τις πόρτες τους το 2021 θα διαμορφώσουν ένα νέο πολιτιστικό χάρτη αλλά και θα ανανεώσουν το ενδιαφέρον για τις χώρες που τα φιλοξενούν. Με μια ταραγμένη χρονιά πίσω μας εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού από το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο έως τη μετακίνηση του μουσείου Frick σε ένα ορόσημο του Μπρουταλισμού, το περίφημο κτίριο στη λεωφόρο Madison 945 και East 75th Street στο Upper East Side του Μανχάταν της Νέας Υόρκης, μέχρι το περίφημο Bourse de Commerce στο Παρίσι που θα στεγάσει ένα μεγάλο μέρος της συλλογής του τέταρτου πιο πλούσιου ανθρώπου στον κόσμο του μεγιστάνα Φρανσουά Πινό, τα μουσεία αποκτούν ενδιαφέρον αλλά και αναμένεται να ακολουθήσουν με τις εκθέσεις τους τα μηνύματα της εποχής μας.

Ένα από τα κτίρια κοσμήματα της Γαλλικής Πρωτεύουσας, το Bourse de Commerce ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό στις 23 Ιανουαρίου. Η παλιά αποθήκη σιτηρών προσβάσιμη στις όχθες του Σηκουάνα, σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από τον Nicolas Le Camus de Mézières το 1763. Φιλοξενούσε το εμπόριο σιτηρών μέχρι το 1873, ενώ στη συνέχεια αναδιατάχθηκε για να φιλοξενήσει το Χρηματιστήριο του Παρισιού από το 1891.

Με κόστος 160 εκατομμύρια ευρώ το Bourse de Commerce-Pinault, όπως θα ονομάζεται το κτίριο που έχει αποκατασταθεί και είναι πλέον έτοιμο να υποδεχθεί το κοινό είναι η κατάληξη του 20ετούς σχεδίου του 84χρονου δισεκατομμυριούχου Φρανσουά Πινό για την κατασκευή ενός ιδιωτικού μουσείου για τη συλλογή της σύγχρονης τέχνης του στο Παρίσι.

Πολύ κοντά στο μουσείο του Λούβρου ενισχύει την πολιτιστική κίνηση στο κέντρο του Παρισιού ενώ η αναδιαμόρφωση του χώρου του κυκλικού κτιρίου από τον αρχιτέκτονα Tadao Ando έχει δει πολλές φορές τα φώτα της δημοσιότητας σε όλη τη διάρκεια της κατασκευής του. Η κατασκευή ολοκληρώθηκε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, αλλά το άνοιγμα έχει καθυστερήσει επανειλημμένα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Η καθυστέρηση όπως είπε ο γενικός διευθυντής της συλλογής Πινό, Jean-Jacques Aillagon τους έδωσε τον χρόνο να σκεφτούν ότι οι εκθέσεις τους θα πρέπει να έχουν σχέση με τη σοβαρή κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε.

Η συλλογή του Frick στο κτίριο Breuer

Την περασμένη χρονιά το ΜΕΤ άφησε οριστικά το κτίριο ορόσημο του μπρουταλισμού του Marcel Breuer στη λεωφόρο Madison 945 στο Upper East Side του Μανχάταν της Νέας Υόρκης, κλείνοντας με την έκθεση του Gerhard Richter: Painting After All που έμεινε ανοιχτή μόνο για λίγες μέρες πριν το λοκντάουν της Νέας Υόρκης στο πρώτο κύμα της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020.

Τώρα στο πρώην σπίτι του Μουσείου Αμερικανικής Τέχνης Whitney και το Met μετεγκαθίσταται η συλλογή Frick για δυο χρόνια από τις εγκαταστάσεις της στη λεωφόρο Μάντισον. Οι λάτρεις της Συλλογής Frick για τα δυο επόμενα χρόνια, όσα θα κρατήσει η ανακαίνιση και η επέκταση του αρχοντικού της Gilded Age στην East 70th Street που θα στοιχίσει 160 εκατομμύρια δολάρια θα μπορέσουν να θαυμάσουν τα αριστουργήματα του Ρέμπραντ, του Βερμέερ, του Βελάσκεθ, του Μουρίγιο, του Γκόγια και του Ελ Γκρέκο στους τρεις ορόφους του Breuer, μαζί με πλήθος επιλεγμένων αντικειμένων που θα πλαισιώνουν την έκθεση.

Οι επισκέπτες και φανς του Frick περιμένουν να δουν ανυπόμονα, τους πίνακες των Rembrandt και Manet, Ingres και Van Dyck, τις πορσελάνες Meissen και τα γαλλικά έπιπλα μέσα στις ανοιχτές γκαλερί του Breuer για τα επόμενα δυο χρόνια, μέσα σε ένα κτίριο που η σχέση με τα εκθέματα δημιουργεί μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αντίθεση αλλά και συνομιλία.

Humboldt Forum, Βερολίνο

Το Humboldt Forum του Βερολίνου, το εντυπωσιακό βασιλικό παλάτι της Πρωσίας και η πολυαναμενόμενη ανακαίνισή του άνοιξε επισήμως αλλά περιμένει το κοινό όταν αρθούν τα μέτρα κατά του κορωνοϊού.  Το Humboldt Forum αποτελεί το μεγαλύτερο πολιτιστικό κέντρο της Ευρώπης, ένα συγκρότημα 40.000 τ.μ. κάτω από τη στέγη του οποίου συνενώνονται οι δραστηριότητες τεσσάρων πολιτιστικών ιδρυμάτων. Η μερική ανακατασκευή του βασιλικού παλατιού της Πρωσίας, σχεδιάστηκε το 2002 ως βιτρίνα για τις μη ευρωπαϊκές συλλογές μουσείων του Βερολίνου. Οι τέχνες και οι επιστήμες θα έχουν μια στέγη που θα εναρμονίζεται στο πνεύμα του περίφημου Αλεξάντερ φον Χούμπολτ φυσιοδίφη και εξερευνητή και του αδερφού του Βίλχελμ φον Χούμπολτ φιλοσόφου, διπλωμάτη και γλωσσολόγου.

Το πρόγραμμα του 2021 περιλαμβάνει ειδικές εκθέσεις για την περιβαλλοντική και κοινωνική αλλαγή αλλά και τις παγκόσμιες συνδέσεις του Βερολίνου με την αποικιοκρατία. Από το καλοκαίρι, περισσότερα από 20.000 αντικείμενα από την Αφρική, την Ασία, την Ωκεανία και την Αμερική θα προβληθούν στους επάνω ορόφους και αναμφίβολα πυροδοτούν μια ήδη ζωντανή συζήτηση σχετικά με την αποικιακή ιστορία της Γερμανίας.

Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο, Γκίζα

Με κόστος 1 δισεκατομμύριο δολάρια και εγκαίνια τον Ιούνιο του 2021, το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο έξω από το Κάιρο θα είναι το μεγαλύτερο αρχαιολογικό μουσείο στον κόσμο. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1992 σε μια τοποθεσία κοντά στις Πυραμίδες της Γκίζας και έκταση 500.000 τ.μ. Το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο (GEM) ή και Μουσείο της Γκίζας, όπως λέγεται επίσης,  θα αντικαταστήσει το παγκοσμίου φήμης Μουσείο του Καΐρου, που χτίστηκε στο κέντρο της πόλης το 1901 και σήμερα φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συλλογή φαραωνικών αρχαιοτήτων στον κόσμο.

Το νέο μουσείο θα φιλοξενήσει 100.000 αιγυπτιακά αντικείμενα που κυμαίνονται από την προϊστορία έως την ελληνορωμαϊκή περίοδο. Περιλαμβάνονται περισσότερα από 5.000 λείψανα από τον τάφο του Τουταγχαμώνα (2.000 εκ των οποίων δεν έχουν εκτεθεί ποτέ δημόσια από τότε που ανακαλύφθηκε ο τάφος του από τον Βρετανό αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ το 1922, και ήταν ο μοναδικός ασύλητος βασιλικός τάφος στην Κοιλάδα των Βασιλέων, στο Λούξορ), ενώ μια ολόκληρη πτέρυγα θα είναι αφιερωμένη στον νεαρό βασιλιά που πέθανε σε ηλικία 18 ετών.

Το υπερυψωμένο αίθριο χτίστηκε γύρω από ένα άγαλμα από γρανίτη ύψους 11 μέτρων 83 τόνων του Ραμσή του Μεγάλου, το οποίο έφτασε το 2018 με στρατιωτική συνοδεία. Με ένα αληθινά φαραωνικό σχέδιο του δουβλινέζικου αρχιτεκτονικού γραφείου Heneghan Peng Architects η κατασκευή του μουσείου ακολούθησε την ταραγμένη πολιτική ιστορία της Αιγύπτου τα τελευταία χρόνια με γεγονότα όπως η Αραβική Άνοιξη και η επανάσταση του 2011 να καθυστερούν το άνοιγμά του.

Μουσείο Έντβαρτ Μουνκ στο Όσλο

Ένα κτίριο με 13 ορόφους και θέα στα φιόρδ του Όσλο είναι το νέο μουσείο Μουνκ που θα φιλοξενήσει και τη μεγαλύτερη συλλογή έργων του παγκοσμίως. Με κόστος 310 εκατομμύρια δολάρια θα εγκαινιαστεί το καλοκαίρι του 2021. Το νέο σπίτι της συλλογής Μουνκ ανακοινώθηκε για πρώτη φορά πριν δώδεκα χρόνια και σχεδιάστηκε για την προκυμαία του Όσλο από το ισπανικό αρχιτεκτονικό γραφείο Estudio Herreros της Μαδρίτης που επένδυσε με αλουμινένιες περσίδες το κτίριο που φαίνεται σαν να γέρνει προς τη θάλασσα και βρίσκεται κοντά στην Όπερα του Όσλο και τη βιβλιοθήκη Deichman.

Σε έντεκα γκαλερί οι επισκέπτες θα έχoυν την ευκαιρία να δουν την εξέλιξη της καριέρας του Μουνκ και να απολαύσουν την προίκα από το κληροδότημά του στο νορβηγικό κράτος το 1944, περισσότερα από 26.000 έργα και 10.000 προσωπικά αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων δύο ζωγραφισμένων εκδόσεων της «Κραυγής». Οι εκθέσεις θα τον τοποθετήσουν σε διάλογο με άλλους καλλιτέχνες, ξεκινώντας από την Τρέισι Έμιν, της οποίας το χάλκινο γλυπτό ύψους 9μ. «Η μητέρα» θα υποδεχτεί τους επισκέπτες έξω από το μουσείο. Αυτή μάλιστα την περίοδο στη Βασιλική Ακαδημία των Τεχνών με τίτλο Tracey Emin / Edvard Munch: The Loneliness of the Soul μπορείτε να δείτε on line την έκθεση με την Τρέισι Έμιν να επιλέγει αριστουργήματα του πρόδρομου του εξπρεσιονισμού Έντβαρτ Μουνκ για να συνομιλήσουν με δικά της πρόσφατα έργα.

M +, Χονγκ Κονγκ

Οι Herzog & de Meuron υπογράφουν την κατασκευή του μουσείου εικαστικού πολιτισμού M + στο Χονγκ Κονγκ, στην περιοχή West Kowloon. Τα εγκαίνιά του θα γίνουν μέσα στο 2021. Η αποστολή του μουσείου M + είναι να επικεντρωθεί στην οπτική κουλτούρα του 20ου και 21ου αιώνα, με εκθέσεις και παρουσία που θα ανταγωνιστεί την Tate Modern, το MoMA της Νέας Υόρκης και το Κέντρο Πομπιντού όσον αφορά το εύρος και τη σημασία των συλλογών του. Το όνομα του μουσείου σημαίνει «μουσείο και πολλά άλλα» και η φιλοδοξία των διευθυντών και επιμελητών του είναι να προχωρήσουν πέρα ​​από το τυπικό μοντέλο του μουσείου τέχνης, υπηρετώντας ποικίλα θέματα όπως η αρχιτεκτονική, η κινούμενη εικόνα ακόμα και τα βιντεοπαιχνίδια.

Με θέα το λιμάνι της Βικτόρια τα 17.000τ.μ από τα 65.000τ.μ. του συνολικού εμβαδού θα είναι αφιερωμένα σε εκθέσεις. Η εκπληκτική συλλογή του μουσείου εμπλουτίστηκε με 1.500 έργα κινεζικής σύγχρονης τέχνης που δωρίστηκαν από τον Ελβετό επιχειρηματία, διπλωμάτη και μεγάλο συλλέκτη κινεζικής τέχνης Uli Sigg.

Πηγή εδώ