Κοινοποιείστε το άρθρο
Ευγενία Θάνου «Ουτοπία ή αθεράπευτος ρομαντισμός;» Γιατροί του Κόσμου
Πριν από πολλά χρόνια, στα παιδικά μας όνειρα όπως όλα τα παιδιά, ταξιδεύαμε στην πλάτη ενός δελφινιού. Αργότερα, μόλις αρχίζαμε να ξεχωρίζουμε τη διαφορετικότητα, την ιδιαιτερότητα των ανθρώπων και των λαών, αρχίσαμε το ταξίδι στον κόσμο της ευαισθησίας και της συμπόνιας, όπου ο κάθε σταθμός καταλήγει να είναι βατήρας παρά προορισμός και δε σταματά να σε πηγαίνει παρακάτω. Ξεκινάς και βλέπεις τις ανάγκες δίπλα σου, ο δρόμος σε οδηγεί πιο πέρα και επειδή μόνος σου δεν ξέρεις και δεν μπορείς να δράσεις, αναζητάς μια οργανωμένη ομάδα, για να μπορείς να βοηθάς πιο συστηματικά.
Έτσι βρέθηκα πριν 20 χρόνια σ’ αυτήν την Οργάνωση. Για πρώτη φορά επέτρεψα στο λογικό και προσγειωμένο εαυτό μου να αεροβατεί. Ανακάλυψα ότι ο ανθρωπισμός δημιουργεί τάξη πραγμάτων, όπου μπορούμε να ωριμάσουμε σύμφωνα με όσες αξίες είχαμε διαφυλάξει ενώ μεγαλώναμε, δηλαδή εμπιστοσύνη στη ζωή και τον άνθρωπο.
Η αγάπη προς το συνάνθρωπο δεν περιγράφεται, είναι συναίσθημα που βιώνεται και ολοκληρώνει τον άνθρωπο. Δεν είναι τυφλοσούρτης προσωρινών καλών πράξεων που υποδεικνύονται με την υπόσχεση μιας μελλοντικής ανταπόδοσης. Πρέπει η ανθρωπιά να πηγάζει από την ψυχή μας. Παίρνουμε δίνοντας και δίνουμε, όταν πραγματικά έχουμε καθαρή πρόθεση να δώσουμε. Όσο μικρό ή μεγάλο κι αν είναι αυτό που δίνουμε, αν είναι σύμφωνα με τις δυνατότητές μας και υπάρχει πραγματική ανάγκη, η αξία της πράξης μας είναι το ίδιο ουσιαστική. Γι’ αυτό και κάθε ανθρώπινη ύπαρξη φέρει την ευθύνη της, ανάλογα με τις δυνατότητες της και ανάλογα με το βαθμό γνώσης, σοφίας και πολιτισμού που έχει κατακτήσει.
Στα χρόνια μας, προς χάριν της δόξας, πολλά ιδανικά και αξίες χάθηκαν. Η ψευτιά, ο δόλος, η απάτη και η ωμότητα μετατράπηκαν σε σημάδια οξυδέρκειας και μεγαλείου. Η μεγαλοσύνη των ιθυνόντων πρέπει να μετριέται με την παγκοσμιότητα του οράματος και την αίσθηση της ευθύνης τους απέναντι σε όλη την ανθρωπότητα. Διότι ο τρίτος και ο τέταρτος κόσμος είναι πια μια οικογένεια. Πίσω από την ποικιλία των πολιτισμών υπάρχει μια ψυχική ενότητα της ανθρωπότητας, μας βεβαιώνουν για αυτό οι ανθρωπολόγοι.
Ο αναπτυγμένος κόσμος πρέπει να παίζει το ρόλο που αρμόζει στη θέση του. Από τη θέση υπεροχής που βρίσκεται, να είναι υπεύθυνος για κάθε εσφαλμένη κατεύθυνση του ζωικού ή του φυτικού κόσμου, όπως και των υπό ανάπτυξη λαών σε κάθε γωνιά της γης. Που αλλού μπορούν οι στεναγμοί της ανθρωπότητας να βρουν καταφύγιο, αν όχι στην όαση των πολιτισμένων; Πως μπορεί να εξαλειφθεί από προσώπου γης η πείνα, αν δεν το αποφασίσει η πολιτισμένη θέληση, ζευγαρωμένη με την επιστημονική γνώση της πλούσιας Δύσης;
Στα τόσα χρόνια παρουσίας μου στην Οργάνωση, πολλές φορές έχω απογοητεύσει και έχω απογοητευτεί, άλλοτε από τις ατέλειωτες ανάγκες που πασχίζουμε να καλύψουμε, άλλοτε από μικροπρεπείς συμπεριφορές συνοδοιπόρων μας στον αγώνα κατά της ανθρώπινης δυστυχίας. Ας μη μείνουμε στα αρνητικά. Ο αγώνας αυτός μας κάνει καλύτερους σαν άνθρωπους. Ο ανθρωπισμός μας ας μην εξαντλείται μόνο στους αναξιοπαθούντες, ας υπάρχει και στις μεταξύ μας σχέσεις. Πάρα τα όσα συμβαίνουν γύρω μας, ας είμαστε αισιόδοξοι. Ας μην πιστεύουμε – όπως ο Καντ – ότι μόνο στον άλλο κόσμο μπορεί να επικρατήσει το καλό. Το αγαθό, εάν θέλουμε, μπορεί να νικά καθημερινά, και ίσως το κακό μπορούμε να το κάνουμε ασθενέστερο. Εάν το καλό δεν νικούσε, τότε τα πλήθη των περιπλανώμενων – από την αρχέγονη εποχή – ανθρώπων, δεν θα μπορούσαν να φτιάξουν έθνη, να κατακτήσουν το διάστημα, να συντάξουν την Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η χρονιά που διανύουμε είναι δύσκολη, και ακόμα πιο δύσκολη αυτή που θα έρθει. Ας απλώσουμε όλοι τα χέρια μας, ας δώσουμε βοήθεια και δύναμη ο ένας στον άλλο, με όποιον τρόπο. Δε χρειάζεται να προσφέρουμε ή να κάνουμε πολλά, αυτό που μπορούμε. Με τον τρόπο αυτό γινόμαστε οι καθημερινοί ανθρωπιστές της πόλης μας, όλου του Κόσμου, γιατί όλοι μας μπορούμε να γίνουμε οι ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.
Εύχομαι καλή Χρονιά με Υγεία και Δύναμη σε όλους μας.
Ευγενία Θάνου
Γενική Διευθύντρια των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας