Φραγκόσυκα…γιατί θεωρούνται υπερτροφή!

by Newsroom
0 comment
Κοινοποιείστε το άρθρο

Φραγκόσυκα…γιατί θεωρούνται υπερτροφή!

Η φραγκοσυκιά ή (κακτόσυκια)είναι ένα είδος κάκτου που ανήκει στο γένος “Opuntia”.

Προέρχεται από το Μεξικό ενώ ευδοκιμεί ιδιαίτερα στην Κεντρική και Νότια Αμερική λόγω του θερμού και ξηρού κλίματος.  Στην Ελλάδα  και στη Κύπρο φυτρώνει σε πλαγιές και σε βράχια. Ο καρπός του αναπτύσσεται περιμετρικά πάνω στις άκρες των φύλλων της φραγκοσυκιάς.
Το φραγκόσυκο ή κακτόσυκο ονομαζέται και ως παυλόσυκο ή αραπόσυκο.Οι χαρακτηριστικοι καρποί του σε διάφορα χρώματα (ανοιχτό πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί και κόκκινο) ανάλογα με τη φάση ωρίμανσης και την ποικιλία τους,τους προσδίδουν και αλλες όνομασιες,
(Το κόκκινο φραγκόσυκο ονομάζεται και ως δρακόσυκο. Στην Κύπρο ονομάζεται και ως παπουτσόσυκο).
# ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ.
Τα 150gr φραγκόσυκων εχουν
*(61) θερμίδες.
*(10gr)υδατάνθρακες.
*(1gr) πρωτεΐνης περιπου.
*(1gr) λίπους και *(5,5gr) φυτικές ίνες.
Τα φραγκόσυκα περιέχουν: *Βιταμίνες Β (σε μικρή ποσότητα). *Είναι πλούσια σε βιταμίνη C (καλύπτει περίπου το 35% των ημερήσιων αναγκών μας). *Είναι πηγή μετάλλων – ιχνοιστοιχείων όπως:
 *Ασβέστιο, *Μαγνήσιο,
*Χαλκό και *Κάλιο.
*Επίσης  περιέχουν φυσικές χρωστικές ουσίες, τις βεταλαΐνες οι οποίες είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτική δράση.
ΓΙΑΤΙ ΛΟΙΠΟΝ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΥΠΕΡΤΡΟΦΗ;
1).Η αυξημένη περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες και πηκτίνη μειώνει τη γλυκόζη στο αίμα. Ως εκ τούτου δρα κατά του σακχαρώδη διαβήτη.
2).Η πλούσια περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά, μετατρέπουν τα φραγκόσυκα σε φρούτα – προστάτες έναντι του καρκίνου και άλλων παθήσεων σε αρθρώσεις, μάτια, νεύρα κ.α.
3).Το μηλικό και το κιτρικό οξύ που περιέχονται στα φραγκόσυκα, συμβάλλουν στην ομαλή διεξαγωγή της πέψης.
4).Τα φραγκόσυκα συμβάλλουν στον έλεγχο του σωματικού μας βάρους καθώς προκαλούν το αίσθημα κορεσμού (λόγω φυτικών ινών) και ταυτόχρονα είναι φτωχά σε θερμίδες.
5).Έχουν διουρητική δράση κι έτσι αντιμετωπίζουν την κατακράτηση υγρών. Έχει ιδιαίτερη σημασία ότι η διουρητική τους δράση δεν προκαλεί ανισορροπία στους ηλεκτρολύτες.
6).Τα φραγκόσυκα περιέχουν κάλιο που συμβάλλει στη μείωση της πίεσης του αίματος και βεταλαΐνες που ενισχύουν την υγεία του κυκλοφορικού συστήματος. Έτσι λοιπόν η κατανάλωσή τους συσχετίζεται με την υγεία και την καλή λειτουργία της καρδιάς.
7).Έρευνες που τρέχουν ακόμη δείχνουν ότι τα φραγκόσυκα συνδέονται με τη μείωση της LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.
8).Η κατανάλωση των φραγκόσυκων πριν την κατανάλωση αλκοόλ, δρα έναντι της μέθης και καταπολεμά τα συμπτώματά της (π.χ ναυτία, ξηροστομία, πονοκέφαλο κ.α.).
9).Η πλούσια περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
10).Τα φραγκόσυκα είναι χρήσιμα και στους αθλητές καθώς συμβάλλουν στην ταχεία μυϊκή αποκατάσταση μετά την προπόνηση.
11).Έχουν αντιφλεγμονώδη δράση χάρη στην περιεκτικότητά τους σε μπεταΐνη.
Τα φύλλα της φραγκοσυκιάς επίσης  είναι πολύ ευεργετικά και συγκεκριμένα:
1).Καταπολεμούν την άμμο στα νεφρά.
2).Ενισχύουν τη λειτουργία της καρδιάς.
3).Συμβάλλουν στη μείωση της γλυκόζης του αίματος.
4).Έχουν αντιδιαρροϊκή δράση.
ΠΑΝ ΜΕΤΡΟΝ…
*Η υπερβολική κατανάλωσή τους ενδέχεται να προκαλέσει διάρροια, ναυτία και τυμπανισμό.
*Επίσης, εάν δεν γίνεται επαρκής λήψη υγρών, τα φραγκόσυκα δύναται να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα.
*Σε περίπτωση εγκυμοσύνης ή θηλασμού συμβουλευτείτε τον ιατρό σας καθώς δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες για το αν ενδείκνυνται.
*Σε περίπτωση που πάσχετε από σακχαρώδη διαβήτη και ακολουθείτε συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή καλό είναι να παρακολουθείτε το σάκχαρό σας μετά την κατανάλωση φραγκόσυκων καθώς ενδέχεται να μειωθούν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
*Τα φραγκόσυκα περιβάλλονται από  αγκάθια. Οπότε,πριν τα καθαρίσετε, φροντίστε να φοράτε τα γάντια!
ΣΥΝΤΑΓΕΣ!
ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΟ ΓΛΥΚΟ.
ΥΛΙΚΑ:
*1 κιλό φραγκόσυκα καθαρισμένα.
*1 κιλό ζάχαρη.
*Χυμό από μισό λεμόνι.
*Χυμό από 2 λεμόνια.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: 
1)Καθαρίζουμε τα φραγκόσυκα από την φλούδα με πολύ προσοχή για τα αγκάθια τους.
2).Τα βάζουμε ολόκληρα σε ένα ταψί σε στρώσεις εναλλάξ με την ζάχαρη, τα ραντίζουμε με τον χυμό από τα 2 λεμόνια και τα αφήνουμε έτσι όλο το βράδυ.
3).Το πρωί παίρνουμε τα υγρά που έχουν βγάλει και την ζάχαρη που πιθανόν να μην έχει λιώσει όλη και τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για να λιώσει η ζάχαρη.
4).Μετά δυναμώνουμε λίγο την φωτιά, ρίχνουμε τα φραγκόσυκα και τα βράζουμε για άλλα 5 λεπτά περίπου.
5).Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τα φραγκόσυκα μέσα στο σιρόπι για 8 ώρες.
6).Όταν περάσουν οι 8 ώρες με μια τρυπητή κουτάλα βγάζουμε τα φραγκόσυκα τα βάζουμε σε ένα μπολ και ξαναβράζουμε το σιρόπι μέχρι να δέσει.
7).Όταν το σιρόπι δέσει προσθέτουμε πάλι τα φραγκόσυκα, το λεμόνι.
8).Τα βράζουμε για περίπου 2-3 λεπτά όλα μαζί και σβήνουμε τη φωτιά.
9).Το αφήνουμε 10′ λεπτά να ηρεμήσει και όπως είναι ζεστό το βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα και τα κλείνουμε πολύ καλά.
TIPS:
Για να δούμε αν έδεσε το σιρόπι βάζουμε λίγο σε ένα πιατελάκι και όταν κρυώσει καλά δοκιμάζουμε με ένα κουταλάκι και αν το σιρόπι πέφτει σε σταγόνες είναι έτοιμο.
ΛΙΚΈΡ  ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΟ.
ΥΛΙΚΑ:
1).1/4 του βάζου (όποιου βάζου  χρησιμοποιήσουμε) ζάχαρη
2).Ώριμα φραγκόσυκα τόσα όσα να γεμίσει το βάζο.
3).Ρακή ή άλλο άχρωμο και χωρίς άρωμα ποτό τόσο όσο να γεμίσει το βάζο.
4).Ξυλάκια κανέλας.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ.
1).Καθαρίζουμε προσεκτικά τα φραγκόσυκα. (Κρατώντας τα ακίνητα με ένα πιρούνι, κόβουμε τις δυο άκρες και κάνουμε μια τομή κατά μήκος της φλούδας. Με το μαχαίρι και κρατώντας σταθερό το φραγκόσυκο, απομακρύνουμε τη φλούδα . Παίρνουμε τη σάρκα και τη βάζουμε σε καθαρό πιάτο.
2).Βάζουμε σε καθαρό και στεγνό βάζο κρυσταλλική ζάχαρη μέχρι το ¼ του ύψους του και την αδειάζουμε σε ένα μπολ.
3).Κόβουμε 2-3 φραγκόσυκα (κατ’ αρχήν) σε φέτες 2 εκατοστών περίπου και αρχίζουμε να βάζουμε σε στρώσεις το φρούτο με τη ζάχαρη μέχρι να γεμίσει εντελώς το βάζο μας. 4).Προσθέτουμε ποτό τόσο όσο  να σκεπαστούν όλα και το ξυλάκι κανέλας  και κλείνουμε
το βάζο . 5).Αφήνουμε στον ήλιο για 15-20  μέρες (ανάλογα με την ηλιοφάνεια και τη θερμοκρασία).
6).Τις πρώτες μέρες ανακατεύουμε τακτικά ώστε να λιώσει η ζάχαρη, και μετά όποτε το θυμηθούμε. 7).Σουρώνουμε το ποτό μας (βάζουμε ανάμεσα σε τούλι ένα στρώμα μπαμπακιού και στρώνουμε αυτό το φίλτρο σε στραγγιστήρι ).
8).Πιέζουμε να πάρουμε όσο το δυνατόν περισσότερο υγρό αλλά χωρίς να θολώσει. 9).Φυλάσσουμε  το λικέρ μας σε μπουκάλια.
TIPS.
1)Φτιαξαμε μικρή ποσότητα, το βάζο ήταν των 750ml , απ’ αυτά που χρησιμοποιούμε συνήθως  για τα γλυκά του κουταλιού. Αυτές οι ποσότητες μας δίνουν 500ml λικερ.
2).Αν θέλουμε το λικέρ μας πιο ελαφρύ κάνουμε ένα ελαφρύ σιρόπι , το προσθέτουμε στο λικέρ μας και αφήνουμε στα μπουκάλια να ωριμάσει  για 5-6 μέρες ακόμη πριν το σερβίρουμε.
(Για 500ml λικέρ, προτείνουμε:1 κούπα νερό με ½ κούπα ζάχαρη και
βράσιμο 5 λεπτά). 3).Μπορούμε  να «ελαφρύνουμε» το λικέρ μας αν το σερβίρουμε με παγάκια.
4)Το χρώμα του είναι τόσο υπέροχο που  μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να χρωματίσει και κοκτέιλ.
ΣΑΛΤΣΑ ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΟΥ.
ΥΛΙΚΑ:
*2 ώριμα φραγκόσυκα.
*1 μικρό κρεμμύδι
*3 κ. γ. ταμπάσκο
*1 σκελίδα σκόρδο
*10 φύλλα δυόσμου
*4 κ. γ. χυμό λεμονιού
*αλάτι
*πιπέρι ή καγιεν.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ. 
1).Φοράμε γάντια και πλένουμε τα φραγκόσυκα κάτω από τρεχούμενο νερό.
2)Με μαχαίρι και πηρούνι, απομακρύνουμε όσα αγκαθάκια μπορούμε.
3)Κρατάτε το φραγκόσυκο με πηρούνι και με το μαχαίρι
κόβουμε κατά μήκος τη φλούδα απο τα φραγκόσυκα κρατώντας τη σάρκα.
4).Κάθε καθαρό κομμάτι, το βάζουμε στο μπλέντερ.
5).Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, μέχρι να ενωθούν.
6)Συνοδεύει ωραιότατα το ψάρι ή το κρέας μας!
TIPS: 
Επειδή τα φραγκόσυκα έχουν κουκουτσάκια μικρά και σκληρά. Αν δεν θέλετε τα κουκούτσια να τα βρίσκετε μετά καθώς μασάτε, μπορείτε να λιώσετε πρώτα τα φραγκόσυκα, να τα περάσετε από σήτα και μετά να συνεχίσετε το χτύπημα με τα υπόλοιπα υλικά.
Κοινοποιείστε το άρθρο

You may also like