Φροντίδα μαλλιών: 12 μύθοι και αλήθειες

by Newsroom
Κοινοποιείστε το άρθρο

 

12 μύθοι και αλήθειες για την σωστή φροντίδα των μαλλιών

Γνωρίζοντας καλά το πόσο σημαντικό ρόλο  έχουν τα μαλλιά μας στη συνολική μας εμφάνιση, φροντίζουμε πολύ σχολαστικά για την διατήρηση τους τόσο στην διατήρηση της λάμψης τους όσο και για την υγιής όψη τους.

 

Έχουμε ακούσει πολλά για το τι πρέπει να κάνουμε ώστε να έχουμε πάντα πλούσια και όμορφα μαλλιά. Τι όμως απ’ολα αυτά είναι ΑΛΗΘΕΙΑ και τι ΜΥΘΟΣ; Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα με τη σειρά….

#1Τα μαλλιά μακραίνουν πιο γρήγορα αν τα κουρεύουμε συχνά. 

ΜΥΘΟΣ.

Τα μαλλιά μακραίνουν από τη ρίζα και όχι από την άκρη. Και αυτή η διαδικασία ξεκινά από …ψηλά, στο τριχωτό της κεφαλής. Ο βασικός λόγος για τον οποίο χρειάζεται να κόβουμε τις άκρες τακτικά (κάθε έξι έως οκτώ εβδομάδες) είναι γιατί ταλαιπωρούνται από τις τεχνικές επεξεργασίες και η εύθραυστη, ταλαιπωρημένη, πολύ συχνά με ψαλίδα, τρίχα καταστρέφει την καλή εικόνα των μαλλιών.

#2Οι ξανθές αποχρώσεις στις βαφές καταστρέφουν τα μαλλιά.

ΜΥΘΟΣ &ΑΛΗΘΕΙΑ.

Η αλήθεια είναι πως ο αποχρωματισμός της τρίχας με στόχο την εφαρμογή της ανοιχτόχρωμης βαφής είναι αρκετά επιβαρυντική διαδικασία για τα μαλλιά. Οι σύγχρονες όμως φόρμουλες στις βαφές παρέχουν τα κατάλληλα συστατικά που εξασφαλίζουν μεγαλύτερη ασφάλεια και φροντίδα της τρίχας. Και μετά τη βαφή είναι στο χέρι μας να φροντίσουμε να παραμείνει η τρίχα υγιής εφαρμόζοντας συστηματικά πλούσιες ενυδατικές μάσκες.

#3Μόνο τα σαμπουάν που κάνουν πλούσιο αφρό καθαρίζουν σε βάθος τα μαλλιά.

ΜΥΘΟΣ.

Είναι λάθος να συνδέουμε τον πλούσιο αφρό με το σωστό καθαρισμό της τρίχας. Αυτό που εξασφαλίζει καθαριότητα σε βάθος είναι μόνο το σωστό λούσιμο . Που σημαίνει κατάλληλο σαμπουάν για τις εξειδικευμένες ανάγκες των μαλλιών, απαλές κινήσεις μασάζ , θερμοκρασία του νερού ακόμη και ο τρόπος που ξεβγάζουμε τα μαλλιά ρίχνοντας άφθονο νερό για να μην μείνουν κατάλοιπα και καταλήξει η τρίχα άτονη και θαμπή.

#4 Τα λάδια αντενδείκνυνται στα λιπαρά μαλλιά. 

ΜΥΘΟΣ.

Μόνο αν τα απλώνουμε στο τριχωτό της κεφαλής. Όμως τα λάδια τοποθετούνται αποκλειστικά στις άκρες τόσο στα κανονικά ή ξηρά όσο και στα λιπαρά μαλλιά. Είναι το σημείο με τη μεγαλύτερη φθορά.

#5Βουρτσίζουμε τα μαλλιά τακτικά για να τα διατηρούμε υγιή. Ή, η κλασική συμβουλή της γιαγιάς, τα βουρτσίζουμε 100 φορές κάθε βράδυ λίγο πριν κοιμηθούμε.

ΜΥΘΟΣ&ΑΛΗΘΕΙΑ

Η αλήθεια είναι οτι το βούρτσισμα απομακρύνει μόνο κατάλοιπα από προϊόντα styling και ίσως κάνει ελαφρύ μασάζ στο τριχωτό. Τίποτα παραπάνω. Για την υγεία όμως της τρίχας απαιτούνται πολλά περισσότερα με πρώτο και καλύτερο τη σωστή εκ των έσω θρέψη με την κατάλληλη διατροφή.

#6Η βιοτίνη καταπολεμά την τριχόπτωση.

ΜΥΘΟΣ & ΑΛΗΘΕΙΑ

 Δίχως αμφιβολία η αλήθεια είναι ότι η βιοτίνη- βιταμίνη Β8 ή αλλιώς βιταμίνη Η- συνεργεί δραστικά στο να διατηρούνται υγιή και πλούσια τα μαλλιά. Η έλλειψη της μπορεί να είναι η αιτία για δομικές αλλαγές στην τρίχα- γίνεται πιο λεπτή και εύθραυστη- δεν έχει όμως αποδειχτεί ότι προκαλεί τριχόπτωση. Για το τελευταίο αναζητήστε την αιτία σε ορμονικές διαταραχές ή στα γονίδια. Στις πρώτες ενδείξεις λοιπόν λέπτυνσης και αραίωσης της τρίχας η ενίσχυση του οργανισμού με τη σωστή διατροφή αποδεικνύεται ιδιαίτερα αποτελεσματική.

#7Τα μαλλιά χρειάζονται κάθε δεύτερη μέρα λούσιμο ,καθημερινά ή, δύο φορές την εβδομάδα.

ΜΥΘΟΣ.

Αναλογα με τον τύπο μαλλιών και της συνθήκες που τα εκθέτουμε (εργασία,περιβαλλον κλπ.) Δίνουμε μεγαλύτερη προσοχή στην όψη αλλά και την υφή της τρίχας. Αν είναι λεπτά, μπορούμε να τα λούζουμε καθημερινά ή κάθε δεύτερη μέρα. Αν, πάλι, έχουμε χοντρή τρίχα μπορούμε να τα λούζουμε δύο φορές την εβδομάδα. Με μία βασική προϋπόθεση. Φροντίζουμε πάντα να επιλέγουμε το κατάλληλο σαμπουάν για τις εξειδικευμένες ανάγκες σε κάθε χρονική στιγμή των μαλλιών.

 #8Βουρτσίζετε κάθε βράδυ τα μαλλιά για να διατηρούν τη φυσική τους λάμψη .

ΜΥΘΟΣ.

Το βούρτσισμα απομακρύνει όπως είπαμε και παραπάνω κατάλοιπα από προϊόντα styling, κάνει μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής. Δεν έχει, όμως, αποδειχτεί ότι χαρίζει λάμψη στα μαλλιά. Ίσως, θα λέγαμε, μειώνει τους παράγοντες που συμβάλλουν στο να καταλήγουν θαμπά και άτονα. Σιγουρευτείτε μόνο ότι χρησιμοποιείτε βούρτσα με φυσική τρίχα για τη σωστή προστασία της τρίχας.

#9Η ψαλίδα θεραπεύεται.

ΜΥΘΟΣ.

Ο μόνος τρόπος για να απαλλαγείτε από τη ψαλίδα είναι να κόβετε τις άκρες των μαλλιών 1-2 εκατοστά ανά δίμηνο. Μπορείτε, βέβαια, να αποτρέψετε την εμφάνιση της ψαλίδας αρκεί να αποφεύγετε τις υπερβολικές τεχνικές εργασίες και να εφαρμόζετε συστηματικά στις άκρες των μαλλιών πλούσια ενυδατικά προϊόντα.

#10Αλλάζετε τακτικά σαμπουάν και κοντίσιονερ γιατί τα μαλλιά «συνηθίζουν» .

ΜΥΘΟΣ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ.

Χρειάζεται να αλλάζετε σαμπουάν όχι γιατί η τρίχα «συνηθίζει» αλλά γιατί οι καιρικές συνθήκες στη διάρκεια του χρόνου το απαιτούν. Το χειμώνα π.χ ,  το έντονο κρύο και ο παγωμένος αέρας επιβάλλουν πλούσια ενυδάτωση όπως και το καλοκαίρι ακόμα πιο ενυδατικο και προστατευτικό με φίλτρα UV.

#11Το καθημερινό λούσιμο βλάπτει τα μαλλιά.

ΜΥΘΟΣ.

Χάρη στην τεχνολογική πρόοδο οι σύγχρονες φόρμουλες εξασφαλίζουν απόλυτη ασφάλεια και, φυσικά, πλούσια φροντίδα για τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής. Αρκεί να χρησιμοποιείτε το εξειδικευμένο σαμπουάν για τις ανάγκες των μαλλιών σας και, φυσικά, να μην αμελείτε το κοντίσιονερ, που ενυδατώνει , λειαίνει και προστατεύει την τρίχα.

#12Μετά από κάθε βαφή αφήνετε να περάσουν δύο, τουλάχιστον, μέρες για να λούσετε τα μαλλιά.

 ΜΥΘΟΣ.

Μπορείτε άφοβα να τα λούσετε την επομένη  (αρκεί να έχουν περάσει
24 ώρες)και να χρησιμοποιήσετε το εξειδικευμένο για βαμμένα μαλλιά σαμπουάν , μάσκα ή κοντίσιονερ και να φροντίσετε για την πλούσια ενυδάτωση μετά το λούσιμο με leave-in προϊόντα.
Της Ευγενίας Τ.
What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Κοινοποιείστε το άρθρο

You may also like