Κοινοποιείστε το άρθρο
Γιάννης Ρίτσος: «Μην τους φοβάσαι, στο φόβο σου ποντάρουν»
Σπουδαίος και πολυγραφότατος Έλληνας ποιητής, ο Γιάννης Ρίτσος με διεθνή απήχηση, που ανήκει στη λεγόμενη «γενιά του ‘30. Το 1975 προτάθηκε για το Νόμπελ Λογοτεχνία..
Ανήμερα Πρωτομαγιάς, γεννήθηκε ο Γιάννης Ρίτσος (1909 – 1990), ο μεγάλος έλληνας ποιητής που διαβάζεται και τραγουδιέται.
ΕΤΟΥΤΟΣ ΔΩ Ο ΛΑΟΣ ΔΕ ΓΟΝΑΤΙΖΕΙ ΠΑΡΑ ΜΟΝΑΧΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΤΟΥ…”
Ο Γιάννης Ρίτσος είναι ένας εκ των κορυφαίων ποιητών της Ελλάδας, ο ποιητής της Ρωμιοσύνης, όπως έχει χαρακτηριστεί.
Το έργο του αποτελείται από εκατό ποιητικές συλλογές και συνθέσεις, ενέα μυθιστορήματα, τέσσερα θεατρικά έργα και μελέτες. Οι ξένες εκδόσεις του έργου του, που έχουν μεταφραστεί σε σαράντα διαφορετικές γλώσσες, ανέρχονται σε 266
Γεννημένος την Πρωτομαγιά του 1909 στη Μονεμβασιά, ήταν το μικρότερο από τα τέσσερα παιδιά του μεγαλοκτηματία Ε.Ρίτσου.
Το 1924 ο Γιάννης Ρίτσος δημοσιεύει τα πρώτα ποιήματά του με το ψευδώνυμο «Ιδανικόν ‘Οραμα» στη Διάπλαση των Παίδων. Εγκαθίσταται μετά τις γυμνασιακές σπουδές του στην Αθήνα, και αρχίζει να εργάζεται–μετά και την οικονομική καταστροφή του πατέρα του.
”ΤΗ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ ΜΗΝ ΤΗΝ ΚΛΑΙΣ, ―ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΝΑ ΣΚΥΨΕΙ ΜΕ ΤΟ ΣΟΥΓΙΑ ΣΤΟ ΚΟΚΑΛΟ, ΜΕ ΤΟ ΛΟΥΡΙ ΣΤΟ ΣΒΕΡΚΟ, ΝΑ ΤΗ, ΠΕΤΙΕΤΑΙ ΑΠΟΞΑΡΧΗΣ ΚΙ ΑΝΤΡΕΙΕΥΕΙ ΚΑΙ ΘΕΡΙΕΥΕΙ ΚΑΙ ΚΑΜΑΚΩΝΕΙ ΤΟ ΘΕΡΙΟ ΜΕ ΤΟ ΚΑΜΑΚΙ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ.”
Στα μέσα της δεκαετίας του ’20 νοσεί από φυματίωση και νοσηλεύεται για μακρόχρονες περιόδους σε διάφορα σανατόρια.
Κατά τη διάρκεια της τρίχρονης παραμονής του στο σανατόριο «Σωτηρία» έρχεται σε επαφή με μαρξιστές και διανοούμενους της εποχής, γεγονός που τον οδηγεί στο κομμουνιστικό κίνημα της εποχής. Λόγω της αριστερής του δράσης ο Γιάννης Ρίτσος έζησε για πολλά χρόνια στην εξορία (Μακρόνησος, Άη Στράτης, Λήμνος [1948-1951] και στα χρόνια της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών στη Γυάρο, Λέρο, Σάμο).
Πολυγραφότατος, με ένα έργο που περιλαμβάνει πάνω από εκατό ποιητικές συλλογές-την πρώτη με τίτλο «Τρακτέρ» (1934)- πεζογραφήματα, μελέτες και θεατρικά έργα, ο Ρίτσος διακρίθηκε τόσο στον ελλαδικό χώρο όσο και στο εξωτερικό.
Ανάμεσα στις πολλές τιμητικές διακρίσεις που έλαβε ο Γιάννης Ρίτσος είναι το Πρώτο Κρατικό βραβείο Ποίησης (για το έργο «Σονάτα του Σεληνόφωτος»), το Μέγα Διεθνές Βραβείο Ποίησης, το Βραβείο Ειρήνης Λένιν, το Βραβείο Ποιητή Διεθνούς Ειρήνης του ΟΗΕ κ.ά. Ο «Επιτάφιος» (1936), η «Ρωμιοσύνη» και η «Σονάτα υπό το Σεληνόφως» (1956) είναι τρία από τα πιο γνωστά έργα του.
”ΕΧΕΙΣ ΑΚΟΜΗ ΝΑ ΚΛΑΨΕΙΣ ΠΟΛΥ ΩΣΠΟΥ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΝΑ ΓΕΛΑΕΙ.”