Κοινοποιείστε το άρθρο
Γιατί δεν πρέπει να πιέζουμε ένα παιδί στο φαγητό
Η πίεση έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, δείτε τι είναι καλύτερο να κάνετε
Μερικές φορές η ώρα του φαγητού μπορεί να γίνει εφιαλτική. Τόσο για τους γονείς όσο και για τα παιδιά. Από προσωπική πείρα μιλώντας, η μαμά μου έχασε πολύτιμο χρόνο από τη ζωή της πιέζοντας τον αδερφό μου να φάει, ενώ ο αδερφός μου απέκτησε μερικά ψυχολογικά τραύματα ως παιδί, ενώ μεγαλώνοντας τρώει τα πάντα και χωρίς να έχει προβλήματα βάρους ή ανάπτυξης.
Οι περισσότεροι γονείς ενός παιδιού «δύσκολου» στο φαγητό έχουμε δοκιμάσει τα πάντα, καλώς ή κακώς, για να το πείσουμε να φάει μια (ακόμα) μπουκιά: το έχουμε «απειλήσει» ότι θα φάμε εμείς το φαγητό του, το έχουμε παρακαλέσει, το έχουμε δωροδοκήσει με την υπόσχεση ενός παγωτού στο τέλος του γεύματος, το έχουμε αφήσει να παρακολουθεί το αγαπημένο του παιδικό με την ελπίδα να βάλουμε μια κουταλιά στο στόμα του την ώρα που εκείνο είναι απασχολημένο με την Πέππα το Γουρουνάκι.
Ωστόσο σύμφωνα με μια έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Appetite, το μόνο που καταφέρνουμε πιέζοντας τα παιδιά μας να φάνε είναι να δημιουργούμε ένταση στη διάρκεια του γεύματος, υπονομεύοντας τη σχέση μας μαζί του.
«Είτε πιέζουμε ένα επιλεκτικό με το φαγητό παιδί να φάει είτε όχι, αυτό θα παραμείνει επιλεκτικό», εξηγεί η επικεφαλής της μελέτης Dr. Julie Lumeng, παιδίατρος και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.
Η Lumeng παρακολούθησε 244 παιδιά 2 και 3 ετών από διαφορετικές εθνικότητες για πάνω από ένα χρόνο και, όπως παρατήρησε, η ανάπτυξή τους δεν επηρεάστηκε από το αν οι γονείς του τα πίεζαν να φάνε ή όχι.
Δεν χρειάζεται και να ανησυχούμε, άλλωστε: «Στη διάρκεια ενός χρόνου στη νηπιακή ζωή, το βάρος όλων των παιδιών παρέμεινε σε σταθερή θέση στην κλίμακα ανάπτυξης είτε ήταν επιλεκτικά στο φαγητό είτε όχι», σχολίασε η παιδίατρος, επιβεβαιώνοντας πως το γεγονός ότι ένα παιδί αρνείται να φάει π.χ. μια κατηγορία τροφίμων σπάνια προκαλεί προβλήματα υγείας ή ανεπάρκεια σε θρεπτικά στοιχεία.
Φυσικά, είναι καλό να φέρουμε τα παιδιά μας σε επαφή με πολλές, διαφορετικές τροφές από μικρή ηλικία, με την ελπίδα να υιοθετήσουν μια πλούσια και ισορροπημένη διατροφή στο μέλλον. Αλλά ζορίζοντάς τα να αδειάσουν το πιάτο τους μέχρι την τελευταία κουταλιά καταλήγουμε να τσακωνόμαστε μαζί τους και είναι μια χαλαρή και ευχάριστη ώρα της ημέρας, σε εστία εντάσεων.
Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να υπάρχει ποικιλία και μικρές υπενθυμίσεις φαγητού – επίσης το να το εμπλέξετε στην όλη διαδικασία βοηθάει. Από το να κάνετε μαζί τα ψώνια, να επισκεφθείτε μια λαϊκή, και να μαγειρέψετε μαζί του μια συνταγή θα το κάνουν να δει το φαγητό σε ένα πιο διασκεδαστικό πλαίσιο. Τα παιχνίδια επίσης με τρόφιμα ή μαγειρικά σκεύη αλλά και τα παιδικά βιβλία διατροφής θα βοηθήσουν στην εξοικείωση με διατροφικούς όρους και συνήθειες και θα κάνουν το παιδί να μη “φοβάται” το φαγητό.
Όπως και να έχει να έχετε υπομονή και κυρίως να θυμάστε ότι σιγά σιγά το παιδί θα βρει τους ρυθμούς του και θα βελτιώσει τη στάση του στο φαγητό.