Κοινοποιείστε το άρθρο
Γυναικεία απώλεια μαλλιών : 6 σημαντικοί λόγοι που πρέπει να γνωρίζεται
Η γυναικεία απώλεια μαλλιών δεν είναι κάτι που πρέπει να αμεληθεί από τη στιγμή που γίνει αντιληπτό. Όχι μόνο για αισθητικούς και συναφείς λόγους, αλλά κυρίως γιατί μπορεί να υποκρύπτεται κάποια σημαντική έλλειψη στον οργανισμό.
Για παράδειγμα, να μην είναι επαρκή τα επίπεδα σιδήρου στο αίμα, οπότε και να πρέπει να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα. Όχι μόνο για να σταματήσουν τα μαλλιά από το να πέφτουν, αλλά για να θεραπευτεί τυχόν ανεπάρκεια που σύντομα ή μακροπρόθεσμα πιθανότατα να επιφέρει κι άλλα προβλήματα.
Μερικοί από τους λόγους που αναφέρουμε μπορούν κάλλιστα να προκαλούν τριχόπτωση και στους άνδρες. Ωστόσο, εν προκειμένω θα εστιάσουμε στη γυναικεία απώλεια μαλλιών, όντας γυναικείο περιοδικό, με σκοπό να καλύψουμε επιμέρους ζητήματα που μπορούν να οδηγούν σε αυτήν τις γυναίκες και τα κορίτσια.
Πέραν των 6 αιτιών που αναφέρονται, είναι πολύ σημαντικό να αντιμετωπιστεί το εκάστοτε πρόβλημα που υπάρχει. Εάν δε συντρέχει κανένας λόγος υγείας άρα ούτε ανησυχίας, και είναι, λόγω χάριν, κληρονομικό το θέμα, τότε μπορείτε να διαβάσετε αυτό το άρθρο:
5 Μάσκες για μαλλιά που πέφτουν
Όπως αναφέρει κι ο τίτλος του, εμπεριέχει 5 διαφορετικές, φυσικές και με λίγα σπιτικά υλικά μάσκες, που βοηθούν στην ενδυνάμωση της τρίχας και των ριζών, αποτρέποντας την υπερβολική γυναικεία απώλεια μαλλιών.
6 Κύριοι λόγοι που ενδεχομένως να εξηγούν τη γυναικεία απώλεια μαλλιών
Λόγος #1: Κληρονομικότητα – ο λιγότερο ελέγξιμος παράγοντας στη γυναικεία απώλεια μαλλιών
Ξεκινάμε την απαρίθμηση των αιτιών που μπορεί να αιτιολογούν το γιατί πέφτουν τα μαλλιά μας με αυτόν το σχετικά μη ελέγξιμο παράγοντα: την κληρονομικότητα. Καλώς ή κακώς, τα γονίδια που φέρουμε στο DNA μας επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την προσωπικότητα, τη συμπεριφορά, την εξωτερική εμφάνιση, την εσωτερική σύσταση του σώματός μας, σε ποια προβλήματα υγείας ίσως να είμαστε επιρρεπείς κ.ο.κ. Σε αυτό το πλαίσιο, επομένως, εντάσσεται και η γυναικεία τριχόπτωση. Αν η μαμά, ο μπαμπάς ή λοιποί στενοί συγγενείς είχαν αυτή την προδιάθεση και μας την κληροδότησαν, τότε είναι πολύ πιθανό εκεί να βρίσκεται η αιτία της τριχόπτωσής μας.
Εντούτοις, όλα αυτά συνιστούν γενετικές προδιαθέσεις. Κανείς και καμία από εμάς δεν είναι έρμαιο της κληρονομικότητας, ιδίως σε ό,τι αφορά ζητήματα υγείας που τροποποιούνται βάσει υγιεινών ή μη συνηθειών. Αυτό σημαίνει ότι, ακόμα κι αν υπάρχει ιστορικό στη γυναικεία τριχόπτωση, μπορούμε τουλάχιστον να βεβαιωθούμε ότι δεν την επιβαρύνουμε με περαιτέρω ανθυγιεινές συμπεριφορές (βλ. άγχος π.χ.) ή προβλήματα υγείας (βλ. π.χ. έλλειψη σιδήρου).
Λόγος #2: Ανεπάρκεια βιταμίνης Β12
Μία από τις πολυσήμαντες βιταμίνες για τον οργανισμό μας είναι η βιταμίνη Β12. Επιδρά στα ερυθρά αιμοσφαίρια τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο στους ιστούς. Όταν τα επίπεδά της είναι χαμηλά, συνεπάγεται πως δε μεταφέρεται επαρκής ποσότητα αίματος. Κι ένα από τα σημεία που το χρειάζονται είναι οι θύλακες των τριχών. Ως εκ τούτου, τα μαλλιά αδυνατίζουν και πέφτουν, οπότε και παρατηρείται η γυναικεία απώλεια μαλλιών.
Λόγος #3: Χαμηλά επίπεδα σιδήρου στο αίμα: από τους κυριότερους λόγους για τη γυναικεία απώλεια μαλλιών
Από τις πιο εμφανείς και συνηθισμένες ενδείξεις ότι ο σίδηρός μας έχει πέσει αρκετά είναι η αυξημένη τριχόπτωση. Αν βλέπετε περισσότερα μαλλιά να πέφτουν όταν χτενίζεστε, ή όταν απλά βάζετε τα δάχτυλά σας ενδιάμεσα, τότε είναι καλό να κάνετε μια εξέταση αίματος που να περιλαμβάνει και σίδηρο. Δείτε, ακόμη, και τις άλλες 10 ενδείξεις έλλειψης σιδήρου.
Ο σίδηρος είναι το μέταλλο εκείνο που, μεταξύ των άλλων λειτουργιών του, βοηθάει στην παραγωγή συγκεκριμένων πρωτεϊνών στις τρίχες. Όπως αντιλαμβάνεστε, τυχόν έλλειψή του σημαίνει αυτόματα αδυνάτισμα των μαλλιών. Και σε αδυναμία τους να μεγαλώσουν όπως πρέπει, όντας υγιή και δυνατά. Έτσι, προκαλείται η γυναικεία τριχόπτωση που χρειάζεται να τεθεί άμεσα υπό έλεγχο.
Λόγος #4: Ορμονικές διαταραχές
Για τη σωστή (ή μη) ανάπτυξη της τρίχας οι ορμόνες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Και, όπως θα γνωρίζετε, οι ορμόνες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο και σε πλήθος άλλων ζητημάτων: από τη χροιά της φωνής μας και την ακμή στο δέρμα μας, μέχρι την ψυχική και σωματική μας υγεία.
Υπάρχει, μάλιστα, μια συγκεκριμένη μορφή στη γυναικεία τριχόπτωση, που καλείται «ανδογενετική αλωπεκία». Εμφανίζεται στις γυναίκες που έχουν περίσσεια ανδρογόνων, τα οποία εμποδίζουν την υγιή ανάπτυξη της τρίχας. Για να δοθεί μια τέτοια διάγνωση χρειάζεται ομάδα ειδικών (δερματολόγος, μικροβιολόγος σίγουρα) να συνεργαστούν, έκαστος από τη δική του πλευρά. Κι εμείς, σαφώς, δεν μπορούμε από εδώ να πούμε και πολλά, απλά να το αναφέρουμε ως μικρό ενδεχόμενο.
Λόγος #5: Παρατεταμένο άγχος
Οι επιπτώσεις στο στρες και πόσο μάλλον του χρόνιου παρατεταμένου άγχους είναι ποικίλες. Αυτό που ονομάζουμε άγχος/στρες, δεν αποτελεί απλώς μια ψυχολογική και αυθαίρετη έννοια με υποκειμενική διάσταση. Αντίθετα, υπάρχει μια σειρά από οργανικές μεταβολές στο σώμα, που λαμβάνουν χώρα στο αυτόνομο νευρικό σύστημα. Αυτές φανερώνουν ότι πράγματι ένα άτομο βιώνει στρες. Δεν είναι όμως το θέμα μας να το αναλύσουμε τώρα.
Το θέμα μας είναι να επισημάνουμε πως το έντονο στρες μπορεί να επιφέρει δυσκολία στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και, ως εκ τούτου, να προκαλέσει γυναικεία απώλεια μαλλιών. Αυτό σαν συμπέρασμα με μία πρόταση για να είναι κατανοητό, λοιπόν.
Λόγος #6: Έντονη φθορά από χημικά και συχνές επιβλαβείς διαδικασίες στο μαλλί
Αν η κληρονομικότητα μπορεί να θεωρηθεί ο λιγότερο ελέγξιμος και τροποποιήσιμος παράγοντας για τη γυναικεία τριχόπτωση, ο 6ος λόγος μπορεί να βρίσκεται στο άλλο άκρο. Το κατά πόσο βάφουμε και ξαναβάφουμε τα μαλλιά μας, κατά πόσο τα ταλαιπωρούμε με ντεκαπάζ και extensions (και όλα τα συναφή), είναι στο χέρι μας. Εντελώς στο χέρι μας. Εντελώς δική μας επιλογή. Μπορεί να υπάρχει κάποια χ πίεση από τη μόδα. ‘Ομως πόσες φορές και για πόσο χρονικό διάστημα θέλετε να καταστρέφετε τα μαλλιά σας; Π.χ. με αλλεπάλληλα ντεκαπάζ για να πετύχετε το τέλειο ξανθό χρώμα που είναι στη φετινή μόδα. Να ακολουθήσετε τη μόδα 1, 2 , 3, 5 φορές, όχι όμως τακτικά και όχι συνέχεια.
Η γυναικεία απώλεια μαλλιών μπορεί να οφείλεται σε έντονη φθορά της τρίχας. Ακόμη κι αν εμφανιστεί, ακόμα και εάν η καταστροφή είναι μεγάλη, ποτέ δεν είναι αργά να δώσετε στα μαλλιά τους το φυσικό τους χρώμα και πολύ χρόνο ώστε να αναγεννηθούν!