H ιατρική μίλησε: Τι ώρα πρέπει να τρώμε βραδινό για να μην παχύνουμε

H ιατρική μίλησε: Τι ώρα πρέπει να τρώμε βραδινό για να μην παχύνουμε

by Newsroom
0 comment
Κοινοποιείστε το άρθρο

H ιατρική μίλησε: Τι ώρα πρέπει να τρώμε βραδινό για να μην παχύνουμε

Ισχύει ή όχι ότι το φαγητό αργά το βράδυ δεν βοηθάει όσους θέλουν να χάσουν κιλά;

 

Το φαγητό αργά το βράδυ εκτός από απόλαυση είναι για όσους θέλουν να διατηρήσουν τη φόρμα τους… βάσανο. Ειδικά στην Ελλάδα, το φαγητό το βράδυ είναι μια συνήθεια που δύσκολα κόβεται καθώς για πολλές οικογένειες είναι η στιγμή που όλα τα μέλη βρίσκονται στο τραπέζι.

Στο εξωτερικό είναι σύνηθες να τρώνε το δείπνο τους ακόμα και πριν τις 7 το απόγευμα αλλά στην Ελλάδα η ώρα που τρώμε βραδινό είναι στις 21:00 το βράδυ –στην καλύτερη των περιπτώσεων- ενώ το καλοκαίρι μπορεί να καθίσουμε για φαγητό μέχρι και στις 23:00 το βράδυ.

Πολύ μελάνι έχει χυθεί λοιπόν για το αν η ώρα που τρώμε το βραδινό μας επηρεάζει το βάρος μας και τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Endocrine Society’s Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, είναι γεγονός ότι η κατανάλωση γευμάτων αργά το βράδυ μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση του βάρους και του σακχάρου στο αίμα.

«Η μελέτη αυτή δίνει νέα διάσταση στο πώς η κατανάλωση βραδινών γευμάτων επιδεινώνει την αντοχή στη γλυκόζη και μειώνει την ποσότητα του λίπους που καίγεται. Οι επιπτώσεις των βραδινών γευμάτων ποικίλουν σημαντικά ανάμεσα στους ανθρώπους και εξαρτώνται από τη συνήθη ώρα ύπνου, πράγμα που δείχνει ότι κάποιοι άνθρωποι μπορεί να είναι πιο ευάλωτοι από άλλους. Αν οι μεταβολικές επιδράσεις που παρατηρήσαμε με το ένα γεύμα γίνουν χρόνιες, τα βραδινά γεύματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συνέπειες όπως ο διαβήτης ή η παχυσαρκία», εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Jonathan C. Jun από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Όσο πιο νωρίς το δείπνο και πιο μακριά από τον ύπνο τόσο το καλύτερο

Οι ερευνητές μελέτησαν 20 υγιείς εθελοντές (10 άνδρες και 10 γυναίκες) για να διαπιστώσουν τον τρόπο με τον οποίο μεταβόλιζαν το δείπνο που καταναλώνεται μετά τις 22:00 το βράδυ σε σύγκριση με αυτό των 18:00 το απόγευμα. Όλοι οι εθελοντές πήγαιναν για ύπνο στις 11 το βράδυ.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ήταν υψηλότερα και η ποσότητα του λίπους που κάηκε ήταν μικρότερη στην περίπτωση του βραδινού γεύματος, ακόμα και όταν και στις δύο περιπτώσεις καταναλώθηκαν τα ίδια τρόφιμα.

«Κατά μέσο όρο, το ανώτερο επίπεδο γλυκόζης μετά το βραδινό γεύμα ήταν σχεδόν 18% υψηλότερο και η ποσότητα λίπους που κάηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν μειωμένη κατά 10% συγκριτικά με την κατανάλωση ενός απογευματινού, τελευταίου γεύματος για την ημέρα. Οι επιπτώσεις που παρατηρήσαμε στους υγιείς εθελοντές μπορεί να είναι πιο σημαντικές σε ανθρώπους που πάσχουν από παχυσαρκία ή διαβήτη, οι οποίοι έχουν ήδη υποβαθμισμένο μεταβολισμό» εξηγεί ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Chenjuan Gu.

«Χρειάζεται να κάνουμε περισσότερα πειράματα για να διαπιστώσουμε αν αυτές οι επιδράσεις συνεχίζονται με την πάροδο του χρόνου και αν προκαλούνται περισσότερο από τη συμπεριφορά (όπως ο ύπνος αμέσως μετά την κατανάλωση ενός γεύματος) ή από τον κιρκαδιανό ρυθμό του σώματος» καταλήγει ο Δρ. Jun.

Το βέβαιο πάντως είναι σύμφωνα με τους ερευνητές ότι όσο πιο νωρίς φάμε το δείπνο μας και σε όσο μεγαλύτερη απόσταση από την ώρα του ύπνου, κινδυνεύουμε λιγότερο από αύξηση του λίπους στο σώμα, καθώς και του σακχάρου στο αίμα.

 

Κοινοποιείστε το άρθρο

You may also like