Κοινοποιείστε το άρθρο
Η χορτοφαγική δίαιτα μπορεί να «παγώσει» τον καρκίνο του προστάτη
Η υιοθέτηση μίας χορτοφαγικής δίαιτας φαίνεται να μειώνει περίπου στο μισό τον κίνδυνο υποτροπής και εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη.
Τα φρούτα και τα λαχανικά αλλά και όλες εκείνες οι τροφές που στις διεθνείς επιστημονικές μελέτες χωράνε στο λήμμα «plants» φαίνεται πως μπορούν να φρενάρουν τον καρκίνο του προστάτη. Αυτό υποστηρίζει επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια σε μελέτη της, η οποία παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρίας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) για τον Καρκίνο του Ουροποιητικού Συστήματος. (16-18 Φεβρουαρίου 2023). Η μελέτη δεν αφορά υγιείς άντρες αλλά ασθενείς και καταδεικνύει σε ποσοστά την εμφανή επίδραση της χορτοφαγικής δίαιτας στη μείωση του κινδύνου εξέλιξης και υποτροπής του συγκεκριμένου καρκίνου.
Ένας στους επτά άντρες απέναντι στον καρκίνο του προστάτη
Χρειαζόταν άλλη μία μελέτη για να καταδείξει ότι η πλούσια σε φρούτα και λαχανικά διατροφή αποτελεί ασπίδα προστασίας απέναντι στον καρκίνο; Ναι, καθώς η μελέτη αυτή δεν αφορά στην πρόληψη αλλά στην αντιμετώπιση συγκεκριμένου καρκίνου, αυτού του προστάτη, του δεύτερου θανατηφόρου καρκίνου μετά από τον καρκίνο του πνεύμονα. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας 1 στους 7 άντρες θα εμφανίσει καρκίνο του προστάτη κάποια στιγμή στη ζωή του, συνήθως μετά την ηλικία των 50 ετών. Κάποιοι από αυτούς θα χάσουν μάλιστα τη ζωή τους.
Λίγη ακόμη σαλάτα, παρακαλώ
Τι έδειξε όμως η αμερικανική αυτή μελέτη παρατήρησης του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια που διήρκεσε κάτι παραπάνω από επτά χρόνια;
Αναλύοντας στοιχεία 2.038 ανδρών με καρκίνο του προστάτη οι μελετητές διαπίστωσαν πως όσοι ακολουθούσαν ένα χορτοφαγικό διατροφικό πλάνο με πολλά φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης είχαν 52% μικρότερο κίνδυνο για υποτροπή της νόσου και 53% μικρότερο κίνδυνο για την εξέλιξή της συγκριτικά με όσους δεν κατανάλωναν επαρκείς ποσότητες φυτικών τροφίμων, ανεξαρτήτως ηλικίας, ρυθμού βαδίσματος ή σοβαρότητας του καρκίνου.
«Το προχωρημένο στάδιο του καρκίνου του προστάτη είναι από τις βασικές ανησυχίες των ασθενών, των συγγενών, των φροντιστών τους και των γιατρών τους. Τα ευρήματα παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για την κλινική φροντίδα των ασθενών και αφορούν τις διατροφικές συστάσεις για την καλύτερη διαχείριση της νόσου και τη μείωση της νοσηρότητας του συχνότερου καρκίνου στους άνδρες», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Vivian Liu, του τμήματος κλινικής έρευνας στο Κέντρο Ολοκληρωμένης Ιατρικής, Osher του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια. Η ίδια δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει και τα παράπλευρα οφέλη για την υγεία από τις διατροφικές αυτές παρεμβάσεις στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν συστατικά με αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, καθώς και φυτικές ίνες που βελτιώνουν τον έλεγχο της γλυκόζης και μειώνουν τη φλεγμονή. Αντίθετα η κατανάλωση τροφών ζωικής προέλευσης, που μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες σχετίζεται με τον καρκίνο του προστάτη. Φαίνεται ότι οι «πράσινες» δίαιτες μειώνουν τις βλάβες από την κατανάλωση κρέατος.
Ένα άλλο μονοπάτι που οδηγεί στη συσχέτιση της κατανάλωσης κρέατος με τον καρκίνο του προστάτη έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι μεγάλες ποσότητες ζωικών πρωτεϊνών στη διατροφή μπορούν να αυξήσουν την αντίσταση στην ινσουλίνη, ενώ το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα αυξάνουν ενδεχομένως τα επίπεδα του ινσουλινόμορφου αυξητικού παράγοντα-1 (Insulin-LikeGrowthFactor-1, IGF-1) ή σωματομεδίνης C, που έχει συσχετιστεί με τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.
Η χορτοφαγική δίαιτα είναι πανάκεια;
Η μελέτη που έκανε τον γύρο του κόσμου γεμίζοντας αισιοδοξία τον αντρικό πληθυσμό είναι μία μελέτη παρατήρησης που, αν και δημοσιεύει πολλά υποσχόμενα ευρήματα, δεν αποδεικνύει αιτιώδη συσχέτιση μεταξύ της διατροφής αυτής και της βελτίωσης στους ασθενείς.
Ο καθηγητής Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, Δρ Anthony D’Amico, επικεφαλής του Τμήματος Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας του Ουροποιητικού Συστήματος στο Ινστιτούτο για τον Καρκίνο, Dana-Farber, στη Βοστώνη προσγείωσε τον ενθουσιασμό για τα αποτελέσματα της μελέτης: «Υπάρχουν στοιχεία ότι οι χορτοφαγικές δίαιτες είναι πιο υγιεινές και μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, τα οποία εξηγούν εν μέρει τα θετικά αποτελέσματα στους ασθενείς με καρκίνο. Επίσης, που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη είναι ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν μια χορτοφαγική διατροφή συνηθίζουν συχνά και να ασκούνται.
Ένας υγιεινός τρόπος ζωής συνολικά, μειώνει τον κίνδυνο υποτροπής και εξέλιξης του καρκίνου επειδή βοηθά τους ασθενείς να ανεχθούν καλύτερα τις θεραπείες, να ακολουθήσουν την πλήρη θεραπεία και δείξουν μεγαλύτερη συμμόρφωση», κατέληξε ο καθηγητής συστήνοντας άσκηση, διακοπή καπνίσματος και αλκοόλ, υγιεινή διατροφή και ρύθμιση του στρες.