Η δύναμη της προσευχής

0 comment
Κοινοποιείστε το άρθρο

Η δύναμη της προσευχής

Πρωταρχικό ρόλο έχει η μετάνοια η οποία αυξάνει δραματικά τη δύναμη της προσευχής. Άλλος παράγοντας είναι η πίστη με την οποία μπορούμε να κινήσουμε βουνά.

Η δύναμη της προσευχής είναι δώρο από τον Θεό σ’ εμάς. Λαμβάνουμε αυτό το δώρο όταν το ζητήσουμε από τον Θεό και παρακάτω παραθέτονται τα λόγια μιας προσευχής. Η προσευχή αυτή μας δίνει εξουσία λόγου χάρη να βρέξει, να χιονίσει, να σειστεί η γη και ούτω καθεξής. Ακριβώς μετά τη Θεία Κοινωνία έχουμε δύναμη προσευχής και παραθέτω σχετική προσευχή. Να προσεύχεστε με δύναμη, μ΄ ένταση. Όσοι ελεούν(βοηθούν) τους φτωχούς ο Θεός τους βοηθά και εισακούει. Όταν κάποιος ταπεινώνεται ο Θεός τον εξυψώνει. Συγχωρείστε τους εχθρούς σας. Νηστεύετε και αγρυπνείτε για να καθαρίσετε και εξαγνίσετε την ψυχή, το νου και το σώμα, να έχετε καθαρή, φωτεινή προσευχή.

1. Μετάνοια
Η μετάνοια είναι η αλλαγή τρόπου ζωής στην τήρηση των εντολών του Θεού. Οι εντολές του Θεού αναφέρονται στην Αγία Γραφή και εδώ. Με την τήρηση των εντολών του Θεού σημαίνει ότι αγαπούμε τον Θεό, τον υπακούμε και πιστεύουμε σ΄Αυτόν, Ιωάννης 14:15: “Αν με αγαπάτε, τηρήστε τις εντολές μου.” Επίσης, όταν εκτελείτε τις εντολές του Θεού, ο Θεός σας αγαπά, Ιωάννης 14:21: “Εκείνος που κρατάει τις εντολές μου και τις εκτελεί, αυτός με αγαπάει· κι αυτός που με αγαπάει θ’ αγαπηθεί από τον Πατέρα μου, κι εγώ θα τον αγαπήσω και θα του φανερώσω τον εαυτό μου.” Όταν σας αγαπά ο Θεός σας δίνει δύναμη προσευχής, σας εισακούει. Είσαστε μέσα στον Θεό και ο Θεός είναι μέσα σας. Γίνεστε ένα με τον Θεό. Έτσι δυναμώνετε τη πίστη σας. Πίστη σημαίνει μετάνοια. Πώς μπορώ να πιστεύω σε κάποιο και να μην τον ακούω; Όσο πιο πολλή είναι η πίστη σας τόσο πιο εύκολη είναι η μετάνοια και αντιστρόφως, Γαλάτας 5:6: “Άλλωστε εκεί που κυριαρχεί ο Ιησούς Χριστός δεν έχει καμιά σημασία ούτε αν κάνεις περιτομή ούτε αν δεν κάνεις· σημασία έχει η πίστη στο Χριστό, η οποία εκδηλώνεται έμπρακτα με αγάπη.” Εδώ λέει ότι η πίστη εκδηλώνεται με την αγάπη. Αγάπη είναι μετάνοια. Διότι η περίληψη των εντολών του Θεού είναι: Μάρκος 12:30: “Και, να αγαπάς τον Κύριο τον Θεό σου μ’ όλη την καρδιά σου, μ’ όλη την ψυχή σου, μ’ όλο το νου σου και μ’ όλη τη δύναμή σου. Αυτή είναι η πρώτη εντολή.” και Μάρκος 12:31: “Δεύτερη όμοια είναι αυτή: Να αγαπάς τον πλησίον σου όπως τον εαυτό σου. Δεν υπάρχει άλλη εντολή μεγαλύτερη απ’ αυτές.”

2. Πίστη
Με την πίστη μπορούμε να κινήσουμε βουνά να κάνουμε ότι θέλουμε. Πώς αποκτούμε πίστη; Διαβάζουμε την Αγία Γραφή και κάνουμε ότι γράφει. Όταν διαβάζουμε την Αγία Γραφή τα λόγια της μπαίνουν στο νου μας σκεφτόμαστε τον Θεό και πιστεύουμε σ΄Αυτόν. Δεν εννοώ απλά πίστη αφηρημένη. Αλλά πίστη στον Θεό. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να αυξήσετε την πίστη σας στον Θεό. Όπως το τελευταίο πράγμα που να κάνετε πριν κοιμηθείτε είναι να διαβάσετε τρεις ή περισσότερες φορές με συγκέντρωση τα ακόλουθα λόγια: Μάρκος 11:22-24: “Τότε ο Ιησούς στράφηκε κι είπε στους μαθητές: «Να έχετε πίστη στον Θεό. Σας βεβαιώνω πως όποιος πει σ’ αυτό το βουνό “σήκω και πέσε στη θάλασσα”, χωρίς ν’ αμφιβάλλει μέσα του, αλλά με πίστη πως ό,τι λέει γίνεται, τότε θα του γίνει αυτό που ζητάει. Γι’ αυτό σας λέω: όλα όσα ζητάτε όταν προσεύχεστε, να πιστεύετε ότι θα τα λάβετε, και θα σας δοθούν.” Καρφώστε τα στο μυαλό σας. Είναι νοητική όσμωση. Όταν κοιμηθείτε αυτά τα λόγια εισχωρούν στο υποσυνείδητο και ασυνείδητο σας. Τα κάνετε κτήμα σας. Άλλος τρόπος για να αυξήσουμε την πίστη μας είναι να ζητήσουμε από τον Θεό να μας δώσει ακλόνητη, τέλεια πίστη. “Βοήθησε την απιστία μας.” Η πίστη στον Θεό αποτελείται από δύο μέρη: η πίστη η δική μας και το μεγαλύτερο μέρος: η πίστη του Θεού: η πίστη την οποία μας τη δίνει ο Θεός. Ο Θεός μας κάνει δώρο την πίστη, Εφεσίους 2:8 μας χαρίζει την πίστη και αυτό επιτυγχάνεται αν του το ζητήσουμε και καταλάβει ο Θεός ότι κάνουμε καλή χρήση της πίστης που μας έδωσε. Το μικρότερο κομμάτι η πίστη που προέρχεται από εμάς καλλιεργείται με τη μελέτη χριστιανικών βιβλίων, όπως προαναφέρθηκε, με τη νοητική όσμωση, με συναναστροφές άλλων πιστών που μπορούν να μας μεταδώσουν χριστιανική πίστη, με το να πηγαίνουμε εκκλησία και να ακούμε τα λόγια της Θείας Λειτουργίας. Με το να εκδηλώσουμε αυτή την πίστη με πράξεις αγάπης προς τον Θεό και τους συνανθρώπους μας. Πιστέψετε ότι ο Θεός θα σας δώσει ότι ζητάτε, αποδεχτείτε το γεγονός ότι ο Θεός σας βοηθά να πάρετε ότι ζητήσατε απ΄Αυτόν. Μην αμφιβάλετε. Οι αμφιβολίες είναι εχθροί της πίστης. Αν αμφιβάλετε και έχετε αρνητικές σκέψεις επαναλαμβάνετε τη φράση: Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησον, μέχρι οι αμφιβολίες και οι αρνητικές σκέψεις φύγουν.

3. Εξουσία
Εφεσίους 1:19-23: “και με πόσο υπερβολικά μεγάλη δύναμη ενεργεί σ’ εμάς που πιστεύουμε. Τη δύναμή του αυτή την έδειξε με το να αναστήσει το Χριστό από τους νεκρούς και να τον βάλει να καθίσει στα δεξιά του στον ουρανό, πάνω από κάθε αρχή και εξουσία και δύναμη και κυριότητα, πάνω από καθετί που ανήκει όχι μόνο στον τωρινό αλλά και στο μελλοντικό κόσμο. Τα σύμπαντα τα υπέταξε στην εξουσία του, κι αυτόν τον ίδιο το Χριστό τον έδωσε στην εκκλησία ως υπέρτατο αρχηγό. Η εκκλησία είναι το σώμα του Χριστού, είναι η πληρότητα εκείνου ο οποίος με την παρουσία του γεμίζει πλήρως τα πάντα.”
Εφεσίους 2:5-6: “Κι ενώ ήμασταν πνευματικά νεκροί εξαιτίας των παραπτωμάτων μας, μας ξανάδωσε ζωή μαζί με το Χριστό. Με τη χάρη του Θεού έχετε σωθεί. Μας ανάστησε μαζί με τον Ιησού Χριστό και μας έβαλε να καθίσουμε μαζί μ’ αυτόν στα ουράνια. ”
Ο Θεός ο Πατήρ μας κάθισε στα δεξιά του στα επουράνια με το Χριστό Ιησού. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Έχουμε εξουσία, δύναμη, δύναμη προσευχής. Μπορούμε να συνθλίψουμε τους εχθρούς μας. Τι πρέπει να κάνουμε για να αποκτήσουμε αυτή την εξουσία; Ας διαβάσουμε ποιους ο Θεός ο Πατήρ κάθισε στα δεξιά του: Εφεσίους 1:19: “και ποιο είναι το υπερβολικό μέγεθος της δύναμής του σ’ εμάς που πιστεύουμε σύμφωνα με την ενέργεια της ισχυρής δύναμής του,” Για να αποκτήσουμε αυτή την εξουσία πρέπει να πιστεύουμε στον Θεό. Πιστεύουμε: Δεχόμαστε ως αλήθεια, έχουμε εμπιστοσύνη, πεποίθηση σ΄Αυτόν. Δηλαδή κάνουμε τι μας λέει. Προσευχηθείτε την παρακάτω προσευχή για να αποκτήσετε εξουσία, δύναμη προσευχής:
Κύριε δέχομαι το Λόγο σου. Ιωάννης 1:12-13
Πιστεύω κατά την ενέργειαν του κράτους της ισχύος σου την ενεργουμένη εν εμοί εν δυνάμει. Εφεσίους 1:19-23Κολοσσαείς 1:26-29
Δια ταπεινής πίστεως, νυνί, συνεκάθομαι εν Χριστώ Ιησού εν δεξιά σου εν τοις επουρανίοις. Εφεσίους 2:4-7Εφεσίους 1:20Ιωάννης 17:20-26
Δίδαξον με πώς εκτελείν το έργο διακονίας, πώς ασκείν την εξουσίαν ην έδωκας εμοί. Εφεσίους 1:19-23Εφεσίους 4:12-16Μάρκος 16:17-18
Κατάρτισον με του καταντήσειν εις άνδρα τέλειον, εις μέτρον ηλικίας του πληρώματος του Χριστού ίνα η πρόθεση των αιώνων εν εμοί πληρωθή. Αμήν. Κολοσσαείς 1:26-29Εφεσίους 4:12-16Ιωάννης 17:20-26Εφεσίους 3:11-122 Πέτρου 1:3-4Κολοσσαείς 2:18-20.

Δεν είναι ένας που θα πάρει τη ράβδο δυνάμεως αλλά ένας λαός.

4. Ταπείνωση
Ματθαίος 23:12: ” Όποιος, λοιπόν, υψώσει τον εαυτό του θα ταπεινωθεί και όποιος ταπεινώσει τον εαυτό του θα υψωθεί.”
Ματθαίος 18:4: “Όποιος, λοιπόν, ταπεινώσει τον εαυτό του σαν τούτο το παιδί, αυτός είναι ο μεγαλύτερος στη βασιλεία των ουρανών.”
Λουκάς 14:11: “Γιατί καθένας που υψώνει τον εαυτό του θα ταπεινωθεί, και όποιος ταπεινώνει τον εαυτό του θα υψωθεί.”
Λουκάς 18:13-14: “Ο τελώνης, όμως, είχε σταθεί από μακριά και δεν ήθελε ούτε τα μάτια του να σηκώσει πάνω στον ουρανό, αλλά χτυπούσε το στήθος του, λέγοντας: ‘Θεέ, ας είσαι ευμενής σ’ εμένα τον αμαρτωλό.’ Σας λέω, αυτός ο τελευταίος κατέβηκε δικαιωμένος στον οίκο του παρά εκείνος. Γιατί καθένας που υψώνει τον εαυτό του θα ταπεινωθεί, όποιος όμως ταπεινώνει τον εαυτό του θα υψωθεί.”
Λουκάς 1:52: “Καθαίρεσε δυνάστες από θρόνους και ύψωσε ταπεινούς,”
Αγία Γραφή, Παροιμίες 3:34: “Βέβαια, αυτός αντιτάσσεται στους υπερήφανους· στους ταπεινούς, όμως, δίνει χάρη.”
Ιακώβου 4:10: “Ταπεινωθείτε μπροστά στον Κύριο και θα σας υψώσει.”
1 Πέτρου 5:5: “Όμοια, εσείς οι νεότεροι, υποταχτείτε στους πρεσβυτέρους. Και όλοι μεταξύ σας κουμπωθείτε με ένδυμα την ταπεινοφροσύνη, γιατί ο Θεός στους υπερήφανους αντιτάσσεται, ενώ στους ταπεινούς δίνει χάρη.”
Αγία Γραφή, Έξοδος 14:10: “Και όταν ο Φαραώ πλησίασε, οι γιοι Ισραήλ ύψωσαν τα μάτια τους, και να, οι Αιγύπτιοι έρχονταν καταπίσω τους· και φοβήθηκαν υπερβολικά· και αναβόησαν οι γιοι Ισραήλ προς τον Κύριο.”
Έξοδος 14:21-22: “Και ο Μωυσής εξέτεινε το χέρι του προς τη θάλασσα· και ο Κύριος έκανε τη θάλασσα να συρθεί όλη εκείνη τη νύχτα, από δυνατόν ανατολικό άνεμο, και έκανε τη θάλασσα ξηρά, και τα νερά διαχωρίστηκαν. Και μπήκαν μέσα οι γιοι Ισραήλ, στο μέσον της θάλασσας, προς το ξερό μέρος, και τα νερά ήσαν σ’ αυτούς τείχος από τα δεξιά και από τα αριστερά τους.”

5. Θεία Κοινωνία
Ίσως το σημαντικότερο απ΄όλα είναι να κοινωνούμε αξίως. Εξομολογούμε τις αμαρτίες μας σ΄εξομολόγο/πνευματικό, ιερέα και αιτούμαστε να μας δώσει την έγκριση του να κοινωνήσουμε. Εξαρτάται από τον ιερέα να αποφασίσει. Συνήθως αν είμαστε σε μετάνοια, δηλαδή δεν πράξαμε σοβαρή αμαρτία, πρόσφατα, θα μας αφήσει να κοινωνήσουμε. Η Θεία Κοινωνία είναι το πρώτο όπλο εναντίον του ματιάσματος. Όταν κοινωνούμε φτάνουμε στη Θέωση, μετατρέπεται το σώμα και η ψυχή μας σ΄άγια. Αγιαζόμαστε. Γινόμαστε ένα με το Χριστό. Ακριβώς μετά τη Θεία Κοινωνία πείτε την προσευχή:
Κύριε Ιησού Χριστέ εσύ είπες: ο τρώγων μου την σάρκα και πίνων μου το αίμα εν εμοί μένει, κ΄αγώ εν αυτώ, Ιωάννης 6:56. Σήμερα έφαγα τη σάρκα σου και ήπια το αίμα σου άρα είμαι εν σοί και συ εν εμοί. Επίσης εσύ είπες: αν μείνετε εν εμοί και τα ρήματα μου εν υμίν μείνη, ό εαν θέλητε αιτήσασθε και γενήσεται υμίν, Ιωάννης 15:7. Εγώ είμαι εν σοί και τα ρήματα σου εν εμοί, είμαι σε μετάνοια, γι΄αυτό αιτούμαι (υποβάλετε τα αιτήματα σας).
Μπορείτε να προσεύχεστε την πιο πάνω προσευχή μετά την Θεία Κοινωνία και πριν διαπράξετε σοβαρή αμαρτία για μέρες. Ο Ιησούς Χριστός θα σας δώσει ότι αιτηθείτε.

6. Δύναμη
Προσεύχεστε με δύναμη, ένταση, επίπονα με κραυγές, με κλάματα. Ικετεύετε τον Θεό, κτυπάτε το κεφάλι σας στο πάτωμα, βάλετε όλη τη δύναμη σας και μιλήστε στον Θεό. Υποβάλετε τα αιτήματα σας σκέφτοντας τα έντονα. Μην τα λέτε φωναχτά. Δεν ξέρετε ποιος ακούει. Σ΄αυτό το κόσμο περιτριγυριζόμαστε από αγγέλους και δαίμονες. Κάθε άνθρωπος έχει το φύλακα άγγελο του. Όταν μιλάμε οι δαίμονες ακούουν. Θέλετε να ξέρει ο Σατανάς τι αιτηθήκατε στον Θεό; Νομίζω είναι σωστό να υποβάλετε τα αιτήματα σας μετά από κάποιο χρονικό διάστημα που προσευχηθήκατε για παράδειγμα 1/2 ώρα. Εκείνη τη 1/2 ώρα προσευχηθείτε μ΄αγάπη, πίστη, δύναμη. Να είστε γενναιόδωροι στον Θεό δώστε του.

7. Συγχώρηση
Ματθαίος 6:12: “Και άφησε από εμάς τις οφειλές μας, όπως κι εμείς αφήσαμε από τους οφειλέτες μας.”
Μάρκος 11:25: “Και όταν στέκεστε προσευχόμενοι, ας αφήνετε αν κάτι έχετε εναντίον κάποιου, για να αφήσει σ’ εσάς και ο Πατέρας σας που είναι στους ουρανούς τα δικά σας παραπτώματα.”
Όταν ο Θεός συγχωρεί τις αμαρτίες σας, διότι εσείς συγχωρείτε, εισακούει τις προσευχές σας.

8. Ελεημοσύνη
Όποιος δίνει στο φτωχό δανείζει τον Θεό. Ειδικά στις χήρες και στα ορφανά. Κάνετε ελεημοσύνη στα κρυφά και ο Θεός θα σας ανταμείψει στα φανερά.
Παροιμίες 19:17: “Εκείνος που ελεεί τον φτωχό, δανείζει στον Κύριο· και θα του γίνει η ανταπόδοση του.”
Ματθαίος 6:4: “για να γίνεται η ελεημοσύνη σου στα κρυφά. Και ο Πατέρας σου που βλέπει στα κρυφά θα σου αποδώσει.”

9. Νηστεία
Έσδρας 8:23: “Νηστεύσαμε, λοιπόν, και ικετεύσαμε τον Θεό μας γι’ αυτό· και έγινε ελεήμονας σε μας.”
Ματθαίος 6:18: “για να μη φανείς στους ανθρώπους πως νηστεύεις, αλλά στον Πατέρα σου που είναι στα κρυφά. Και ο Πατέρας σου που βλέπει στα κρυφά θα σου αποδώσει.”
Ιωήλ 2:12: «Και τώρα ακόμα», λέει ο Κύριος, «μπορείτε να επιστρέψετε σ’ εμένα μ’ όλη σας την καρδιά. Νηστέψτε, κλάψτε και θρηνήστε.»
Πράξεις 13:2: “Ενώ λοιπόν λειτουργούσαν αυτοί στον Κύριο και νήστευαν, είπε το Πνεύμα το Άγιο: ‘Ξεχωρίστε μου, λοιπόν, το Βαρνάβα και το Σαύλο για το έργο που τους έχω προσκαλέσει.'”
Δανιήλ 9:3: “Και έστρεψα το πρόσωπό μου στον Κύριο τον Θεό, για να κάνω προσευχή και δεήσεις με νηστεία, και σάκο, και στάχτη·”
Νεεμίας 1:4: “Και όταν άκουσα αυτά τα λόγια, κάθησα και έκλαψα, και πένθησα για ημέρες, και νήστευα, και προσευχόμουν μπροστά στον Θεό τού ουρανού,”
Δανιήλ 1:12-16: “Δοκίμασε, παρακαλώ, τους δούλους σου για δέκα ημέρες· κι ας μας δοθούν όσπρια να τρώμε, και νερό να πίνουμε· έπειτα, ας κοιταχτούν τα πρόσωπά μας μπροστά σου, και τα πρόσωπα των νέων που τρώνε από τα φαγητά τού βασιλιά· και όπως δεις, κάνε μέ τους δούλους σου. Και τους άκουσε σ’ αυτό το πράγμα, και τους δοκίμασε για δέκα ημέρες. Και μετά το τέλος των δέκα ημερών, τα πρόσωπά τους φάνηκαν ωραιότερα και παχύτερα στη σάρκα, από όλους τους νέους, που έτρωγαν τα φαγητά τού βασιλιά.”

10. Αγρυπνία
Μάρκος 13:33: “Προσέχετε, αγρυπνείτε. Γιατί δεν ξέρετε πότε θα είναι ο καιρός.”
Κλίμακα του Αγίου Ιωάννη του Σιναϊτου:
19:2: “Ο άγρυπνος οφθαλμός εξήγνισε τον νου, ενώ ο πολύς ύπνος επώρωσε την ψυχή. Ο άγρυπνος μοναχός είναι εχθρός της πορνείας, ενώ ο υπνώδης είναι σύζυγός της.”
19:3: “Η αγρυπνία είναι θραύσις της σαρκικής πυρώσεως, λύτρωσις από τους μολυσμούς των ενυπνιασμών, δακρύβρεκτος οφθαλμός, απαλή καρδία, προφύλαξις από τους λογισμούς, χωνευτήριο των φαγητών, δαμαστήριο των παθών, κολαστήριο της γλώσσης, φυγαδευτήριο των αισχρών φαντασιών.”
19:6: “Ο πολύς ύπνος είναι πρόξενος της λήθης, ενώ η αγρυπνία καθαρίζει την μνήμη.”
19:9: “Είναι ύπουλος φίλος ο τύραννος πού λέγεται ύπνος. Πολλές φορές, όταν είμαστε χορτασμένοι από φαγητά υποχωρεί, ενώ όταν πεινούμε και διψούμε μας πολεμεί δυνατά. Στην προσευχή προτρέπει να κρατούμε εργόχειρο, διότι με άλλον τρόπο δεν μπορεί να χαλάσει την προσευχή αυτών, οι οποίοι ασκούν αγρυπνία.”

Συμπερασματικά, η προσευχή είναι όπλο που κερδίζεται με συγκεκριμένες πράξεις του ανθρώπου: μετάνοια, πίστη η οποία αυξάνεται με τη μελέτη της Αγίας Γραφής, Θεία Κοινωνία η οποία προϋποθέτει εξομολόγηση, προσπάθεια την ώρα της προσευχής (πάθος), ελεημοσύνη, προσευχή για απόκτηση εξουσίας ούτως ώστε να συνεκαθίσουμε εν Χριστώ στα δεξιά του Πατρός, ταπείνωση για να μας λυπηθεί ο Θεός και να μας υψώσει, ο Θεός ταπεινώνει τους υπερήφανους, συγχωρέστε τους συνανθρώπους σας για να συγχωρέσει ο Θεός εσάς, νηστεύετε και αγρυπνείτε για να εξαγνιστείτε. Με τη δύναμη της προσευχής παίρνετε από τον Θεό ότι θέλετε.

Κοινοποιείστε το άρθρο

You may also like