Η μουσική…”μιλάει”…όχι μόνο στη ψυχή μας αλλά και στην υγειά μας!!

by Newsroom
0 comment
Κοινοποιείστε το άρθρο

Η μουσική…”μιλάει”…όχι μόνο στη ψυχή μας αλλά και στην υγειά μας!! 

«Η μουσική είναι ένας ηθικός κανόνας. Δίνει ψυχή στο σύμπαν, φτερά στη σκέψη, απογειώνει τη φαντασία, χαρίζει χαρά στη λύπη και ζωή στα πάντα»

– Πλάτων –
.Η επίδραση της μουσικής στους ανθρώπους αποτέλεσε αντικείμενο μελέτης από τα χρόνια της αρχαιότητας έως και σήμερα που μαρτυρούν τη συμβολή της μουσικής στη σωματική, διανοητική και ψυχολογική ωρίμανση των ανθρώπων..Η δύναμη της μουσική,η χρήση των κατάλληλων μελωδιών συμβάλλει στην “ανατροφή” τόσο των παιδιών όσο και των ενηλίκων και στη δημιουργία μιας πιο ολοκληρωμένης προσωπικότητας. Η εναλλαγή των ήχων και των τόνων επηρεάζουν τη διάθεση και εκλύουν συναισθήματα συμβάλλοντας στην διατήρηση της ισορροπίας και της αρμονίας του σώματος και της ψυχής.
*Η ΜΟΥΣΙΚΗ & Η ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ.
Η μουσική για την ψυχική υγεία  έχει την ικανότητα να κινητοποιεί κάθε είδους συναίσθημα ανάλογα με την μελωδία , την ένταση του ήχου και το ρυθμό. Έχει τη δύναμη να εκλύει ποικίλα συναισθήματα όπως είναι  η χαρά, η λύπη ακόμα και ο φόβος και φυσικά να ενεργοποιεί ακόμα και συναισθήματα, που κρύφτηκαν βαθιά μέσα μας.Μπορούμε όλοι να σκεφτούμε τουλάχιστον ένα τραγούδι που, όταν το ακούμε, μας προκαλεί κάποιες φορές το χαμόγελο και κάποιες να μας φέρνει δάκρυα, γεγονός που αποδεικνύει ότι η μουσική είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα συναισθήματα.
1).ΘΕΤΙΚΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ. 
Η μουσική μας κάνει να νιώθουμε όμορφα. Τα θετικά συναισθήματα διευρύνουν τους πνευματικούς μας ορίζοντες με τρόπους ευεργετικούς για την υγείας μας και για τη δημιουργική μας σκέψη.
2).ΤΟ « ΞΑΦΝΙΑΣΜΑ ».
Ο εγκέφαλός μας είναι προγραμματισμένος έτσι ώστε να αντιδρά στον απότομο και δυνατό θόρυβο ή στη μη μελωδική μουσική. Αυτές ακριβώς οι αντιδράσεις συνδέονται με την έκπληξη, το χαμόγελο ακόμη και τον φόβο.
3).ΦΥΣΙΚΟΣ ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ.
Όταν ακούμε μουσική, προσπαθούμε να ενωθούμε με το ρυθμό. Αυτό εξηγεί και την επιθυμία μας να χορέψουμε στο ρυθμό της αγαπημένης μας μουσικής, αφήνοντας το σώμα μας να ακολουθήσει τις νότες που ακούμε. Μάλιστα οι άνθρωποι που υποφέρουν από διαταραχές άγχους ακολουθούν ασυναίσθητα αυτή την αρχή, με αποτέλεσμα να χορεύουν πιο έντονα,εξαιτίας της αυξημένης τους ανάγκης για συναισθηματική εκτόνωση.
4).ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΉΜΑΤΩΝ.
Υπάρχουν στιγμές στη ζωή του κάθε ανθρώπου που εκφράζονται από ένα τραγούδι, με αποτέλεσμα να αγαπάμε ή να μισούμε ένα συγκεκριμένο τραγούδι, καθώς το συνδέουμε άμεσα με κάποια θετική ή αρνητική μας εμπειρία.
5).Η« ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΠΛΗΞΗ ».
Όταν ακούμε μουσική πολλές φορές συμβαίνει να ξαφνιαζόμαστε από έναν ρυθμό με αποτέλεσμα είτε να ενθουσιαζόμαστε είτε να νιώθουμε αρνητικά συναισθήματα.
*Η ΜΟΥΣΙΚΗ & Η ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ.
Η μουσική αποτελεί ουσιώδες και αναπόσπαστο κομμάτι στη ζωή των περισσότερων ανθρώπων. Θα μπορούσαμε να πούμε πως η μουσική είναι σαν μια μόνιμη συντροφιά. Επί της ουσίας, όμως η μουσική δεν είναι ένας απλώς τρόπος διασκέδασης είναι και “φάρμακο” για τον οργανισμό μας.
Το να ακούμε μουσική αυξάνει την ποσότητα ντοπαμίνης που παράγεται στον εγκέφαλο. Η ντοπαμίνη είναι μια χημική ουσία που ενισχύει τη διάθεση, καθιστώντας την εφικτή στη θεραπεία για την κατάθλιψη, τη μνήμη, τη συγκέντρωση, του άγχους και γενικά με πολλά πράγματα για την  υγεία μας.
1).Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΟΝ ΠΟΝΟ.
-Ο Bob Marley κάποτε είπε: «Ένα καλό πράγμα με τη μουσική, είναι ότι, όταν χτυπάς δεν νιώθεις πόνο». Σύμφωνα με μερικές μελέτες, αυτή η δήλωση μπορεί να είναι αλήθεια.
-Ειναι ευεργετική για ασθενείς με ινομυαλγία, μια διαταραχή που προκαλεί πόνο στους μύες και στις αρθρώσεις.Η ακρόαση μουσικής προκαλεί την απελευθέρωση οπιοειδών στον εγκέφαλο, τα φυσικά ανακουφιστικά πόνου του σώματος.
-Η κλασσική μουσική δείχνει πως είναι η καλύτερη επιλογή και ο Μότσαρτ με τον Μπαχ οι κατάλληλοι για αυτή τη δουλειά. Η μουσική διαλογισμού μπορεί επίσης να βοηθήσει, αλλά η έντονη
μουσική(metal,techno..) σε ανθρώπους που δεν είναι ακροατές, μπορούν να φέρουν ανεπιθύμητα αποτελέσματα.
2).ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΤΡΕΣ.
-Όταν αισθάνεστε άγχος, μπορείτε να βρείτε ανακούφιση ακούγοντας την αγαπημένη σας μουσική που σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα.
– Η μουσική μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του στρες μειώνοντας τα επίπεδα κορτιζόλης του σώματος, την ορμόνη που απελευθερώνεται ως αντίδραση στο στρες.Το φαινόμενο ανακούφισης από το στρες εξαρτάται από το είδος της μουσικής που ακούμε, με τη χαλαρωτική μουσική να είναι πιθανότερο ικανή να μειώσει τα επίπεδα κορτιζόλης.
-Οι αρμονικές μελωδίες η απόσπαση προσοχής και ο οραματισμός άλλων εικόνων γαληνεύουν το νου, απαλλάσσουν από τις έγνοιες και τις ανησυχίες και απομακρύνουν τις αρνητικές σκέψεις.
-Έχει παρατηρηθεί , επίσης, μείωση του φόβου, των σκέψεων που οδηγούν σε καταστροφολογία και απόγνωση.
3).ΜΟΥΣΙΚΗ&ΥΠΝΟΣ.
-Η μουσική δρα ευεργετικά και στα προβλήματα ύπνου. Η ακρόαση κλασικής μουσικής ή χαλαρωτικής άλλου είδους είναι μια ασφαλής μέθοδος να αυξηθούν οι ώρες του ύπνου και να βελτιωθεί η ποιότητά του.
4).ΕΠΙΔΡΑ ΣΤΙΣ ΚΑΡΔΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ.
– Η επίδραση της μουσικής στον καρδιακό ρυθμό και οι δυνατότητές της ως ανακουφιστικού παράγοντα άγχους έχουν οδηγήσει ορισμένους ερευνητές να πιστέψουν ότι η μουσική μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματική για τη θεραπεία των καρδιακών παθήσεων.
5).ΜΟΥΣΙΚΗ & ΜΝΗΜΗ.
-Ορισμένα τραγούδια έχουν τη δυνατότητα να μας υπενθυμίσουν ορισμένες περιόδους ή γεγονότα στη ζωή μας, μερικά που μας κάνουν να χαμογελάμε, και άλλα που προτιμάμε να ξεχάσουμε.
-Η μουσική μπορεί να βοηθήσει στην ανάκληση μνήμης για άτομα με γνωστικές διαταραχές, και ίσως να απαντά στο Πως μπορούμε να επιβραδύνουμε τη νόσο Αλτσχάιμερ.
-Οι τακτικές  επίσης μουσικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες μπορούν να έχουν μακροχρόνια γνωστικά, συναισθηματικά και κοινωνικά οφέλη στην περίθαλψη και αποκατάσταση της ήπιας/μετριας άνοιας».
-Τα κονσερτα του Βιβάλντι «Τέσσερις Εποχές» “κοντσέρτα για βιολί”βοηθάει να τονώσει την πνευματική μας εγρήγορση και τη συγκέντρωση.
6).Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΣΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ.
-Η μουσική που στέλνει μηνύματα στο υποσυνείδητο μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους να ελέγξουν το βάρος τους. Τέτοιου είδους μουσική απευθύνεται στη μνήμη και μπορεί να ενισχύσει τα μηνύματα που αφορούν ποια φαγητά πρέπει να αποφεύγεις.
7).ΒΟΗΘΑ ΣΤΟ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ Ο ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΛΗΠΤΙΚΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ
– Η μουσική μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της εγκεφαλικής βλάβης όπως αυτή από το εγκεφαλικό επεισόδιο.
-Επιπλέον η μουσική μπορεί να βοηθήσει και στην ανάκτηση ομιλίας μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.
-Έχει επίσης ειπωθεί ότι η μουσική μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της επιληψίας.Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι εγκέφαλοι ασθενών με επιληψία παρουσιάζουν διαφορετικές αντιδράσεις στη μουσική από τους εγκεφάλους εκείνων που δεν έχουν την κατάσταση.
-Το φαινόμενο “Μότσαρτ”, έδειξε πως ένα  συγκεκριμένο κομμάτι του  μπορεί να μειώσει από 31% έως 66% τη συχνότητα των κρίσεων επιληψίας. Ειδικότερα η σονάτα για “δύο πιάνα Κ448 “και η σονάτα για “πιάνο Κ545”,σε καθημερινή βάση μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση της αφύσικης εγκεφαλικής δραστηριότητας και των κρίσεων επιληψίας.
8).ΕΜΒΡΥΑ & ΒΡΕΦΗ.
ΟΙ κλασικες μελωδιες συμβάλλουν στην ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου. Εγκυμονούσες γυναίκες που ακούν συχνά κλασική μουσική δεν δυσκολεύονται τόσο κατά την πορεία μέχρι τον τοκετό και βοηθούν την ορμονική τους ισορροπία. Το έμβρυο δε επηρεάζεται από την εσωτερική γαλήνη ,που βιώνει η μητέρα και αναπτύσσεται φυσιολογικά.
-Επισης είναι εξίσου ευεργετική και στα βρέφη. Παραμενουν πιο ήρεμα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα όταν άκουν μουσική παρά όταν τους μιλάμε.
9).ΜΟΥΣΙΚΗ & ΠΑΙΔΙΑ.
-Η μουσικοθεραπεία είναι μια εναλλακτική μορφή θεραπείας που απευθύνεται σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, δυσλεξία και αυτισμό. Κατά τις συνεδρίες τα παιδιά είτε ακούγοντας μουσική είτε χρησιμοποιώντας απλά μουσικά όργανα χωρίς απαραίτητα να τα γνωρίζουν εκφράζουν σε ασφαλές πλαίσιο τα συναισθήματα, αφήνονται στο ρυθμό και επικεντρώνονται στις δεξιότητές τους. Έτσι μέσω του μουσικού αυτοσχεδιασμού βλέπουν μια διαφορετική πλευρά του εαυτού τους, έρχονται πιο κοντά με αυτόν και μαθαίνουν να τον αποδέχονται και να τον αγαπούν όσο κανείς άλλος.
– Η ακρόαση μελωδικών ήχων  συμβάλλει στην καλή ακαδημαϊκή πορεία των παιδιών. Συγκεκριμένα, ο εγκέφαλος διεγείρεται και ειδικά περιοχές που σχετίζονται με τη μνήμη, τα μαθηματικά και τη συναισθηματική νοημοσύνη.
-Επίσης, η εστίαση της προσοχής, η δημιουργικότητα, ο αυτοσχεδιασμός βοηθούν στην συνεχή επικοινωνία των δυο ημισφαιρίων και την ανάπτυξη νέων νευρώνων.
-Όταν το παιδί ασχολείται με την εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου τα οφέλη είναι πολλαπλά. Η ανάγνωση της μουσικής, οι κλίμακες, ο ρυθμός, οι χρόνοι και οι παύσεις βοηθά στην αρμονική και ορθολογική σκέψη και την ανάπτυξη της λογικής. -Επίσης, μαθαίνει να συνεργάζεται, να δείχνει επιμονή και υπομονή, πειθαρχία και υπευθυνότητα τόσο κατά την προσπάθεια εκτέλεσης του μουσικού κομματιού όσο και κατά ένα ομαδικό εγχείρημα. Το ηθικό και η αυτοπεποίθηση ανεβαίνουν και το παιδί χτίζει μια υγιή και ενδιαφέρουσα προσωπικότητα.
10). ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΝΤΑ.
-Η μουσική και οι δυνατοί ρυθμοί της, καταναλώνουν μεγαλύτερο μέρος του εγκεφάλου μας από ότι η γλώσσα που μιλάμε!Ο ρόλο της μουσικής στη ζωή των ανθρώπων που πάσχουν από αφασία (έχουν χάσει την ικανότητα της ομιλίας), μπορούν να τραγουδήσουν.
11).Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ.
-Πολλοί ηλικιωμένοι συχνά υποφέρουν από μοναξιά και στοιχεία κατάθλιψης, ειδικότερα όταν καταλήγουν σε γηροκομεία. Η μουσική βοήθαει ασθενείς που πάσχουν από Αλτσχάιμερ να συγκεντρωθούν στην πραγματικότητα, έστω και για μικρά χρονικά διαστήματα, και τους κρατάει ήρεμους χωρίς να έχουν διάθεση ανήσυχης κινητικότητας.
12).Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ  ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΣΤΗ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ.
-Η ακρόαση εύθυμων και ζωηρών κομματιών μπορεί να μην είναι η πρωταρχική επιλογή των ατόμων που πάσχουν από καταθλιψη, αφού δεν μπαίνουν στην διαδικασία να βελτιώσουν την διάθεση τους με την μουσική.  Ομως η μουσική είναι σημαντικός αρωγός και όπλο που θα βοηθήσει να ξεφύγουν από όποια άσχημα συναισθήματα μπορεί να έχουν.

“Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙ”.

ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ , ΕΊΝΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ, ΠΗΓΗ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ, ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ. ΕΙΘΕ Η ΖΩΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΝΑ ΠΕΡΠΑΤΑ ΣΕ ΜΑΓΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΜΕΛΩΔΙΕΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΕΣ

Κοινοποιείστε το άρθρο

You may also like