Η νηστεία μας

by Newsroom
Κοινοποιείστε το άρθρο

Η νηστεία μας

Η εκκλησία μας καλεί να νηστέψουμε. Διανύουμε ήδη την 5η εβδομάδα της  Μεγάλης Τεσσαρακοστής που είναι μια περίοδος νηστείας ως τη μεγάλη εορτή του Πάσχα. Σαράντα ημέρες νήστεψε ο Μωυσής όταν ανέβηκε στο βουνό για να πάρει, γραμμένο από το χέρι του Θεού, το Νόμο. Σαράντα ημέρες νήστεψε ο Ιησούς Χρηστός, όταν μετά τη βάπτισή Του έμεινε στην έρημο. Σαράντα ημέρες νηστεύουμε κι εμείς πριν από τις δυο μεγάλες εορτές της Εκκλησίας, τα Χριστούγεννα και το Πάσχα. Στις σαράντα ημέρες από την Καθαρά Δευτέρα ώς το Σάββατο του Λαζάρου προστίθεται και η Μεγάλη Εβδομάδα.

Η νηστεία είναι αρχαίος θεσμός της Εκκλησίας, όχι εφεύρημα ανθρώπων, αλλά εντολή του Θεού. Η πρώτη εντολή που έδωσε ο Θεός στους πρωτόπλαστους μέσα στον παράδεισο, ήταν εντολή νηστείας. Όλα στον παράδεισο ήταν στη διάθεσή τους και μόνο από ένα δέντρο τους Είπε να μη φάνε καρπό. Αυτή την εντολή δεν τήρησαν οι πρωτόπλαστοι και η παράβαση αυτή ήταν αιτία για να έρθουν τόσα κακά στον κόσμο και πρώτα απ’ όλα ο θάνατος. ¨Όχι πως έφταιγε το δέντρο ή ο καρπός αλλά η προαίρεση των ανθρώπων, που δεν λογάριασαν την εντολή του Θεού.

Το προπατορικό, λοιπόν αμάρτημα ήταν η παράβαση της εντολής του Θεού, που ήταν εντολή νηστείας. Αλλά τι θα πει και τι είναι νηστεία όπως τώρα την ορίζει η Εκκλησία; Αυτό είναι αλήθεια πως δεν το ξέρουν καλά οι χριστιανοί. Γι’ αυτό άλλοι καταργούν τελείως τη νηστεία και άλλοι που νηστεύουν δεν ξέρουν πώς να νηστέψουν. Νηστεία σημαίνει, σε κάποιους καιρούς και ημέρες, που ορίζει η Εκκλησία, οι χριστιανοί να ζουν προσεκτικότερα. Σε όλη μας τη ζωή οι χριστιανοί πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να ζούμε με φόβο Θεού, αλλά πολύ περισσότερο στις ημέρες της νηστείας

Σημαίνει λοιπόν πως νηστεία δεν είναι μόνο η αποχή από ορισμένες τροφές αλλά μαζί μ’ αυτό να φυλαγόμαστε από πολλές άλλες απροσεξίες μας και ηθικές παρεκτροπές. ¨Όλες τις ημέρες αυτό ψάλλει και μας προτρέπει η Εκκλησία: «Νηστεύσωμεν, αδελφοί, σωματικώς· νηστεύσωμεν και πνευματικώς». Η νηστεία είναι ένας σωματικός και ψυχικός καθαρισμός και προετοιμασία για τη μεγάλη εορτή που έρχεται. Το ίδιο που κάνει κάθε καλή νοικοκυρά· ετοιμάζει το σπίτι της, όταν περιμένει κάποιον επίσημο επισκέπτη.

Η αξία της νηστείας δεν είναι μέσα στις διάφορες τροφές, αλλά στην υπακοή και τη συμμόρφωση του πιστού χριστιανού σε ότι λέει ο Θεός και ορίζει η Εκκλησία. Η νηστεία η ίδια δεν είναι αρετή, αλλά ένα μέσον και μια άσκηση, για να αποκτήσουμε αρετή. «Νηστεία, αγρυπνία, προσευχή, ουράνια χαρίσματα λαβών» έτσι ψάλλουμε σε διάφορους οσίους ασκητές, που με τη νηστεία, τις αγρυπνίες και την προσευχή, έλαβαν ουράνια χαρίσματα. Και νηστεία δεν είναι μόνο τι θα φάει κανείς, αλλά και πόσο θα φάει. Η λίγη και μετρημένη τροφή είναι κι αυτό νηστεία. ¨Έτσι άλλωστε μπορούν να νηστέψουν όλοι.

Όποιος δεν ξεχνάει και δεν περιφρονεί σαν χριστιανός την Εκκλησία. Αυτός ξέρει τι ακόμη πρέπει να κάνει όταν νηστεύει· να συμφιλιωθεί με όποιον τυχόν έχει κάποια έχθρα, να εξομολογηθεί και να κοινωνήσει. Γι’ αυτό νηστεύουμε και γι’ αυτό ετοιμαζόμαστε, για να πλησιάσουμε καθαροί και αγαπημένοι στο Άγιο Ποτήριο, όταν θα καλέσει ο λειτουργός ιερέας:

«Μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης, προσέλθετε» Αμήν

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Κοινοποιείστε το άρθρο

You may also like