Το πιλοτικό συγκρότημα με υπερηφάνεια ανακοινώνει ότι ένας από τους θησαυρούς της Παλατίνης Βιβλιοθήκης της Πάρμας, τα 35 ελληνικά χειρόγραφα που δημιουργήθηκαν μεταξύ του 10ου και του 18ου αιώνα, είναι τώρα διαθέσιμο στους μελετητές και λάτρεις από όλο τον κόσμο. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να θυμηθούμε ότι πίσω από την ηλεκτρονική δημοσίευση κρύβεται ένα επιστημονικό έργο και ένα πολιτιστικό έργο που απαιτούσε χρόνια εξειδικευμένων μελετών, τεχνικές παρεμβάσεις υψηλού επιπέδου και αξιόλογες συνεργασίες, ενώνοντας, μαζί με το Palatine το Πανεπιστήμιο της Πάρμα, συνεργάτες του έργου, τρεις πραγματικότητες υψηλού επιπέδου: Chiesi Farmaceutici spa, στο πρόσωπο του Δρ Alberto Chiesi, Dallara spa, στο πρόσωπο του Δρ Andrea Toso και της εταιρείας Memores of Florence, στο πρόσωπο του Δρ Gennaro Di Pietro.

Τα σπα Chiesi Farmaceutici και Dallara έχουν εγγυηθεί τα χρήματα για την ψηφιοποίηση των πολύτιμων χειρογράφων, ενώ Οι Memores φρόντισαν τα απαραίτητα τεχνικά βήματα για τη δημοσίευση των εικόνων του χειρόγραφου. «Αυτό το νέο άνοιγμα στον κόσμο είναι – υπογραμμίζει τον Simone Verde, διευθυντή του συγκροτήματος κρατικών μουσείων της Πάρμα – ένα σημάδι του τρόπου με τον οποίο χτίζουμε το νέο Pilotta: όχι ένα κλειστό φρούριο γνώσεων για λίγους, αλλά μια πλατφόρμα όπου μοιράζεται τη γνώση, με τους τοπικούς χρήστες και τους επισκέπτες, αλλά και με εκείνους που δεν μπορούν να έρθουν στην Πάρμα αλλά που θέλουν να μάθουν τους απίστευτους θησαυρούς της πόλης μας .

Όπου κι αν είναι  Ο Massimo Magnani, καθηγητής ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Πάρμας, είναι ο επιστημονικός ηγέτης του έργου, καθώς και επιμελητής του Συνεδρίου Palatine Greek Manuscripts, που πραγματοποιήθηκε στη Βιβλιοθήκη τον Νοέμβριο του 2019. η εργασία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη διαχείριση της βιβλιοθήκης Παλατίνα. Η δημοσίευση πραγματοποιήθηκε στο “Internet Culturale”, μια πύλη πρόσβασης στην κληρονομιά των δημόσιων βιβλιοθηκών και των διάσημων ιταλικών πολιτιστικών ιδρυμάτων, που εκδόθηκε από το Ινστιτούτο κεντρικό για τον Μοναδικό Κατάλογο Ιταλικών Βιβλιοθηκών και για Βιβλιογραφικές Πληροφορίες (ICCU).

Η διεύθυνση από την οποία είναι δυνατή η πρόσβαση στη συλλογή είναι http://www.internetculturale.it/it/41/collezionidigital / 29848 /: μπορείτε να αναζητήσετε κάθε μεμονωμένο χειρόγραφο, να περιηγηθείτε, να μεγεθύνετε σελίδες ή λεπτομέρειες σελίδας. Η λεπτομέρεια της εικόνας είναι πολύ υψηλή, καθιστώντας επίσης δυνατή τη λήψη της φυσικής λεπτομέρειας των περγαμηνών ή των εγγράφων στα οποία γράφτηκαν τα κείμενα. Η «έκρηξη» μινιατούρων, οι οποίες είναι διαφορετικά όμορφες, μας επιτρέπει να αντιλαμβανόμαστε λεπτομέρειες που δεν θα μπορούσε να ανιχνεύσει το ανθρώπινο μάτι.
Αλλά τι έχει διατεθεί στον κόσμο;

Σε αυτό, το οποίο είναι το θεμελιώδες ερώτημα, απαντά ο διευθυντής του Παλατίνου, ο Δρ Paola Cirani. «Αυτό είναι – λέει ο λόγιος – ολόκληρη η συλλογή ελληνικών χειρογράφων στη βιβλιοθήκη μας. Πολύτιμα και εξαιρετικά ενδιαφέροντα έργα, απαραίτητα για ερευνητές από διαφορετικούς κλάδους. 11 από αυτά προέρχονται από το Παλατινό Ταμείο, που γεννήθηκε από τη συλλογή που ξεκίνησε στη Λούκα από τους Δούκες του Μπορμπού, οι οποίοι συνέλεξαν χειρόγραφα αγοράζοντας τα σε σημαντικές ιδιωτικές συλλογές, όπως αυτά των τριών καρδινάλων της οικογένειας Buonvisi. Ένα από τα πιο πολύτιμα νομίσματα είναι η κυρία Pal. 5, πολυτελές Tetraevangelo, χρονολογείται γύρω στο έτος 1000. 24 άλλα χειρόγραφα ανήκουν στη συλλογή της Πάρμας, όπου βρέθηκαν χάρη στο έργο της Paolo Maria Paciaudi (1710-1785), της πρώτης βιβλιοθηκονόμου της Παλατίνης και του Giovanni Bernardo de Rossi (1742-1831), ο οποίος συγκέντρωσε αυτήν την εβραϊκή συλλογή χειρογράφων και εκτυπώσεων, η οποία κάνει τη βιβλιοθήκη μοναδική σήμερα. Μεταξύ των θησαυρών αυτής της συλλογής, υπάρχει η περγαμηνή (Marm Parm. 1217/2), ενωμένη με τρεις άλλες σε μια υπόθεση, εμπλουτισμένη με το επιχρυσωμένο οικόσημο του Ferdinand de Bourbon, εκτός από την Ετυμολογία του Simone Grammatico, του ανεκτίμητος.

Πηγή: https://wcn.gr/