Η περικεφαλαία της Καραγκούνας

0 comment
Κοινοποιείστε το άρθρο

Τα παλιά χρόνια, όταν ο Μεγαλέξανδρος πολεμούσε στα μέρη των Φαρσάλων, πήρε μαζί του και πολλούς ντόπιους άντρες για να πολεμήσουν στο πλευρό του, καθώς και πολλές γυναίκες για να κουβαλούν τα τρόφιμα και τα πολεμοφόδια. Σε κάποια μάχη όμως, οι άντρες δείλιασαν και πέταξαν τα όπλα. Τότε, πετάχτηκαν μπροστά οι Καραγκούνες, πολέμησαν τον εχθρό και τον κατατρόπωσαν.
Ο Μεγαλέξανδρος, για να τιμήσει τις γυναίκες αυτές, όρισε του λοιπού οι μεν Καραγκούνηδες να σκεπάζουν το κεφάλι τους με ένα απλό μαντήλι, οι δε Καραγκούνες να στολίζουν το κεφάλι τους με μια μαντίλα δεμένη περίτεχνα, σαν μια λαμπρή περικεφαλαία. (Μαρούλα Κλιάφα, Μύθοι και θρύλοι της Θεσσαλίας, εκδ. ΚΕΔΡΟΣ, Αθήνα 2006)

Λεζάντα φωτογραφίας: Μεγάλα Καλύβια, Γιορτινή φορεσιά παντρεμένης. Χαρακτηριστικό της ενδυμασίας των Μεγάλων Καλυβίων είναι ο κοντός, έντονα γαλαζωμένος σαγιάς με τα πολλά λαγκιόλια και τα μαραγκά – κυρίως πράσινα, γαλάζια και σκούρα κόκκινα – επίρραπτα κεντήματά του, που συνοδεύεται από όμοιο κεντημένο γιλέκι και από δεύτερο σαγιά που φορούσαν αντί καβαδιού κάτω από τον πρώτο (Κων/νος Δ. Τσαγγαλάς, «Η γυναικεία καραγκούνικη ενδυμασία», εκδ. ΕΟΜΜΕΧ)

Πηγή φωτογραφιών: Γήσης Παπαγεωργίου, «Ελληνικές Παραδοσιακές Φορεσιές», τόμος 3 Θεσσαλία, Αθήνα 2011

Κοινοποιείστε το άρθρο

You may also like