Η τελευταία πτήση…αφιέρωμα για την πατρίδα

by Newsroom
Κοινοποιείστε το άρθρο

Η τελευταία πτήση…αφιέρωμα για την πατρίδα

 

Γράφει ο Αριστείδης Ρούνης, Φοιτητής του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

12η ημέρα σήμερα του Απριλίου έτους 2021. Δεν μπορούμε παρά να θυμηθούμε ένα δυσάρεστο γεγονός, το οποίο συνέβη ακριβώς πριν τρία (3) έτη. Ήταν μια εκτέλεση αποστολής αναχαίτησης που αποτέλεσε θυσία για την Ελλάδα. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), «μονοθέσιο αεροσκάφος M2000-5 της 114ΠΜ/331Μ, στη φάση προσέγγισης για προσγείωση μετά ολοκλήρωση επιχειρησιακής αποστολής και σε απόσταση εννέα (9) ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Σκύρου, προσέκρουσε στη θάλασσα με συνέπεια το θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη του αεροσκάφους Σμηναγού (Ι) Γεώργιου Μπαλταδώρου.

Αρχικά, να αναφερθεί πως η εμφάνιση ενός διαρκούς κινδύνου προερχόμενου από ανατολάς, της συνεχούς προκλητικότητας των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων (ΤΕΔ) με την ευθεία αμφισβήτηση ελληνικού πάτριου εδάφους, εθνικών χωρικών υδάτων (ΕΧΥ) και φυσικά του εθνικού εναέριου χώρου (FIR Αθηνών), αποτελεί προσβολή των κανόνων καλής γειτονίας με την χώρα μας και παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Η απειλή αυτή επαληθεύτηκε με τον χειρότερο τρόπο, κόστισε μια ανθρώπινη ψυχή. Ο ήρωας Σμηναγός της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) της χώρας Γεώργιος Μπαλταδώρος, έπειτα από επίπονη αναχαίτηση αεροσκαφών της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, επέστρεφε στην Σκύρο για να προσγειωθεί. Δεν πρόφτασε όμως περνώντας στο «Πάνθεον των Ηρώων», ταξίδεψε για την γειτονιά των Αγγέλων.

Παρόλα τα παραπάνω αρνητικά γεγονότα, η Ελλάδα στέκει παρούσα στην γεωπολιτική της γειτονιά, αυτή της βαλκανικής χερσονήσου και της Ανατολικής Μεσογείου, λόγω της παρουσίας των σύγχρονων ηρώων της, όπως του συγκεκριμένου «Ικάρου». Αυτοί θα αποτελούν τους θεματοφύλακες του έθνους και του κράτους, θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για την υπεράσπιση των ιερών παραδόσεων της χώρας. Απεναντίας, ο λαός μπορεί να δείξει ότι τους θυμάται. Δεν πρέπει να λησμονείται το γεγονός ότι, στον καθημερινό χριστιανικό βίο, σημαντική είναι η θέση που κατέχει η προσευχή. Ως εκ τούτου, κάνοντας μια προσευχή και ανάβοντας ένα κερί για τον Ήρωα είναι το ελάχιστο που δύναται να κάνει ένας συμπατριώτης του, που διάγει ειρηνικά στις μέρες μας, κατόπιν της θυσίας Αξιωματικών ιπτάμενων, όπως ο Ήρωας Σμηναγός.

Καταλήγοντας, καθώς ήδη έχουμε εισέλθει σε μια χρονική περίοδο που οδηγεί στον εορτασμό της Ανάστασης, ας ελπίσουμε η χώρα μας να βιώσει τη δική της πολιτική, κοινωνική και οικονομική Ανάσταση. Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί, οικοδομώντας μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτείας και πολιτών, στα γερά θεμέλια που τοποθετήθηκαν από τους ήρωες της, οι οποίοι με το αίμα τους, όπως ο Σμηναγός Μπαλταδώρος, έκαναν το καθήκον τους.

Αθάνατος!
Καλή Ανάσταση!

Θεσσαλονίκη, 11 Απριλίου 2021
Γράφει ο Αριστείδης Ρούνης, Φοιτητής του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Κοινοποιείστε το άρθρο

You may also like