ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ: Δρομολογείται η πολυαναμενόμενη ταινία του Γιάννη Σμαραγδή

0 comment
Κοινοποιείστε το άρθρο

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ: Δρομολογείται η πολυαναμενόμενη ταινία του Γιάννη Σμαραγδή

Mια μυθιστορηματική βιογραφία για τον μεγαλύτερο Έλληνα πολιτικό, τον Ιωάννη Καποδίστρια, που επιδιώκει να είναι ένα έργο συμφιλιωτικό και αισιόδοξο.

Ο σκηνοθέτης των μεγάλων επιτυχιών ΚΑΒΑΦΗΣ, EL GRECO, Ο ΘΕΟΣ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΟ ΧΑΒΙΑΡΙ, ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ, και τώρα με τον ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ επιδιώκει να «αναδείξει» το εσωτερικό μέγεθος του ανδρός και τη σημασία που είχε και έχει, όχι μόνον για τον ελληνικό αλλά και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Είναι μια ταινία για έναν άνθρωπο που όλοι τον ξέρουμε, αλλά στην ουσία δεν τον «γνωρίζουνε». Συγχρόνως θα διεκδικήσει να αναδείξει τον «χρωματισμό της ψυχής του», την κόκκινη κλωστή της επίπονης διαδρομής του και κυρίως το νόημα της «θυσίας» του.

Ο Καποδίστριας μπορεί να έρχεται από το παρελθόν, αλλά αποτελεί έμπνευση για το παρόν  και το μέλλον. Είναι ένας Έλληνας που αφορά όλους μας γιατί «έφερε» βαθέως τις ελληνικές αξίες και εξ αυτού ήταν άνθρωπος της προσφοράς και της αγάπης. Ο βαθύς οραματισμός του, τόσο για τη χώρα μας όσο και για την Ευρώπη, δυστυχώς δεν ολοκληρώθηκε εξαιτίας των σκοτεινών δυνάμεων της Ευρώπης αλλά και των ανώριμων καιρών της σπαραζόμενης τότε χώρας μας.

Ένας από τους βασικούς άξονες της ταινίας, ασφαλώς, είναι η σχέση του με την πριγκίπισσα του Βυζαντίου και κυρία επί των τιμών της Τσαρίνας, Ρωξάνδρα Στούρτζα, η οποία είχε τραγική κατάληξη και για τους δυο.

Τα γυρίσματα θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2022 και έως τότε θα έχει ολοκληρωθεί και το χρηματοδοτικό πλάνο της ταινίας.

Γυρίσματα θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα: Κέρκυρα, Ναύπλιο, Αίγινα, Ύδρα, Μάνη, Πόρο, Σούνιο, Επίδαυρο, στην Ελβετία: Γενεύη, Λωζάνη, καθώς και στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, εκεί όπου ο Ιωάννης Καποδίστριας ορίστηκε Υπουργός Εξωτερικών από τον Τσάρο Αλέξανδρο Α΄,  που τους συνέδεε απροκατάληπτη φιλία.

Η ταινία, επίσης, διεκδικεί να είναι «η τελεία» των εκδηλώσεων για τα διακόσια (200) χρόνια από την ελληνική επανάσταση, όπως είναι κοινώς αποδεκτό ότι ο Καποδίστριας ήταν η «τελεία» της Ελληνικής Επανάστασης.

Τον ρόλο του Ιωάννη Καποδίστρια θα υποδυθεί ο Μιχάλης Σαράντης. Έχει αποσπάσει  το Βραβείο Δημήτρης Χορν και  περγαμηνές από την λάμψη του ταλέντου του, ενώ μετρά  ήδη σπουδαίες ερμηνείες στο ενεργητικό του.

Ας σημειωθεί ότι τους ρόλους των Κολοκοτρώνη, Κουντουριώτη, Μαυρομιχάλη, Σπηλιάδη, Κανάρη, Μαυροκορδάτου κ.ά.  θα τους ερμηνεύσουν διακεκριμένοι Έλληνες ηθοποιοί, ενώ αντίστοιχα Ρώσοι ηθοποιοί θα υποδυθούν τον Τσάρο Αλέξανδρο Α΄,  την Τσαρίνα Ελισάβετ, τον Τσάρο Νικόλαο Α΄, τον μεγάλο Ρώσο ποιητή Αλέξανδρο Πούσκιν, καθώς και τη Ρωξάνδρα Στούρτζα, τη μεγάλη αγάπη του Καποδίστρια. Επίσης, Ελβετοί ηθοποιοί θα υποδυθούν τους Ελβετούς φιλέλληνες.

Τον ρόλο του τραπεζίτη και στενού φίλου του Καποδίστρια και ιδρυτή της Εθνικής Τράπεζας Γεώργιου Σταύρου θα υποδυθεί ένας ηθοποιός-έκπληξη1

Η ταινία θα είναι μια συμπαραγωγή ΕλλάδοςΡωσίας και Ελβετίας.

Σκηνοθεσία-Σενάριο Γιάννης Σμαραγδής. Συνεργάστηκε στο σενάριο ο συγγραφέας Δημήτρης Νόλλας, η σεναριογράφος Jackie Pavlenko με την αρωγή του Δημήτρη Πλευράκη.

Παραγωγός Ελένη Σμαραγδή

Διεύθυνση Φωτογραφίας Άρις Σταύρου

Μουσική Μίνως Μάτσας

Μοντάζ Στέλλα Φιλιπποπούλου

Σκηνογράφος Ελλάδας Σπύρος Λάσκαρης

Ενδυματολόγος Ελλάδας Μπιάνκα Νικολαρεΐζη

Διεύθυνση παραγωγής Τζένη Πανουτσοπούλου

Εταιρεία παραγωγής ALEXANDROS FILM Co. Ltd.

Τη διανομή της ταινίας για την Ελλάδα και την Κύπρο έχει αναλάβει η AUDIO VISUAL Α.Ε., όπως έγινε και με τις ταινίες El Greco και ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ, και η οποία εν μέσω κρίσης έχει εξαρχής υποστηρίξει συγκινητικά αυτή την παραγωγή.

Η ταινία αναμένεται να βγει στους κινηματογράφους το φθινόπωρο του 2022 και προγραμματίζονται να γίνουν 4 παράλληλες πρεμιέρες στην Αθήνα, τη Μόσχα, τη Γενεύη και τη Νέα Υόρκη.

 

Δείτε τη συνέντευξη παραχώρησε στις 7 Ιουνίου 2021 ο μεγάλος Έλληνας σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής στις Διαδικτυακές Προσεγγίσεις και στον δημοσιογράφο Κυριάκο Τσικορδάνο

 

Κοινοποιείστε το άρθρο

You may also like