ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑΣ του Νικολό Μακιαβέλι στην ΑΘΗΝΑΊΔΑ

by Newsroom
0 comment
Κοινοποιείστε το άρθρο

ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑΣ του Νικολό Μακιαβέλι στην ΑΘΗΝΑΊΔΑ

Επιπλέον παραστάσεις 11, 14, 15, 18,  21 & 22 Ιανουαρίου

 

Ένα από τα πιο σημαντικά έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, το πολύσημο και ελάχιστα παιγμένο στην Ελλάδα θεατρικό ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑΣ του Νικολό Μακιαβέλι, συνεχίζεται και την νέα χρονιά στο Θέατρο ΑΘΗΝΑΪΣ, σε παραγωγή OLYMPIA CULTURE και σκηνοθεσία της Ρέινας Εσκενάζυ.

Η αγάπη με την οποία  περιέβαλε τον ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑ το θεατρόφιλο κοινό και οι θετικές δημοσιογραφικές κριτικές  έγιναν η αιτία να αλλάξει ο αρχικός προγραμματισμός και να αυξηθούν οι παραστάσεις. 

Έτσι, τις προσεχείς εβδομάδες, ο ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑΣ θα παίζεται κάθε Τρίτη, Παρασκευή και Σάββατο, στις 21:00, από την ομάδα των καλών ηθοποιών που πρωταγωνιστούν, τους: Αρη Λεμπεσόπουλο, Γιώργο Ψυχογιό, Νικορέστη Χανιωτάκη, Λουκία Πιστιόλα, Φιόνα Γεωργιάδη, Παναγιώτη Σπηλιόπουλο και Ευάγγελο Σαμιώτη

Το έργο

Το έργο γράφτηκε το 1518, πέντε χρόνια μετά τον ΗΓΕΜΟΝΑ, όταν ο Μακιαβέλι ζούσε εξόριστος και την σκέψη του επηρέαζαν οι συζητήσεις με μια ομάδα ουμανιστών. Ανάμεσα στον ΗΓΕΜΟΝΑ και την ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ, φαίνεται παράξενο για αυτόν τον δραστήριο σε θέματα εξουσίας  άνδρα το να συγγράψει μια θεατρική κωμωδία. Εδώ λοιπόν κρύβεται η ιδιαιτερότητα του έργου, που είναι βαθύτατα πολιτικό και κρύβει πίσω από την σάτιρα, την φθορά και την ανεντιμότητα της καθεστηκυίας τάξης, της Εκκλησίας και των δημόσιων λειτουργών και την πτώση των ηθικών και πολιτικών αρχών. Ταυτόχρονα όμως, είναι μια χαρούμενη κωμωδία, γεμάτη εκπλήξεις και ανατροπές, όπου τίποτα δεν είναι όπως αρχικά φαίνεται. Με παντοδύναμα όπλα του το χιούμορ και την σάτιρα, ο Μακιαβέλι θέλησε με τον ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑ να στηλιτεύσει τα κακώς κείμενα και τα κακώς επόμενα της εποχής του, εκθέτοντας στην δημόσια κριτική  τον «σκοπό που αγιάζει τα μέσα»

 

Πρωταγωνιστούν:Αρης Λεμπεσόπουλος, Γιώργος Ψυχογιός, Νικορέστης Χανιωτάκης, Λουκία Πιστιόλα, Φιόνα Γεωργιάδη, Παναγιώτης Σπηλιόπουλος και Ευάγγελος Σαμιώτης. 

Σκηνοθεσία-Απόδοση κειμένου Ρέινα Σ.Εσκενάζυ 

Σκηνικά -κοστούμια Λαμπρινή Καρδαρά 

Φωτισμοί Μελίνα Μάσχα

Πρωτότυπη μουσική Τάσος Καρακατσάνης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Ανδρομάχη Παπαδοπούλου

Φωτογραφίες: Αγγελική Κοκκοβέ

Προβολή/Επικοινωνία: Αγλαΐα Παγώνα

 

Η πλοκή του ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑ

Η Λουκρητία είναι η πιο όμορφη γυναίκα της Φλωρεντίας και ταυτόχρονα συνετή, σοφή, σεμνή, ώριμη και ικανότατη στην διαχείριση της περιουσίας του συζύγου της Νικία, ενός πλούσιου νομοδιδάσκαλου, ηλικιωμένου και εύπιστου, που δεν μπορεί να αποκτήσει παιδί με την νεαρή γυναίκα του.

Ο Καλλίμαχος, ένας επαγγελματίας κομπιναδόρος, αποφασίζει να κατακτήσει την Λουκρητία και βρίσκει βοήθεια στο πρόσωπο ενός δαιμόνιου υπηρέτη. Μια απίστευτη πλεκτάνη στήνεται όταν στην ιστορία ανακατεύονται επίσης ένας επίορκος καθολικός ιερέας και μια αχαλίνωτη και ραδιούργα πεθερά. Όλοι τους προσπαθούν να παγιδεύσουν την όμορφη Λουκρητία και να πείσουν τον σύζυγό της, να την οδηγήσει μόνος του στο κρεβάτι του εραστή της.

Πρόκειται για ιστορία που όμως μεγάλο βάθος, πολλές αλληγορίες και αντιστοιχίες του χτες με το σήμερα. Μια ωραία κωμωδία και ταυτόχρονα ένα έργο με ενδιαφέροντες συμβολισμούς. 

Την παραγωγή οργανώνει με μεράκι η εταιρία OLYMPIA CULTURE που δραστηριοποιείται εδώ και καιρό στον χώρο του Πολιτισμού και που επέλεξε αυτό το έργο με σεβασμό και με την πεποίθηση ότι έχει πολλά να πει για το σήμερα. Και το αύριο. 

 

ΤΡΙΤΗ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΣΑΒΒΑΤΟ 21:00

Τιμές εισιτηρίων: 18, 15, 12

Διάρκεια: 80’

ΘΕΑΤΡΟ ΑΘΗΝΑΪΣ: Καστοριάς 34-36 / Πλησίον Μετρό Κεραμεικού

Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 210 3647200 & 210 3637201 

Κοινοποιείστε το άρθρο

You may also like