Μητροπολίτης Χρυσόστομος Σμύρνης: Μια ιστορία μέσα από τις στάχτες – στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Μητροπολίτης Χρυσόστομος Σμύρνης: Μια ιστορία μέσα από τις στάχτες - στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

by Newsroom
0 comment
Κοινοποιείστε το άρθρο

Μητροπολίτης Χρυσόστομος Σμύρνης: Μια Ιστορία Μέσα Από Τις Στάχτες – Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών Την Δευτέρα 7 Νοέμβριου Στις 20:00 μμ 

Μια μουσικοθεατρική παραγωγή, στην οποία διαδραματίζεται, η μορφή, το έργο, ο τραγικός θάνατος του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης, του εθνομάρτυρα, που αποτέλεσε σύμβολο αγάπης προς τον Θεό, χρέους προς την πατρίδα και αυτοθυσίας.

Τοποθετείται χρονικά τον Αύγουστο του 1922, αποτελεί όμως αναφορά στο σύνολο της πορείας και του έργου του, δια μέσω απομνημονευμάτων, συγγραμμάτων & κειμένων αλλά και πραγματικών μαρτυριών.

Η Αγιότητα του εθνομάρτυρα, που αποτέλεσε σύμβολο αγάπης προς τον Θεό, χρέους προς την πατρίδα και αυτοθυσίας, καταγράφονται σε αυτή την παράσταση. Παράλληλα, καταδεικνύονται οι τελευταίες στιγμές αγωνίας και πόνου των Ελλήνων που σύντομα θα έπαιρναν τον δρόμο της προσφυγιάς.

Ιδιαίτερο σημείο μουσικής αναφοράς αποτελούν ακόμα οι βυζαντινοί ύμνοι και τα παραδοσιακά τραγούδια που αποτελούν μέρος του έργου και αποδίδονται ζωντανά από τους ηθοποιούς‐τραγουδιστές κατά την διάρκειά της παράστασης. Σημειωτέο, πως η παράσταση επενδύεται μουσικά και από πρωτότυπα και πρωτοεκτέλεστα μουσικά θέματα.

Το κείμενο του θεατρικού τμήματος της παράστασης βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην αληθινή καταγεγραμμένη ιστορία ενός ιερέα που βρέθηκε στο πλευρό του Χρυσόστομου, αναπτύσσεται δε σκηνοθετικά με ένταση, παλμό και ατμοσφαιρική επιδεξιότητα και με τις εξαιρετικές ερμηνείες εξεχόντων ηθοποιών.

Το έργο σκοπεύει να μεταφέρει στους θεατές ιστορικές γνώσεις αλλά και μηνύματα πίστης, ταπεινότητας, αφοσίωσης στο ιδανικά και αληθινού πατριωτισμού.
Αποτελεί μια θεατρική παράσταση για τα 100 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας αλλά και έναν φόρο τιμής στην μνήμη του Ιερομάρτυρα που αν και του προσφέρθηκαν ευκαιρίες να εγκαταλείψει την Σμύρνη
και να σωθεί, προτίμησε να μείνει εκεί, στην Αγία Φωτεινή και να συμμεριστεί την τύχη του ποίμνιού του.
Φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα πρωτότυπο θεατρικό έργο, με εμβληματικό θέμα, όπου με την σύμπραξη όλων των συντελεστών, καταδεικνύει πικρές ενδεχομένως αλήθειες αλλά και αγγίζει τις ψυχές όλων μας.

Ένα έργο που όλοι πρέπει να δουν.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Πρωταγωνιστούν
Χάρης Εμμανουήλ Αγγουράκης

Τάνια Τρύπη

Σταύρος Νικολαϊδης

Παναγιώτης Πετράκης

Βασίλης Μπατσακούτσας

Κωνσταντίνα Σιλεβρή

Μαριλού Πανουτσοπούλου

και ο Χρήστος Κάλοου

Γυαλί- ταμπούρ, κρουστά, ούτι
Χρυσάνθη Τζοβάνη
Κείμενο: Τάνια Χαροκόπου

Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Λοϊζίδης

Σκηνικά- κοστούμια: Χρύσα Δαπόντε

Βοηθός σκηνοθέτη: Αρετή Τσιαμπόκαλου

Μουσική επιμέλεια- στίχοι τραγουδιών: Τάνια Χαροκόπου

Σχεδιασμός φωτισμού και ήχου: Κώστας Αγγέλου

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ

  • Δευτέρα 07.11.2022, 20:00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

  • €10€15€20

Χορηγός Επικοινωνίας 7nea.gr 

Κοινοποιείστε το άρθρο

You may also like