Κοινοποιείστε το άρθρο
Σάμος: Πώς η Παναγιά η Σπηλιανή οδήγησε τους ναυτικούς στην εικόνα της!
Η Παναγιά η Σπηλιανή είναι ένα υπέροχο μοναστήρι στη Σάμο, τμήμα του οποίου είναι χτισμένο μέσα σε σπήλαιο. Στο συγκεκριμένο σπήλαιο σώζεται μία πανάρχαιη εικόνα της Παναγίας σπασμένη σε πέντε κομμάτια, η οποία είναι εντοιχισμένη στο βράχο και λέγεται πως έσπασε όταν προσπάθησαν να την κλέψουν από το σημείο όπου βρισκόταν. Μάλιστα, η Παναγία η Σπηλιανή έχει και ένα δεύτερο προσωνύμιο λέγεται και «Καληαρμένισσα».
Οι ναυτικοί είδαν το φως
Σύμφωνα με την παράδοση το 16ο αιώνα ναυτικοί είδαν ένα εντυπωσιακό φως στο σημείο που βρίσκεται το σπήλαιο. Το φαινόμενο αυτό επαναλήφθηκε αρκετά βράδια και όταν κάποιοι από αυτούς πήγαν στο σημείο διαπίστωσαν ότι εκεί υπήρχε η είσοδος μιας σπηλιάς. Προχωρώντας στο εσωτερικό της σπηλιάς εντόπισαν απομεινάρια ενός μικρού ναού και βρήκαν το πανάρχαιο εικόνισμα της Παναγίας λουσμένο σε ένα εντυπωσιακό φως. Από τότε ξεκινάει και η γνωστή ιστορία του μοναστηριού. Υπάρχουν, μάλιστα, μαρτυρίες τόσο για το ναό μέσα στο σπήλαιο όσο και για τα θαύματα της συγκεκριμένης εικόνας.
Ωστόσο, το συγκεκριμένο σπήλαιο υπήρξε τόπος λατρείας και στα βυζαντινά χρόνια και εικάζεται πως πιθανότατα ήταν τόπος ασκητών, οι οποίοι μάλιστα προέρχονταν από αρκετές περιοχές. Παράλληλα, αρκετοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται, βασιζόμενοι σε μαρτυρία του νεοπλατωνικού φιλοσόφου Πορφυρίου, πως η Παναγία η Σπηλιανή υπήρξε η περίφημη σπηλιά του Πυθαγόρα, όπου για αρκετό καιρό διατηρούσε σε αυτήν την περίφημη φιλοσοφική σχολή του.
Η Παναγία «έσπασε» την εικόνα
Η εικόνα που βρίσκεται μέσα στο ναό αυτό και η οποία μάλιστα είναι εντοιχισμένη, είναι σπασμένη σε πέντε κομμάτια και χωρίς χρώματα λόγω της πολλής υγρασίας, ενώ η χρονολόγησή της χάνεται στα βάθη των αιώνων. Η λαϊκή παράδοση, λέει, πως πριν από πολλές δεκαετίες κάποια άτομα έφτασαν στην σπηλιά και θέλησαν να πάρουν από εκεί την εικόνα της Παναγίας της Σπηλιανής. Πράγματι άρπαξαν την εικόνα και την μετέφεραν στον τόπο καταγωγής τους, ωστόσο την ώρα που την έβγαζαν από το καράβι η εικόνα από μόνη της έπεσε στη θάλασσα και έσπασε σε πέντε κομμάτια.
Τα κομμάτια της εικόνας έπλεαν στο νερό μέχρι που έφτασαν και πάλι στο νησί της Σάμου. Κάτοικοι βρήκαν τα κομμάτια στην παραλία και με ευλάβεια τα ξαναέβαλαν στη θέση τους, αφού όπως αποδείχτηκε η Παναγία δεν ήθελε να εγκαταλείψει το νησί της. Από τότε οι ντόπιοι ονομάζουν την εικόνα «Παναγία Καληαρμένισσα», αφού αρμενίζοντας γύρισε στο σπίτι της. Αξίζει να αναφερθεί ότι δίπλα από την σπηλιά είναι χτισμένος μικρός ναός προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου. Τέλος, στο εσωτερικό του σπηλαίου υπάρχει αγίασμα το οποίο αναβλύζει από το έδαφος.
Πηγή: https://mountathos-eshop.com/