ΜΟΥΣΤΑΚΙ Ή ΓΕΝΕΙΑΔΑ; Τι αντιπροσωπεύει άραγε σήμερα; Μια επιλογή, δύναμη υπεροχής, υποχρέωση ή απλώς είναι μια μόδα;

by Newsroom
0 comment
Κοινοποιείστε το άρθρο

ΜΟΥΣΤΑΚΙ Ή ΓΕΝΕΙΑΔΑ; Τι αντιπροσωπεύει άραγε σήμερα; Μια επιλογή, δύναμη υπεροχής, υποχρέωση ή απλώς είναι μια μόδα;

 

Ας ξεκινήσουμε κάνοντας μία αναδρομή στην ιστορία και στο χθες. Η γενειάδα και το μουστάκι δεν ήταν πάντα ελεύθερη επιλογή όπως είναι σήμερα. Ήταν μία επιλογή που εξαρτιόταν από πολλούς κοινωνικούς παράγοντες, όπως η θρησκεία, το στρατιωτικό αξίωμα, η κοινωνική θέση και πολλοί άλλοι.

-Η μακριά γενειάδα σε συνδυασμό με το έντονο μουστάκι είχε θεωρηθεί ως θεϊκό σύμβολο, στοιχείο ανδρισμού και υπεροχής, με αποτέλεσμα να επιλέγεται από τις ελίτ κοινωνίες.(Abraham Lincoln,Karl Marxκλπ).

-Αντίθετα, οι μυστακοφόροι και γενειοφόροι είχαν χαρακτηριστεί ως ακάθαρτοι λόγω τις ατημέλητης εμφάνισής τους και τους κατατάσσει, στα κατώτερα επίπεδα της κοινωνίας.
Πολύ αργότερα, η γενειάδα εξοστρακίστηκε εντελώς και τη θέση του πήρε το μουστάκι κυρίως από ηγέτες, επιστήμονες μέχρι και ηθοποιούς.

Ενώ κάποιοι λοιπόν το είχαν ως δείγμα δύναμης και ισχύς.(Adolfo Hitler,Joseph Stalin κλπ).

Κάποιοι άλλοι το είχαν ως δείγμα , αριστοκρατικής ευγένειας, διάνοιας και διασκέδασης,(Charles Chaplin, Albert Einstein, Erroll Flynn  κλπ).

Και για κάποιους άλλους, συμβόλιζε την ανδρεία ,τη λεβεντιά, την υπεροχή και τη παλικαροσυνη. (Παύλος Μελάς, Καραϊσκάκης, Ρήγας Φεραίος κλπ)

Όλοι όμως το είχαν για κάποιο λόγο ,είτε γιατί τους το επέβαλε η κοινωνική τους θέση, είτε για να δείξουν τη δύναμη τους, ή για λεβεντιά, είτε απλώς μόνο από αριστοκρατικής ευγένειας.

Είχε όμως συμβολισμό και έννοια.

Ας έρθουμε λοιπόν όμως στο τώρα και στη σημερινή εποχή όπου είναι  ελεύθερη η επιλογή και οι άνδρες αποφασίζουν για το αν θα ξυρίστουν ή αν αφήσουν μούσι ή μουστάκι και γενικά για την εικόνα τους.(Εξαίρεση αποτελούν μόνο όσοι είναι σε στρατιωτικά σώματα και οι ιερείς ).
Όμως υπάρχουν πολλά είδη μουστάκια, μούσια,και γενειάδες,και δεν ταιριάζουν όλα σε όλους. Η γενειάδα,και το μουστάκι γενικώς όπως και το κούρεμα, βασίζεται στη γεωμετρία.
Ανάλογα λοιπόν με το τι σχήμα προσώπου έχουμε πρέπει να έχουμε και την ανάλογη γενειάδα ή μουστάκι.
“Ας δούμε τι θα δούμε”.
-ΟΒΑΛ ΠΡΟΣΩΠΟ: Έχουν αυτοί που το μήκος του προσώπου τους είναι μεγαλύτερο από το πλάτος των ζυγωματικών. Ακόμη, το πιγούνι τους είναι στρογγυλεμένο χωρίς γωνίες. Σου ταιριάζουν όλα τα στυλ στα γένια. Προτίμησε τετραγωνισμένο σχέδιο στο σαγόνι και καθαρές γραμμές στα μάγουλα.Αλλιώς ένα μούσι στο κάτω μέρος θα δείχνει πολύ γοητευτικό. Μουστάκι «πέταλο»: περιλαμβάνει δύο μακριές λωρίδες με κατεύθυνση προς τα κάτω, που συχνά εκτείνονται μέχρι το πηγούνι.
-ΟΡΘΟΓΩΝΙΟ ΠΡΟΣΩΠΟ: έχουν αυτοί που το μήκος του μετώπου και των ζυγωματικών είναι ίδιο, ενώ της γνάθου ελαφρώς μεγαλύτερο. Για να κάνεις πιο μαλακές τις γωνίες του σαγονιού Προτίμησε μια γεμάτη γενειάδα που ξεκινάει ψηλά από τα μάγουλα και απομακρύνει την ένταση από το μήκος του προσώπου σου.
Μουστάκι Chevron: Ένα μουστάκι με σχήμα Λ, το οποίο καλύπτει ολόκληρο το άνω χείλος.
ΤΡΙΓΩΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ: Είναι μεγάλο το μέτωπο, και μικρότερη η γνάθος .Επιλέγουμε παχιές φαβορίτες που ενώνεται με το παχύ μούσι και με καθαρά ξυρισμένα μάγουλα.
Μουστάκι Pencil Thin:(μια πολύ λεπτή λωρίδα γενιών που καλύπτει ολόκληρο το άνω χείλος)το οποίο θα σου δώσει κομψότητα και στυλ.
-ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΠΡΟΣΩΠΟ:Τα ζυγωματικά έχουν ίδιο πλάτος με το μήκος του προσώπου. Το  ιδανικό σε στυλ μούσι  είναι μικρά σε όγκο στα μάγουλα και μεγαλύτερο μήκος και έκταση στο πηγούνι, ή ένα μουσακι γεμάτο στο κάτω μέρος στο πηγούνι με μια λωρίδα μουστάκι που δεν ενώνουν (τυπου gottee).
-ΠΡΟΣΩΠΟ ΚΑΡΔΙΑ:  Προϋποθέτει μυτερό πηγούνι και μεγαλύτερο μέτωπο από ζυγωματικά και γνάθο.Το σχήμα αυτό είναι ιδιαίτερο, χρειάζεται γένια που αγκαλιάζουν το πηγούνι αλλά σβήνουν όταν ανεβαίνουν προς τα μάγουλα. Έτσι δημιουργείται η αίσθηση του όγκου και της αρμονίας. Το μουστάκι το αποφεύγουμε εντελώς.
ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ:Με έντονες γωνίες ίδιο το πλάτος,το μέτωπο,η γνάθος και τα ζυγωματικά.Ένα δυναμικό πρόσωπο με γωνίες,χρειάζεται ένα μακρύ και στενό μούσι με στρογγυλές άκρες ή τριγωνικό σχήμα. Έτσι θα δημιουργείται η αίσθηση του μάκρους και θα εξομαλύνουν τις γωνίες του προσώπου σου. Mουστάκι Κλασσικό: Ένα περιποιημένο κλασικό μουστάκι που εκτείνεται κατά μήκος του άνω χείλους. Απλό, καθαρό και διακριτικό. Εναλλακτικά
ένα μουστάκι Chevron  ή ένα μουστάκι Pencil Thin.
-ΠΡΟΣΩΠΟ ΔΙΑΜΑΝΤΙ(ΡΟΜΒΟΣ):
Μεγάλο μήκος προσώπου και ζυγωματικά, μεσαίου μεγέθους μέτωπο και μικρό πηγούνι το οποίο είναι μυτερό.Η ιδανική επιλογή είναι ένα γεμάτο πηγούνι αλλά μια διακριτική γραμμή στο κάτω μέρος, η οποία θα ανεβαίνει διακριτικά αγκαλιάζοντας και την περιοχή πάνω.Αποφεύγουμε τα μουστάκια γιατί θα τονίσει την αιχμηρότητα στο πηγούνι.
Έτσι λοιπόν έχοντας το δικό μας σχήμα προσώπου, το δικό μας στυλ και τη δική μας προσωπικότητα και με τις συμβουλές ενός επαγγελματία Barber’s. Θα βγάλεις όλη τη δυναμικότητα, τη γοητεία και την αρρενωπότητα του χαρακτήρα σου και σίγουρα, τώρα θα έχεις  ένα λόγο.

Η μόδα έρχεται, φεύγει και επανέρχεται. Ένα όμως είναι το σίγουρο τώρα πια. Το μόνο που δεν επανέρχεται είναι η παράδοση .Γιατί… “Πλέον δεν ξυρίζουν στο τέλος το γαμπρό”!!!

 

Γράφει Ευγενία Τ.

 

Κοινοποιείστε το άρθρο

You may also like