Νέα έρευνα: Το Αυγό προστατεύει από καρδιαγγειακά προβλήματα

Νέα έρευνα: Το Αυγό προστατεύει από καρδιαγγειακά προβλήματα

by Newsroom
0 comment
Κοινοποιείστε το άρθρο

Νέα έρευνα: Το Αυγό προστατεύει από καρδιαγγειακά προβλήματα

Το “ταπεινό” αυγό έχει κατηγορηθεί για πολλά χρόνια για την πρόκληση καρδιαγγειακών προβλημάτων και αυξημένης χοληστερίνης.

Ευτυχώς, οι σύγχρονες μελέτες το δικαιώνουν και το απαλλάσσουν από τις κατηγορίες. Το 2015 μάλιστα, η αμερικάνικη κυβέρνηση στις Διατροφικές Οδηγίες που εξέδωσε, έσπασε το κατεστημένο, σταματώντας να θέτει συνιστώμενα όρια στη διαιτητική χοληστερίνη που καταναλώνουν οι αμερικάνοι, ενώ εκθείασε το αυγό ως μία “διατροφικά πλήρη τροφή, με θετικά οφέλη για την υγεία”.

 Και δικαίως από ότι φαίνεται: πρόσφατη έρευνα  που δημοσίευσε το περιοδικό ‘Journal of the American College of Nutrition’  αναδεικνύει ότι το αυγό όχι μόνο δε βλάπτει, αλλά μπορεί ακόμα και να ωφελεί το ανθρώπινο σώμα, μειώνοντας τον κίνδυνο για πρόκληση εγκεφαλικών επεισοδίων.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν 7 μελέτες πάνω στις επιδράσεις του αυγού στην καρδιαγγειακή λειτουργία, χωρίς να βρεθεί σχέση της κατανάλωσης του τροφίμου με προβλήματα της καρδιάς ή των αγγείων. Εντόπισαν, όμως, ότι η κατανάλωση ενός η παραπάνω αυγών την ημέρα σχετίζεται με ένα 12% μικρότερο κίνδυνο για πρόκληση εγκεφαλικών.

 Αυτό, μπορεί να οφείλεται στη μεγάλη θρεπτική αξία του αυγού, καθώς, εκτός από πρωτεΐνη-η κατανάλωση της οποίας έχει συσχετιστεί με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση- περιέχει σημαντικές ποσότητες αντιοξειδωτικών, που μειώνουν το οξειδωτικό στρες και τους παράγοντες φλεγμονής στο σώμα.

 Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιώσει τα εν λόγω αποτελέσματα, το σίγουρο όμως είναι ότι το αυγό δικαιώνεται συνεχώς ως απαραίτητο και ωφέλιμο για την καθημερινή διατροφή μας τρόφιμο.

Κοινοποιείστε το άρθρο

You may also like