Κοινοποιείστε το άρθρο
Οι μοναδικές ιδιότητες και τα οφέλη της γύρης των μελισσών
Οι περισσότεροι έχουμε συνδέσει την μέλισσα με το μέλι. Ωστόσο η μέλισσα δεν περιορίζεται μόνο σε αυτό.
Το σπουδαίο αυτό έντομο, εκτός από την γονιμοποίηση των φυτών και των δέντρων, έχει και την ικανότητα να παράγει πλήθος προϊόντων ωφέλιμα τόσο για την ίδια όσο και για τον άνθρωπο. Στο συγκεκριμένο άρθρο θα μπορέσεις να μάθεις τα πάντα για ένα από τα σπουδαία προϊόντα της, την πλούσια σε θρεπτική αξία γύρη.
Τι είναι η γύρη των μελισσών
Πρόκειται για μικρούς σβόλους που πλάθουν οι μέλισσες από ένα μείγμα γύρης λουλουδιών, νέκταρ, ενζύμων, μελιού και κεριού. Οι μέλισσες κινούνται γρήγορα πάνω στα άνθη και με την βοήθεια των πίσω ποδιών τους συλλέγουν την γύρη, δημιουργούν έτσι μικρά μπαλάκια και τη μεταφέρουν στο μελίσσι, όπου αποθηκεύεται και χρησιμοποιείται ως βασικό στοιχείο της διατροφής τους.
Η γεύση αλλά και το χρώμα της εξαρτάται από το φυτό από το οποίο έχει συλλεχθεί. Το χρώμα της ποικίλει κυρίως ανάμεσα σε κίτρινο, πορτοκαλί, λευκό, σκούρο καφέ ακόμα και μαύρο.
Διατροφική αξία
Η γύρη μελισσών περιέχει πάνω από 200 βιολογικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων πρωτεϊνών, υδατανθράκων, λιπών, βιταμινών, μετάλλων, ενζύμων και αντιοξειδωτικών. Η ακριβής θρεπτική σύνθεση ωστόσο εξαρτάται από τα άνθη και την εποχή που συλλέγεται.
Ας τα δούμε όμως πιο αναλυτικά
Σε 1 κουταλάκι του γλυκού (10γρ) περιέχονται
- Θερμίδες 40kcal
- Πρωτεΐνη (γρ) 2
- Λιπαρά (γρ) 0
- Υδατάνθρακες (γρ) 7
- Σάκχαρα (γρ) 4
- Φυτικές ίνες (γρ) 1
Οι πρωτεΐνες αυτές που περιέχονται στην γύρη είναι υψηλής βιολογικής αξίας καθώς αποτελούνται από τα απαραίτητα αμινοξέα (ο οργανισμός δεν μπορεί να τα συνθέσει από μόνος του). Τις πρωτεΐνες αυτές τις συναντάμε στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Ενώ σε αντίθεση με τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, η γύρη δεν περιέχει καθόλου λιπαρά.
Επίσης η γύρη είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β (B1, B2, B5, B6, B9), Ε, C. Αλλά και σε μέταλλα όπως ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, νάτριο ,κάλιο, σίδηρο, χαλκό, ψευδάργυρο, μαγγάνιο και σελήνιο.
Ιδιότητες και οφέλη στην υγεία
Ο μεγάλος αυτός λοιπόν αριθμός θρεπτικών συστατικών που περιέχονται στην γύρη δείχνει πως πρόκειται για ένα προϊόν με τεράστια θρεπτική αξία αλλά και θρεπτικές επιδράσεις στον οργανισμό σου. Πιο συγκεκριμένα:
Μπορεί να μειώσει την χοληστερόλη.
Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση γύρης μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης και ιδιαίτερα την «κακή» LDL χοληστερόλη
Εμφανίζει αντιφλεγμονώδη δράση
Πρόκειται για ένα προϊόν πλούσιο σε αντιοξειδωτικά τα οποία συνδέονται με μείωση των φλεγμονών αλλά και του πρηξίματος
Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
Εμφανίζει αντιμικροβιακή δράση και βοηθάει στην αποφυγή ασθενειών και ανεπιθύμητων αντιδράσεων. Ενώ είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά υποστηρίζοντας έτσι ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.
Μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση πληγών και να αποτρέψει λοιμώξεις
Οι αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες της μπορούν επίσης να προωθήσουν την επούλωση των πληγών ενώ οι αντιμικροβιακές της ιδιότητες μπορεί να αποτρέψουν λοιμώξεις από πληγές.
Μπορεί να διευκολύνει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης
Η εμμηνόπαυση, σηματοδοτεί την διακοπή της έμμηνου ρύσεως στις γυναίκες, συχνά συνοδεύεται από άβολα συμπτώματα όπως εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, αλλαγές στη διάθεση και διαταραχές του ύπνου. Έρευνες έχουν δείξει πως η κατανάλωση γύρης μπορεί να μειώσει την εμφάνιση αυτών των συμπτωμάτων και κυρίως των εξάψεων.
Ενισχύει την διάθεση και καταπολεμά το στρες
Η μακροχρόνια χρήση γύρης, ακόμη και σε μικρές δόσεις, επιτρέπει τη σταδιακή βελτίωση της διάθεσης σου και αποκαθιστά την επιθυμία για ζωή.
Προσφέρει ενέργεια
Οδηγεί στην φυσική τόνωση του οργανισμού σου καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β οι οποίες συνδέονται με την ευεξία και την ενέργεια του ανθρώπινου οργανισμού.
Αποτελεί τρόφιμο ιδανικό για άτομα που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή
Περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και θρεπτικών συστατικών που συμβάλλουν στην βελτίωση της διατροφής των χορτοφάγων.
Δοσολογία
Όλα αυτά τα οφέλη κρύβονται σε λιγότερο από μια κουταλιά της σούπας! Περιορίσου λοιπόν στα 1-2 κουταλάκια την ημέρα. Η ποσότητα αυτή είναι αρκετή για να λάβεις όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός σου. Είναι σημαντικό να ξεκινήσεις την κατανάλωση με μικρή ποσότητα για να συνηθίσει το στομάχι σου. Ωστόσο για να δεις όλα αυτά τα ευεργετικά αποτελέσματα συνέχισε την κατανάλωση της χωρίς διακοπή για 4 μήνες περίπου ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού σου.
Πως να την καταναλώσεις
Στο εμπόριο μπορείς να βρεις την γύρη σε δυο μορφές την νωπή και την αποξηραμένη. Η νωπή μορφή της ωστόσο εμφανίζει υψηλότερη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά καθώς έχει υποστεί μικρότερη επεξεργασία.
Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει η γεύση της γύρης. Χαρακτηρίζεται από μια ποικιλία γεύσεων μπορεί να είναι γλυκιά, ελαφρώς πικρή ενώ άλλοτε ακόμη και ξινή.
Δίνοντας σου την δυνατότητα να την καταναλώσεις με διάφορους τρόπους. Μπορείς φυσικά να την καταναλώσεις αυτούσια όπως ακριβώς την παίρνουμε από τις μέλισσες. Ωστόσο επειδή όπως είπαμε η γεύση της είναι λίγο ιδιαίτερη, θα μπορούσες να την καταναλώσεις σε συνδυασμό με λίγο μέλι, ή ακόμα και να την προσθέσεις σε ένα ποτήρι φυσικό χυμό, στα smoothies, στο γάλα, στο γιαούρτι ή ακόμη και στις σαλάτες σου, ομορφαίνοντας τόσο οπτικά όσο και γευστικά κάθε γεύμα σου.
Παρενέργειες
Για τους περισσότερους ανθρώπους η κατανάλωση της θεωρείται ασφαλές. Η μεγαλύτερη ανησυχία για την ασφάλεια της είναι οι αλλεργικές αντιδράσεις, που μπορεί να εμφανιστούν σε άτομα µε αλλεργικές προδιαθέσεις από συγκεκριμένα φυτά από τα οποία πιθανόν να μαζέψουν τη γύρη οι μέλισσες.
Συμπερασματικά
Η γύρη αποτελεί ένα από τα πολύτιμα δώρα της μέλισσας. Μόνο μια μικρή ποσότητα στην καθημερινή σου διατροφή μπορεί να προσφέρει τεράστια οφέλη στον οργανισμό σου αλλά και στην συνολική σου υγεία.
Κατερίνα Νταλέ, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Κύμη Ευβοίας
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Moa.gov.cy. 2021. ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΓΥΡΗΣ. [online] Available at: <http://www.moa.gov.cy/moa/da/da.nsf/All/DC6C813237B8B798C2257A22003FAF25/$file/SigomidiChrisiGiris.pdf?OpenElement>
Komosinska-Vassev K, Olczyk P, Kaźmierczak J, Mencner L, Olczyk K. Bee pollen: chemical composition and therapeutic application. Evid Based Complement Alternat Med. 2015;2015:297425. doi:10.1155/2015/297425
Olczyk P, Koprowski R, Kaźmierczak J, Mencner L, Wojtyczka R, Stojko J, Olczyk K, Komosinska-Vassev K. Bee Pollen as a Promising Agent in the Burn Wounds Treatment. Evid Based Complement Alternat Med. 2016;2016:8473937. doi: 10.1155/2016/8473937. Epub 2016 May 18. PMID: 27293466; PMCID: PMC4887649
Münstedt K, Voss B, Kullmer U, Schneider U, Hübner J. Bee pollen and honey for the alleviation of hot flushes and other menopausal symptoms in breast cancer patients. Mol Clin Oncol. 2015 Jul;3(4):869-874. doi: 10.3892/mco.2015.559. Epub 2015 May 4. PMID: 26171198; PMCID: PMC4486804.
USDA. 2021. BEE POLLEN. [online] Available at: <https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/513506/nutrients>
Πηγη www.fmh.gr