Οι “ΑΘΑΝΑΤΕΣ” στο ΒΕΑΚΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ – Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου

by Newsroom
0 comment
Κοινοποιείστε το άρθρο

Οι “ΑΘΑΝΑΤΕΣ” στο ΒΕΑΚΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ – Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου

«ΑΘΑΝΑΤΕΣ» Της Τάνιας Χαροκόπου Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Λοϊζίδης

 

              ΒΕΑΚΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου στις 21:00

 

Μια πρωτότυπη θεατρική παράσταση για την ηρωική ελληνική επανάσταση του 1821, η οποία εστιάζει στη ζωή και τον αγώνα των εμβληματικών γυναικών που τη σημάδεψαν ανεξίτηλα, χαράζοντας με χρυσά γράμματα το όνομά τους στο πάνθεο των Ελλήνων που θυσιάστηκαν για την ελευθερία του έθνους.

Λίγα λόγια για το έργο

 

Το έργο διαδραματίζεται καθ’ όλη την διάρκεια της ιστορικής ελληνικής επανάστασης, λίγο πριν την έναρξη της έως και μετά την απελευθέρωση των Ελλήνων από τον τούρκικο ζυγό.

 

Σε δυο νησιά, στη Μύκονο η Μαντώ Μαυρογένους και στην Ύδρα η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, δύο δυναμικές γυναίκες με διαφορετικές μεταξύ τους προσωπικότητες, με κοινά χαρακτηριστικά τους όμως, το απαράμιλλο θάρρος, τη μεγάλη αγάπη για την πατρίδα και την πίστη στον Θεό, τα οποία τις ωθούν, στον αγώνα τους για την ελευθερία.

Παρά τα σπάνια πνευματικά και ψυχικά χαρίσματα και την απόλυτη διάθεσή τους να δώσουν και τη ζωή τους ακόμα για τα πιστεύω τους και την ελευθερία της πατρίδας, ο αγώνας τους, πέρα από τι αντικειμενικές δυσκολίες που εμπεριέχει, δυστυχώς θα γίνει ακόμα πιο δύσκολος, μιας και ως γυναίκες, αντιμετωπίζουν και τον πόλεμο της ζήλιας, της αντιπαλότητας, της κακεντρέχειας, των κουτσομπολιών και των δολοπλοκιών, προερχόμενα από συμπατριώτες τους, τα οποία άλλοτε τις καταρρακώνουν και άλλοτε τις ενδυναμώνουν και τις εμψυχώνουν.

Κοινός φίλος και συμπαραστάτης των δύο γυναικών, είναι ένας ιερέας, ο οποίος τις επισκέπτεται συχνά, τους μεταφέρει ειδήσεις από όλες τις πόλεις της Ελλάδας, ενδυναμώνει την πίστη τους, τις νουθετεί και με τον δικό του απαράμιλλο λόγο, τους μεταγγίζει τις απελευθερωτικές αξίες και επηρεάζει με τις κουβέντες του τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες τους. Ο παπά-Νικόλας, συνδέει αυτές τις δύο γυναίκες, μεταφέρει προσωπικά γράμματα από τη μια στην άλλη και φυτεύει στην καρδιά τους το ίδιο όραμα. Κρύβει όμως κι ένα μυστικό, που το φανερώνει στο τέλος…

 

Ποια θα είναι η κατάληξη των αγώνων των δύο γυναικών;

Ποιο θα είναι το τέλος των δύο συγκλονιστικών ερωτικών ιστοριών;

Θα συναντηθούν ποτέ αυτές οι δύο γυναίκες;

Θα ανταμειφθούν όσο ζουν για τις θυσίες, την αυταπάρνησή τους;

Θα έχουν το τέλος που τους αξίζει;

 

Μια ιστορία ζωής, αγώνα, έρωτα, πίκρας, ελπίδας, χαράς κι αυταπάρνησης, βασισμένη σε ιστορικά γεγονότα, με σκοπό να ανοίξει ένα ακόμα παράθυρο στην ηρωική περίοδο της ελληνικής επανάστασης, ζωντανεύοντας τις γυναίκες «σύμβολο» της ελευθερίας της Ελλάδας.

 

Συμβολή Φορέων που υποστηρίζουν την παράσταση

 

Η παράσταση «Αθάνατες» έχει συμπεριληφθεί στις προτεινόμενες δράσεις της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και έχει λάβει την Αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας και του ΕΟΤ, καθώς σε συνεργασία με φορείς της Ελληνικής Ομογένειας στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ σχεδιάζεται να παρουσιαστεί σε επιλεγμένους πολιτιστικούς χώρους σε Ευρώπη και ΗΠΑ, ξεκινώντας από τον προσεχή Οκτώβριο με παραστάσεις στην Κύπρο και στο Θέατρο Τέχνης του Λονδίνου.

 

Το έργο «Αθάνατες» απέσπασε το πρώτο βραβείο στον καλλιτεχνικό διαγωνισμό της Περιφέρειας Αττικής με θέμα τα 200 χρόνια από την Επανάσταση.

 

Συντελεστές

 

Κείμενο: Τάνια Χαροκόπου

Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Λοϊζίδης

Σκηνογράφος – ενδυματολόγος: Άννα Μαχαιριανάκη

Μουσική επένδυση: Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος

Φωτισμοί: Γιώργος Δανεσής

Κοστούμια: Οίκος Τρανούλη

Φωτογραφίες: Γεωργία Σιέττου 

Βοηθός σκηνοθέτη: Ρούλα Αντωνοπούλου

Δημόσιες σχέσεις: Χρύσα Ματσαγκάνη

Οργάνωση παραγωγής: Παύλος Λουτσίδης

 

Παίζουν οι: Μαίρη Βιδάλη σε φιλική συμμετοχή (Μπουμπουλίνα), Σύνθια Μπατσή (Μαντώ Μαυρογένους), Κωνσταντίνος Ζαμπάρας (παπάς), Βασίλης Μπατσακούτσας (καπετάνιος) και Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος (μουσικός).

 

INFO 

Βεάκειο Θέατρο Πειραιά | Ηρακλείου 13, Πειραιάς 

Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου | Ώρα: 21:00 

Είσοδος Ελεύθερη

Τηλ.: 21 0422 6330

Η παράσταση απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες θεατών.

 

Η διοργάνωση τηρεί όλους τους ισχύοντες κανόνες προστασίας από την εξάπλωση του COVID – 19. 

Η τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας των θεατών είναι υποχρεωτική κατά την προσέλευση τους και κατά την παραμονή τους στον χώρο του θεάτρου.

 

Κοινοποιείστε το άρθρο

You may also like