Κοινοποιείστε το άρθρο
Ολυμπιακοί Αγώνες: η ελληνική ιδέα που ενώνει τον Κόσμο
Την Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021 ξεκινούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο. Είναι η 32η διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων στη σύγχρονη εποχή. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες διεξάγονται κάθε 4 χρόνια και κανονικά θα πραγματοποιούνταν το 2020 αλλά λόγω της πανδημίας αναβλήθηκαν. Το 7nea.gr σας παρουσιάζει την ιστορία της αναβίωσης των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.
Πρώτοι Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες
Το 1894 σε συνέδριο που οργάνωσε ο βαρόνος Πιερ ντε Κουμπερτέν στο Παρίσι ιδρύθηκε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και αποφασίστηκε η αναβίωση των Ολυμπιακών αγώνων. Έπειτα από πρόταση του Έλληνα εκπροσώπου Δημητρίου Βικέλα ως τόπος διεξαγωγής των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων ορίστηκε η Αθήνα.
Στη μικρή και φτωχή τότε Ελλάδα ο ενθουσιασμός για την ανάληψη των Αγώνων έφτασε στα όρια του εθνικού παραληρήματος. Όλοι εργάζονταν για την επιτυχία της διοργάνωσης που τη θεωρούσαν εθνική υπόθεση.
Με χρήματα που διατέθηκαν από την κληρονομιά του εθνικού ευεργέτη Γεωργίου Αβέρωφ, ξαναχτίστηκε από την αρχή και όλο με μάρμαρο το αρχαίο στάδιο που βρισκόταν στους πρόποδες του Λόφου Αρδηττού, δηλαδή το Παναθηναϊκό Στάδιο!
Το 1896 στο Παναθηναϊκό Στάδιο έγιναν τα αγωνίσματα του στίβου, η γυμναστική, η άρση βαρών και η πάλη, η τελετή έναρξης και λήξης των Αγώνων, καθώς και ο τερματισμός του Μαραθωνίου.
Οι αγώνες που κράτησαν δέκα μέρες, αποφασίστηκε να αρχίσουν στις 25 Μαρτίου, ημερομηνία που συνέπιπτε με της εθνική μας επέτειο, ώστε να γιορταστεί μαζί και η επέτειος από τα 75 χρόνια αφότου άρχισε η ελληνική επανάσταση. Η ημερομηνία εκείνη με το καινούριο ημερολόγιο είναι σήμερα η 6η Απριλίου, είναι δηλαδή η ημερομηνία που κάθε χρόνο γιορτάζεται η «Ολυμπιακή ημέρα».
Εκκίνηση αγώνα δρόμου
Συγκρίνοντας εκείνη την πρώτη Ολυμπιάδα της Αθήνας του 1896 με τις πιο τελευταίες διοργανώσεις των Ολυμπιακών Αγώνων, δε θα μπορούσε κανένας να πει πως πραγματικά ήταν ένα μεγάλο παγκόσμιο αθλητικό γεγονός. Βέβαια, υπήρχαν οι ανταποκριτές από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Ευρώπης και της Αμερικής, υπήρχε το παρόν από 12 εκτός της Ελλάδας χώρες (Βρετανία, Αυστραλία, Αυστρία, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, ΗΠΑ, Ουγγαρία, Σουηδία και Χιλή). Ήταν, όμως, και ο ενθουσιασμός του κόσμου που κάθε μέρα γέμιζε το στάδιο και τους άλλους αγωνιστικούς χώρους. Ήταν το αυθόρμητο χειροκρότημα σε νικητές και ηττημένους, αυτή η βαθιά πράξη ενστίκτου να αναγνωρίζει και να επιβραβεύει την τίμια αθλητική προσπάθεια και την άμιλλα, οι αρχαίες καταβολές του για την άθληση και την ιδέα του αθλητισμού, που κυριολεκτικά έσωσαν το θεσμό και τον έκαναν να καρπίσει.
Η πρόταση για μονιμότητα
Ήταν, μάλιστα, τόσο μεγάλη η επιτυχία από αυτήν την πλευρά – το τόνισαν και όλες οι ξένες ανταποκρίσεις άλλωστε¬ ώστε ο διάδοχος Κωνσταντίνος, πρόεδρος της διοργανωτικής επιτροπής των Αγώνων, στην ομιλία του κατά την τελετή λήξης να ζητήσει επίσημα να γίνονται μόνιμα στην Ελλάδα οι Ολυμπιακοί. Το δικαιούταν ο λαός της όχι μόνο γιατί αυτός πέτυχε τη με¬γάλη νίκη του πραγματικού φιλάθλου, αλλά και γιατί η Ελλάδα ήταν η κοιτίδα τους και θα μπορούσε περισσότερο από κάθε άλλη χώρα να διαφυλάξει το κύρος τους. Αυτό όμως ήταν αντίθετο με την ιδρυτική διακήρυξη των Ολυμπιακών Αγώνων που όριζε πως κάθε φορά οι Αγώνες θα διοργανώνονται και από διαφορετική χώρα. Απόσπασε, ωστόσο, την υπόσχεση του Κουμπερτέν πως η Ελλάδα θα διοργάνωνε στο μεσοδιάστημα των Αγώνων τη μεσολυμπιάδα, πράγμα που έμεινε απλά σαν υπόσχεση και έγινε μια και μόνο φορά, αλλά για άλλους λόγους.
Ο πρώτος Ολυμπιονίκης
Στις 6 Απριλίου 1896 στέφεται ο πρώτος Ολυμπιονίκης των σύγχρονων Ολυμπιάδων. Ήταν ο 27χρονος τότε Αμερικανός Τζέιμς Μπρένταν Κόννολλυ, που είχε νικήσει στο τριπλούν με 13,71 μ.
Για να αναδειχθεί νικητής στην Ελληνορωμαϊκή στην Ολυμπιάδα της Αθήνας το 1896 ο Καρλ Σούμαν και ο Γιώργος Τσίτας χρειάστηκε να παλεύουν… δύο μέρες! Ο λόγος ήταν ότι ο αγώνας διακόπηκε λόγω σκότους και επαναλήφθηκε την άλλη μέρα. Πάντως σε συνεχή διάρκεια το ρεκόρ είναι μεταξύ του Εσθονού Μάρτιν Κλέιν και του Φινλανδού Άλφρεντ Ασικάινεν το1912. Πάλευαν συνεχώς για 11 ώρες και 40 λεπτά.
Συμμετοχή αθλητών
Στην πρώτη αυτή Ολυμπιάδα δε συμμετείχαν οι χώρες με επίσημες ομάδες. Η συμμετοχή ήταν ελεύθερη και πήραν μέρος αθλητικοί σύλλογοι και άτομα που είχαν φτάσει στην Αθήνα με δικά τους έξοδα. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς δεν ήταν ούτε επίσημοι αθλητές, αλλά τους είχε συγκινήσει η ιδέα των Ολυμπιακών Αγώνων. Έγιναν μόνον 43 αγωνίσματα και αυτά μόνον αντρικά. Οι Αμερικανοί κέρδισαν 11 χρυσά μετάλλια τα περισσότερα στο στίβο- αλλά η Ελλάδα πήρε τα περισσότερα σε σύνολο (50), από τα οποία τα 10 ήταν χρυσά.
Ο Σπύρος Λούης
Ήρωας της πρώτης Ολυμπιάδας, που αποθεώθηκε από τους θεατές, ήταν ο Σπύρος Λούης, του οποίου η νίκη στο Μαραθώνιο πέρασε στο θρύλο… Ο νερουλάς από το Μαρούσι Σπύρος Λούης δε συμπεριλαμβάνοντα ανάμεσα στους γνωστούς αθλητές της εποχής. Για την ακρίβεια δεν υπήρξε ποτέ αθλητής. Κι όμως ο 24χρονος τότε Mαρoυσιώτης έγινε σύμβολο του Mαραθωνίου και ο πιο γνωστός στα πέρατα του κόσμου Ολυμπιονίκης της πρώτης Ολυμπιάδας επειδή πρώτος αυτός νίκησε στην απόστασn, που έτρεξε ο αρχαίος μαραθωνοδρόμος Φειδιππίδης μεταφέροντας το μήνυμα της νίκης των Αθηναίων στο Μαραθώνα. Ο Σπύρος Λούης που είχε γεννηθεί το 1872 και πέθανε το 1940 δεν ξαναπήρε ποτέ του μέρος σε άλλο Μαραθώνιο και ίσως ήταν αυτό που συντήρησε το θρύλο του. Σήμερα, η Ελλάδα τιμώντας τον, έδωσε τ’ όνομα του Ολυμπιακό Στάδιο της Καλογρέζας.
Ο Ολυμπιακός Ύμνος
Ο Ολυμπιακός Ύμνος γράφτηκε το 1896 από τον Έλληνα ποιητή Κωστή Παλαμά και μελοποιήθηκε από τον μουσουργό Σπύρο Σαμάρα. Ανακρούστηκε για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 στην Αθήνα. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (Δ.Ο.Ε.) τον αναγνώρισε οριστικά σαν Ολυμπιακό σύμβολο το 1958 στην 55η Σύνοδό της στο Τόκυο.
“Αρχαίο Πνεύμα αθάνατο, αγνέ Πατέρα του ωραίου, του μεγάλου και του αληθινού κατέβα, φανερώσου, κι άστραψε εδώ πέρα στη δόξα της δικής σου γης και τ’ ουρανού. Στο δρόμο και στο πάλεμα και στο λιθάρι, στον ευγενών αγώνων λάμψε την ορμή και με τ’ αμάραντο στεφάνωσε κλωνάρι και σιδερένιο πλάσε και άξιο το κορμί. Κάμποι, βουνά και πέλαγα φέγγουν μαζί σου σαν ένας λευκοπόρφυρος μέγας ναός και τρέχει στον ναό εδώ προσκυνητής σου, αρχαίον πνεύμα αθάνατο, κάθε λαός”.
Οι 83 αθλητές και αθλήτριες που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες Τόκιο 2021
Μετά την τελευταία πρόκριση του Περικλή Ηλία στην Ορεινή Ποδηλασία και ενώ απομένει να ξεκαθαρίσει η θέση της Αργυρώς Αφράτη. Τα περισσότερα μέλη έχει ο στίβος, αφού μετέχουν 20 αθλητές/τριες, ακολουθεί η Εθνική Ομάδα Υδατοσφαίρισης των Ανδρών (13), ενώ στα ατομικά αθλήματα κυριαρχεί η κολύμβηση με 12. Η ομοσπονδία με τους περισσότερους αθλητές (34) είναι η ΚΟΕ, που έχει 12 στην κολύμβηση, 9 στην καλλιτεχνική κολύμβηση, αλλά και 13 στην εθνική υδατοσφαίρισης των ανδρών.
Η Αιμιλία Τσουλφά στα 48 της είναι η μεγαλύτερη σε ηλικία αθλήτρια της Ελληνικής Ολυμπιακής ομάδας, ενώ η Ευαγγελία Ψάρρα, στα 47 της μετέχει για 6η φορά στην κορυφαία διοργάνωση του πλανήτη (2000, 2004, 2008, 2012, 2016, 2020).
Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η δεύτερη φορά μετά το 1992 που η Ελλάδα θα έχει λιγότερους από 100 αθλητές. Στη Βαρκελώνη μετείχε με 70 και, από εκεί και πέρα, στην Ατλάντα το 1996 με 120, στο Σίδνεϊ το 2000 με 139, στην Αθήνα το 2004 με 436 (η μεγαλύτερη συμμετοχή), στο Πεκίνο το 2008 με 152, στο Λονδίνο το 2012 με 103 και στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016 με 93 αθλητές.
Αρχηγός της ελληνικής αποστολής θα είναι ο Μιχάλης Φυσεντζίδης και σημαιοφόροι οι Λευτέρης Πετρούνιας και Αννα Κορακάκη.
Η αποστολή της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες Τόκιο 2021:
ΣΤΙΒΟΣ (20)
Άνδρες
110 μ. εμπ.: Κώστας Δουβαλίδης
50χλμ. βάδην: Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ
Επί κοντώ: Κώστας Φιλιππίδης
Επί κοντώ: Εμμανουήλ Καραλης
Μήκος: Μίλτος Τεντόγλου
Σφυροβολία: Μιχάλης Αναστασάκης
Σφυροβολία: Χρήστος Φραντζεσκάκης
Τριπλούν: Δημήτρης Τσιάμης
Γυναίκες
100 μ./200 μ.: Ραφαέλα Σπανουδάκη
100 μ. εμπ.: Ελισάβετ Πεσιρίδου
Επί κοντώ: Κατερίνα Στεφανίδη
Επί κοντώ: Νικόλ Κυριακοπούλου
Επί κοντώ: Ελένη Πόλακ
Τριπλούν: Βούλα Παπαχρήστου
Δισκοβολία: Χρυσούλα Αναγνωστοπούλου
Σφυροβολία: Σταματία Σκαρβέλη
20χλμ. βάδην: Αντιγκόνη Ντρισμιώτη
20 χλμ. βάδην: Πένυ Τσινοπούλου
20 χλμ. βάδην: Κυριακή Φιλτισάκου
400μ.: Ειρήνη Βασιλείου
ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (13)
Εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης ανδρών: Μανώλης Ζερδεβάς, Κωνσταντίνος Γενηδουνιάς, Δημήτρης Σκουμπάκης, Μάριος Καπότσης, Γιάννης Φουντούλης, Αλέξανδρος Παπαναστασίου, Γιώργος Δερβίσης, Στέλιος Αργυρόπουλος – Κανακάκης, Κωνσταντίνος Μουρίκης, Χριστόδουλος Κολόμβος, Κωνσταντίνος Γκιουβέτσης, Άγγελος Βλαχόπουλος, Κώστας Γαλανίδης
ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ (12)
Άνδρες
Κριστιάν Γκολομέεβ – 50μ ελεύθερο
Απόστολος Χρήστου – 100μ ύπτιο, 100μ ελεύθερο
Ανδρέας Βαζαίος – 200μ μεικτή
Απόστολος Παπαστάμος – 200/400μ μεικτή
Κώστας Εγγλεζάκης – 800μ ελεύθερο
Δημήτρης Μάρκος – 800μ ελεύθερο
Κρίστιαν Γκολομέεβ, Απόστολος Χρήστου, Ανδρέας Βαζαίος, Οδυσσέας Μελαδίνης- 4Χ100μ ελεύθερο ανδρών
Βαγγέλης Μακρυγιάννης, Κώστας Μερετσόλιας, Ανδρέας Βαζαίος, Απόστολος Χρήστου – 4Χ100μ μεικτή ανδρών
Άλκης Κυνηγάκης – ανοιχτή θάλασσα
Γυναίκες
Άννα Ντουντουνάκη – 100μ πεταλούδα
Απόστολος Χρήστου, Κώστας Μερετσόλιας, Άννα Ντουντουνάκη, Νόρα Δράκου – 4Χ100μ μεικτή mixed
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ (9)
Ομαδικό
Μαρία Αλζιγκούζη – Κομινέα, Ελένη Φραγκάκη, Κρυσταλένια Γιαλαμά, Πηνελόπη Καραμέσιου, Αντριάνα Μισίκεβιτς, Εβελίνα Παπάζογλου, Ευαγγελία Πλατανιώτη, Γεωργία Βασιλοπούλου, Δανάη Καριώρη.
ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ (8)
Ανδρες
Βύρωνας Κοκκαλάνης – RSX ανδρών
Γιάννης Μιτάκης – φιν
Παναγιώτης Μάντης, Παύλος Καγιαλής – 470 ανδρών
Γυναίκες
Κατερίνα Δίβαρη – RSX γυναικών
Βασιλεία Καραχάλιου – ράντιαλ
Αριάδνη Παρασκευή Σπανάκη, Αιμιλία Τσουλφά – 470 γυναικών
ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ (4)
Μαρία Κυρίδου, Χριστίνα Μπούρμπου – δίκωπος
Στέφανος Ντούσκος – σκιφ
Αννέτα Κυρίδου – σκιφ
ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ (3)
Πολυχρόνης Τζωρτζάκης – ποδηλασία δρόμου
Χρήστος Βολικάκης – ποδηλασία πίστας
Περικλής Ηλίας – ορεινή ποδηλασία
ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ (2)
Άννα Κορακάκη – 10μ. και 25μ. αεροβόλο πιστόλι
Νίκος Μαυρομάτης – σκιτ
ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ (2)
Στέφανος Τσιτσιπάς – απλό, μεικτό
Μαρία Σάκκαρη – απλό, μεικτό
ΠΑΛΗ (2)
Μαρία Πρεβολαράκη – 53κ
Γιωρίκας Πιλίδης – ελευθέρα 65κ.
ΤΖΟΥΝΤΟ (2)
Αλέξης Ντανατσίδης – 81κ
Ελισάβετ Τελτσίδου – 70κ
ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ (1)
Ευαγγελία Ψάρρα – ατομικό
ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ (1)
Λευτέρης Πετρούνιας – ενόργανη, κρίκους
ΞΙΦΑΣΚΙΑ (1)
Δώρα Γκουντούρα – σπάθη
ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ (1)
Παναγιώτης Γκιώνης – απλό
ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ (1)
Φένια Τζέλη – 57 κιλά
ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ (1)
Θοδωρής Ιακωβίδης -96κ.
Πόλεις που έχουν γίνει ΟΑ
Πεκίνο | 2008 |
Αθήνα | 2004 |
Σύδνευ | 2000 |
Ατλάντα | 1996 |
Βαρκελώνη | 1992 |
Σεούλ | 1988 |
Λος Άντζελες | 1984 |
Μόσχα | 1980 |
Μόντρεαλ | 1976 |
Μόναχο | 1972 |
Μέξικο Σίτυ | 1968 |
Τόκυο | 1964 |
Ρώμη | 1960 |
Μελβούρνη | 1956 |
Ελσίνκι | 1952 |
Λονδίνο | 1948 |
Βερολίνο | 1936 |
Λος Άντζελες | 1932 |
Άμστερνταμ | 1928 |
Παρίσι | 1924 |
Αμβέρσα | 1920 |
Βερολίνο | 1916 |
Στοκχόλμη | 1912 |
Λονδίνο | 1908 |
Σαίντ Λούις | 1904 |
Παρίσι | 1900 |
Αθήνα | 1896 |
Δικτυογραφία
http://www.panathenaicstadium.gr/