OSHO: Αυτό που αποκαλείτε αγάπη μπορεί να μην κρύβει κανένα γνώρισμα αγάπης

OSHO: Αυτό που αποκαλείτε αγάπη μπορεί να μην κρύβει κανένα γνώρισμα αγάπης

by Newsroom
0 comment
Κοινοποιείστε το άρθρο

OSHO: Αυτό που αποκαλείτε αγάπη μπορεί να μην κρύβει κανένα γνώρισμα αγάπης

Η αγάπη ποτέ δεν πληγώνει κανέναν. Και αν αισθάνεστε ότι έχετε πληγωθεί από την αγάπη, είναι κάτι άλλο μέσα σας, όχι η ιδιότητά σας να αγαπάτε, που αισθάνεται πληγωμένο. Αν δεν το συνειδητοποιήσετε αυτό, θα βρεθείτε να διατρέχετε τους ίδιους κύκλους ξανά και ξανά.

Αυτό που αποκαλείτε αγάπη μπορεί να μην κρύβει κανένα γνώρισμα αγάπης. Ο ανθρώπινος νους είναι έξυπνος, πανούργος, εξαπατά τους άλλους και τον εαυτό του. Το μυαλό βάζει όμορφες ετικέτες σε άσχημα πράγματα, προσπαθεί να καλύψει τις πληγές σας με λουλούδια. Αυτό είναι ένα από τα πρώτα πράγματα στα οποία πρέπει να διεισδύσετε, εάν θέλετε να καταλάβετε τι είναι η αγάπη.

Η διαφορά ανάμεσα στον πόθο και την αγάπη

Ο ”έρωτας”, με την έννοια που οι άνθρωποι συνήθως αποδίδουν στη λέξη, δεν είναι αγάπη, είναι πόθος. Και ο πόθος είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει κακό, επειδή το να επιθυμείς κάποιον ως αντικείμενο είναι μια προσβολή για το άτομο, είναι βία. Όταν κινείσαι με πόθο για κάποιον, για πόσο καιρό μπορείς να προσποιηθείς ότι είναι αγάπη; Ένα επιφανειακό συναίσθημα μοιάζει με αγάπη, αλλά εάν ξύσεις λίγο την επιφάνεια, θα δεις ότι κρυμμένη πίσω από αυτό βρίσκεται η καθαρή λαγνεία. Ο πόθος είναι ζωώδης. Το να κοιτάς κάποιον με πόθο ισοδυναμεί με το να προσβάλλεις, να εξευτελίζεις, να μειώνεις το άλλο άτομο σε εμπόρευμα. Σε κανένα άτομο δεν αρέσει να αισθάνεται ότι το χρησιμοποιούν. Αυτό είναι το πιο άσχημο πράγμα που μπορείς να κάνεις σε κάποιον. Κανένα άτομο δεν αποτελεί εμπόρευμα ή μέσο προς οποιονδήποτε σκοπό.

Αυτή είναι η διαφορά ανάμεσα στον πόθο και στην αγάπη. Ο πόθος χρησιμοποιεί το άλλο άτομο για να εκπληρώσει μερικές από τις επιθυμίες σας. Το άλλο άτομο απλώς χρησιμοποιείται και όταν ολοκληρωθεί η χρήση του, μπορείτε να το πετάξετε. Δε σας χρειάζεται πια, εκπλήρωσε τη λειτουργία του. Αυτή είναι η πιο ανήθικη πράξη, η χρήση του άλλου ως μέσου.

Η αγάπη δεν πληγώνει

Η αγάπη είναι ακριβώς το αντίθετο: συνιστά τον σεβασμό του άλλου ατόμου ως ένα μέσο προς τον εαυτό μας. Όταν αγαπάτε κάποιον ως ένα μέσο προς τον εαυτό σας, δεν υπάρχουν πληγές. Η αγάπη σας εμπλουτίζει. Η αγάπη τους κάνει όλους πλούσιους.

Η επιθυμία κυριάρχησης πάνω στον άλλο

Δεύτερον, η αγάπη μπορεί να είναι αληθινή μόνο εάν δεν κρύβεται εγωισμός πίσω της. Διαφορετικά μετατρέπεται απλώς σε ένα παιχνίδι επικράτησης του ισχυρότερου. Είναι ένας διακριτικός τρόπος να κυριαρχήσεις. Και πρέπει να είναι κάποιος πολύ συνειδητοποιημένος, γιατί αυτή η επιθυμία κυριάρχησης είναι πολύ βαθιά ριζωμένη μέσα του. Δεν έρχεται ποτέ γυμνή, αλλά πάντα κρύβεται κάτω από όμορφα ενδύματα, πλούσια διακοσμημένα.

Οι γονείς ποτέ δεν λένε ότι τα παιδιά τους είναι τα υπάρχοντά τους, δεν λένε ποτέ ότι θέλουν να κυριαρχήσουν στα παιδιά, αλλά στην πραγματικότητα κάνουν ακριβώς αυτό. Λένε ότι θέλουν να τα βοηθήσουν, λένε ότι θέλουν τα παιδιά τους να είναι έξυπνα, υγιή, ευτυχισμένα, αλλά -και αυτό το ”αλλά” είναι μεγάλο- αυτό πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις ιδέες τους. Ακόμα και η ευτυχία των παιδιών τους πρέπει να καθοριστεί από τις ιδέες των γονέων. Τα παιδιά πρέπει να είναι ευτυχισμένα σύμφωνα με τις προσδοκίες των γονέων.

Οι σύζυγοι λένε ότι αγαπούν τις γυναίκες τους, αλλλά η αγάπη αυτή ισοδυναμεί με απλή κυριαρχία. Είναι τόσο ζηλιάρηδες, τόσο κτητικοί, πώς μπορούν να είναι στοργικοί; Οι σύζυγοι εξακολουθούν να λένε ότι αγαπούν τους συζύγους τους, αλλά εικοσι τέσσερις ώρες την ημέρα δημιουργούν μια μικρή κόλαση στη ζωή τους. Με κάθε δυνατό τρόπο μειώνουν τον σύζυγο σε κάτι άσχημο. Ο εξαρτημένος σύζυγος είναι πολύ αρνητικό φαινόμενο. Και το πρόβλημα είναι ότι πρώτα η σύζυγος μειώνει τον σύζυγο σε έναν άντρα που έχει χάσει τον εαυτό του και μετά χάνει το ενδιαφέρον της για αυτόν, γιατί ποιος μπορεί να ενδιαφέρεται για έναν τέτοιο άντρα;

Πρώτα ο σύζυγος προσπαθεί να φέρει τη γυναίκα του υπό την κατοχή του και όταν αυτό συμβεί, χάνει το ενδιαφέρον του. Υπάρχει κάποια κρυφή λογική σε αυτό: το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν η κατάκτηση, τώρα που αυτό τελείωσε, θα ήθελε να δοκιμάσει κάποια άλλη γυναίκα, για να μπορέσει να γευτεί μία ακόμα κατάκτηση.

Η ελευθερία είναι η ύψιστη αξία

Προσέξτε αυτά τα παιχνίδια εγωισμού. Εάν υποκύψετε σε αυτά θα πληγωθείτε, γιατί το άτομο που προσπαθείτε να κατακτήσετε είναι βέβαιο ότι θα επαναστατήσει με κάποιον τρόπο, θα σαμποτάρει τα κόλπα σας και τις στρατηγικές σας, γιατί κανείς δεν αγαπά τίποτα περισσότερο από την ελευθερία του. Ακόμα και η αγάπη είναι δευτερεύουσα μπροστά στην ελευθερία. Η ελευθερία είναι η ύψιστη αξία. Η αγάπη μπορεί να θυσιαστεί για την ελευθερία, αλλά η ελευθερία δε μπορεί να θυσιστεί για την αγάπη. Έτσι δημιουργούνται οι ανταγωνισμοί και οι συγκρούσεις και εκμεταλλευόμαστε κάθε ευκαιρία για να βλάψουμε ο ένας τον άλλο.

Η αγάπη δεν έχει προσδοκίες

Η αγάπη στην αγνότερη μορφή της είναι ένα μοίρασμα χαράς. Δε ζητάει τίποτα σε αντάλλαγμα, δεν προσδοκά τίποτα. Πώς μπορείς να νιώθεις πληγωμένος; Όταν δεν προσδοκάς κάτι, δεν υπάρχει πιθανότητα να πληγωθείς. Τότε ό,τι έρχεται είναι καλό και εάν δεν έρθει τίποτα, και αυτό είναι καλό. Η χαρά σου ήταν να δώσεις, όχι να πάρεις. Τότε μπορεί κάποιος να αγαπήσει από χιλιάδες μίλια μακριά. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να είμαστε σωματικά παρόντες. Η αγάπη είναι πνευματικό φαινόμενο. Η λαγνεία είναι σωματικό φαινόμενο. Ο εγωισμός είναι ψυχολογικό φαινόμενο. Η αγάπη όμως είναι πνευματική. Θα πρέπει να μάθετε το αλφάβητο της αγάπης. Θα πρέπει να ξεκινήσετε από την αρχή, από το μηδέν, αλλιώς θα πληγώνεστε ξανά και ξανά.

Και να θυμάστε μόνο εσείς μπορείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας. Κανείς άλλος δεν ευθύνεται για τη ζωή σας.

Πώς θα μπορούσε κάποιος άλλος να σας βοηθήσει; Κανείς δεν μπορεί να καταστρέψει τον εγωισμό σας. Εάν προσκολλάστε σε αυτόν, κανείς δεν μπορεί να τον καταστρέψει. Εάν έχετε επενδύσει σε αυτόν, κανείς δεν μπορεί να τον καταστρέψει. Το μόνο που μπορώ εγώ να κάνω είναι να μοιραστώ την κατανόησή μου μαζί σας. Οι Βούδες μπορούν μόνο να σας δείξουν το δρόμο. Αλλά τότε θα πρέπει να φύγετε, να ακολουθήσετε τον δρόμο αυτό. Κανείς δεν μπορεί να σας οδηγήσει κρατώντας σας από το χέρι.

Η εξάρτηση στις σχέσεις

Αυτό θα θέλατε: να παίξετε το παιχνίδι της εξάρτησης. Να θυμάστε όμως ότι το άτομο που παίζει το ρόλο του εξαρτώμενου θα πάρει εκδίκηση. Σύντομα θα θελήσει με κάποιον τρόπο να εξαρτηθεί από αυτόν ή από αυτή και ο άλλος άνθρωπος. Εάν η σύζυγος εξαρτάται από τον σύζυγο για τα χρήματα, τότε θα προσπαθήσει να κάνει τον άντρα να εξαρτάται από αυτή για άλλα πράγματα. Είναι μια αμοιβαία συμφωνία. Και οι δυο γίνονται ανάπηροι, και οι δύο γίνονται παράλυτοι. Δεν μπορούν να υπάρξουν ο ένας χωρίς τον άλλο.

Ακόμα και η ιδέα ότι ο σύζυγος είναι ευτυχισμένος χωρίς τη σύζυγο την πληγώνει, η γνώση ότι γελούσε με τους φίλους του στο κλαμπ την πληγώνει. Δεν ενδιαφέρεται για την ευτυχία του. Στην πραγματικότητα δεν μπορεί να το πιστέψει: Πώς τόλμησε να είναι ευτυχισμένος χωρίς εμένα; Πρέπει να είναι εξαρτημένος από εμένα!

Ο σύζυγος δεν αισθάνεται καλά που η σύζυγος γελούσε με κάποιον άλλο, απολάμβανε, ήταν εύθυμη. Θέλει όλη της τη χαρά, να είναι ολοκληρωτικά κυριαρχούμενη από αυτόν. Είναι ιδιοκτησία του. Το εξαρτημένο άτομο θα σας κάνει επίσης εξαρτώμενο.

Το αντίθετο της αγάπης είναι ο φόβος

Ο φόβος δεν αποτελεί ποτέ έρωτα και η αγάπη δεν φοβάται ποτέ. Δεν μπορείς να χάσεις από την αγάπη. Γιατί πρέπει να φοβάται η αγάπη; Η αγάπη μόνο δίνει. Δεν πρόκειται για επιχειρηματική συναλλαγή, οπότε δεν υπάρχει ζήτημα απώλειας ή κέρδους. Η αγάπη απολαμβάνει να δίνει, όπως τα λουλούδια απολαμβάνουν να απελευθερώνουν το άρωμά τους. Γιατί να φοβούνται; Γιατί να φοβάστε;

Θυμηθείτε, ο φόβος και η αγάπη δεν συνυπάρχουν ποτέ. Δεν μποορύν. Δεν είναι δυνατή αυτή η συνύπαρξη. Ο φόβος είναι ακριβώς το αντίθετο της αγάπης. Οι άνθρωποι συνήθως πιστεύουν ότι το μίσος είναι το αντίθετο της αγάπης. Αυτό είναι λάθος, απολύτως λάθος. Ο φόβος είναι το αντίθετο της αγάπης! Το μίσος είναι η αγάπη που στέκεται ανάποδα. Είναι ”κατακόρυφος”, σαν αθλητική άσκηση, αλλά δεν βρίσκεται απέναντι από την αγάπη. Το άτομο που μισεί απλώς δείχνει ότι κάπου ακόμα αγαπά. Η γεύση της αγάπης έχει αλλάξει, αλλά εκείνη είναι ακόμα εκεί. Ο φόβος είναι το πραγματικά αντίθετο. Ο φόβος σημαίνει ότι τώρα όλη η ενέργεια της αγάπης έχει εξαφανιστεί.

Η αγάπη είναι ανοιχτή και επικοινωνιακή, απευθύνεται χωρίς φόβο στο άλλο άτομο, δείχνοντας εξαιρετική πίστη ότι θα γίνει αντιληπτή -και πάντα γίνεται αντιληπτή. Ο φόβος σημαίνει να συρρικνώνεται κάποιςο στον εαυτό του, να κλείνεται σε αυτόν, ασφαλίζοντας όλες τις πόρτες, όλα τα παράθυρα, ώστε να μην μπορεί ο ήλιος, ο άνεμος και καμία βροχή να τον αγγίξει, τόσο φοβισμένος γίνεται κάποιος. Θάβεται ζωντανός.

Ο φόβος είναι ένας τάφος, η αγάπη είναι ένας ναός. Στην αγάπη, η ζωή έρχεται στην υπέρτατη κορυφή της. Στον φόβο, η ζωή πέφτει στο επίπεδο του θανάτου. Ο φόβος έχει άσχημη μυρωδιά, η αγάπη είναι ευωδιαστή. Γιατί να τη φοβάστε;

Να φοβάστε τον εγωισμό σας, να φοβάστε τον πόθο σας, να φοβάστε την απληστία σας, να φοβάστε την κτητικότητά σας, να φοβάστε τη ζήλια σας -αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγο να φοβάστε την αγάπη. Η αγάπη είναι θεϊκή! Η αγάπη είναι σαν το φως. Όταν υπάρχει φως, το σκοτάδι δεν μπορεί να υπάρξει. Όταν υπάρχει αγάπη, ο φόβος δεν μπορεί να υπάρξει. Η αγάπη μπορεί να κάνει τη ζωή σας μια μεγάλη γιορτή, αλλά μόνο η αγάπη -όχι η λαγνεία, όχι ο εγωισμός, όχι η κτητικότητα, όχι η ζήλια, όχι η εξάρτηση.

 

 

 

Το παρόν άρθρο αποτελεί απόσπασμα από το βιβλίο του Osho Τι είναι η αγάπη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα!

 

 

πηγή .psychology.gr

Κοινοποιείστε το άρθρο

You may also like