Πατέρας και μητέρα: 2 ρόλοι που αλληλοσυμπληρώνονται

Μετά τη γέννηση του παιδιού, ο μητρικός ρόλος είναι πρωταρχικός....

0 comment
Κοινοποιείστε το άρθρο

Πατέρας και μητέρα: 2 ρόλοι που αλληλοσυμπληρώνονται

Μετά τη γέννηση του παιδιού, ο μητρικός ρόλος είναι πρωταρχικός. Σταδιακά ωστόσο αποκτά σπουδαιότητα και ο ρόλος του πατέρα έως ότου φτάσουμε στο έβδομο έτος της ζωής του παιδιού που οι ρόλοι των γονιών από άποψη σπουδαιότητας εξισώνονται όπως υποστηρίζουν οι ψυχαναλυτές.

Ο πατέρας είναι εκείνος που βοηθά το παιδί να ξεφύγει από το «αδιαίρετο» με μητέρα, του δείχνει το μονοπάτι της ανεξαρτητοποίησης και το απομακρύνει από το άμεσο περιβάλλον που αποτελεί η μητρική σφαίρα. Δεν του αποκαλύπτει μόνο το μονοπάτι των υποχρεώσεων αλλά και της ελευθερίας.

Η μητέρα αντιπροσωπεύει πάντα για το παιδί τον πειρασμό της επιστροφής στην πρωτογενή ασφάλεια. Αντίθετα ο πατέρας ξυπνά στο παιδί την μάχη για αυτόνομη ύπαρξη και το καλεί να χειραφετηθεί. Με την αρρενωπή του παρουσία, προκαλεί κατά κάποιο τρόπο, το κορίτσι να γίνει γυναίκα και το αγόρι άνδρας.

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι πατέρας και μητέρα δεν εκπληρώνουν διαφορετικές και αποκλειστικές λειτουργίες. Δεν υπάρχουν πράγματα που μόνο ο ένας ή η άλλη είναι ικανός/ή να κάνουν. Το παιδί χρειάζεται πολύ περισσότερα πράγματα από το θηλασμό που είναι αποκλειστικό έργο της μητέρας.

Η επίδραση του πατέρα θεωρείται πλέον θεμελιώδης ακόμη και για την βρεφική ηλικία. Αν και δεν έχουν διαπιστωθεί σημαντικές αλλαγές στην γενικότερη συμπεριφορά των πατέρων σήμερα σε σχέση με παλιότερα, οι σύγχρονες μελέτες δίνουν έμφαση στις συγκεκριμένες συμπεριφορές.

Πολλές γυναίκες δίνουν μεγάλη σημασία στην εμπλοκή του πατέρα αλλά δεν ξέρουν πώς να τον ενθαρρύνουν. Η απάντηση είναι απλή: αφήστε το σύντροφό σας να καλλιεργήσει το δικό του στυλ στην φροντίδα του παιδιού. Προσφέρετέ του την εμπειρία σας, αλλά αποφύγετε να είστε ιδιαίτερα επικριτικοί για τον τρόπο που ασχολείται με το μωρό.

Τα μέλη της ευρύτερης οικογένειας μπορούν και αυτά να προσφέρουν τη βοήθειά τους προκειμένου να μην παραμεριστεί ο πατέρας όταν γεννηθεί το μωρό. Οι γιαγιάδες καλό είναι να φροντίσουν να μπουν στο περιθώριο, για να αφήσουν τον πατέρα να παίξει το δεύτερο ρόλο, φροντίζοντας το μωρό όταν η μητέρα ξεκουράζεται.

Αναμφισβήτητα ο ρόλος της μαίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού και της λοχείας είναι σημαντικός σε ότι αφορά την αναγνώριση του πατρικού ρόλου ως πρωταρχικού, την ενδυνάμωση της σχέσης του ζευγαριού και την δημιουργία βάσεων για υγιείς οικογενειακούς δεσμούς. Στις μέρες μας ο πατέρας καλείται να παρακολουθήσει μαζί με τη γυναίκα του μαθήματα ψυχοπροφυλακτικής, έτσι ώστε να κατανοεί περισσότερα πράγματα για την κατάσταση που βιώνει η γυναίκα του στην εγκυμοσύνη και για το έμβρυο και έτσι προετοιμάζεται ψυχολογικά για τον καινούριο και ίσως τον σημαντικότερο ρόλο της ζωής του. Αποκτά επιστημονικές γνώσεις για την ημέρα του τοκετού και τη διάρκεια σε τυχόν δυσκολίες. Είναι πιο ήρεμος, πιο τρυφερός και ο ρόλος του γίνεται πρωταγωνιστικός και υποστηρικτικός για όλους. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο πατέρας δίνει πληροφορίες εξαιρετικής σημασίας στις μαίες και τις βοηθά στο δύσκολο έργο της επικοινωνίας που κτίζουν με την έγκυο.

 

 

 

Δήμητρα Φρουδάκη
Μαία – Ελεύθερος επαγγελματίας

Κοινοποιείστε το άρθρο

You may also like