Περισσότερα από 100 χρόνια, η Καλαμαριά αποκτά μνημείο για τον ποντιακό ελληνισμό

by Newsroom
0 comment
Κοινοποιείστε το άρθρο

Περισσότερα από 100 χρόνια, η Καλαμαριά αποκτά μνημείο για τον ποντιακό ελληνισμό

Πρόκειται για πρωτοβουλία της Αδελφότητας Κρωμναίων Καλαμαριάς, η οποία ανέλαβε εξ ολοκλήρου τα έξοδα

 

Ένα πάγιο αίτημα των δεκάδων χιλιάδων Ποντίων της Καλαμαριάς παίρνει σάρκα και οστά με πρωτοβουλία –και σε εκτέλεση– της Αδελφότητας Κρωμναίων Καλαμαριάς. Περισσότερα από 100 χρόνια πέρασαν από τη στιγμή που πάτησαν το πόδι τους στην προσφυγομάνα (και κυρίως ποντιομάνα) Καλαμαριά οι πρώτοι πρόσφυγες από τον Πόντο, αλλά μέχρι σήμερα στην περιοχή υπάρχει ένα μνημείο για τα θύματα της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού.

Πλέον όμως κατασκευάζεται ένα, αφιερωμένο στους εθνομάρτυρες του Πόντου. Θα τοποθετηθεί στον προαύλιο χώρο του μητροπολιτικού ναού της Καλαμαριάς και τα αποκαλυπτήριά του θα γίνουν τον ερχόμενο Μάιο.

«Το μνημείο θα είναι αφιερωμένο στους εθνομάρτυρες, στα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας, αλλά μέσα από αυτό θα τιμάται και ολόκληρος ο ποντιακός ελληνισμός· τους προγόνους μας που μεγαλούργησαν και θάφτηκαν πριν από τον ξεριζωμό στα ιερά χώματα του Πόντου, καθώς και τους πρόσφυγες που έφτασαν στην Ελλάδα. Το μνημείο θα αποτελεί ένα πρόσφορο μνήμης και μία απόδειξη ότι όσο ζούμε θα τιμούμε», λέει στο pontosnews.gr ο πρόεδρος της Αδελφότητας Κρωμναίων Αναστάσιος Αντωνιάδης.

Από το 2019 η απόφαση

Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση για την κατασκευή και τοποθέτηση του μνημείου ελήφθη από το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου το 2019, όταν συμπληρώθηκαν 150 χρόνια από την ίδρυσή του στην ιστορική πατρίδα και 55 χρόνια από την επανίδρυσή του στην Καλαμαριά.

«Φέτος που συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή προχωρήσαμε στην υλοποίηση της απόφασή μας. Απευθυνθήκαμε στον γλύπτη Γιώργο Κικώτη και ζητήσαμε να κατασκευάσει ένα μνημείο για τον ποντιακό ελληνισμό. Θα είναι μία παράσταση και θα περιλαμβάνει πολλές λεπτομέρειες, τόσο από τα δραματικά γεγονότα της Γενοκτονίας όσο και από τον ξεριζωμό των προγόνων μας και την εγκατάστασή τους στην Ελλάδα», σημειώνει.

Στο προαύλιο της εκκλησίας

Οι διαστάσεις του μνημείου θα είναι 3,5 μέτρα μήκος επί 2,5 μέτρα μέτρα ύψος και θα κατασκευαστεί από μάρμαρo.

Η Αδελφότητα Κρωμναίων θελε να τοποθετηθεί σε ένα από τα πιο εμβληματικά σημεία της Καλαμαριάς, στον προαύλιο χώρο του μητροπολιτικού ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

Ζήτησε γι’ αυτό την άδεια του μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνου, ο οποίος απάντησε αμέσως θετικά. Η συζήτηση για το θέμα έγινε τον Οκτώβριο του 2020, αλλά οι πολύ αρνητικές εξελίξεις αναφορικά με την πανδημία του κορονοϊού και τα lockdown που προέκυψαν πήγαν πίσω το εγχείρημα.

Η κατασκευή και η τοποθέτηση εκτιμάται ότι θα κοστίσει περίπου 30.000 ευρώ, χρήματα που θα συγκεντρωθούν από το ταμείο και άλλους πόρους της Αδελφότητας.

Όπως τονίζει ο Αναστάσιος Αντωνιάδης, ο ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, η Μητρόπολη της Καλαμαριάς, έχει χαρακτηριστεί ως τόπος φύλαξης κειμηλίων, εκκλησιαστικών και εθνικοπατριωτικών. Το πρώτο της κειμήλιο ήταν η πλάκα με τον μονοκέφαλο αετό, το έμβλημα των Κομνηνών που βρισκόταν στα τείχη της Τραπεζούντας. Σήμερα κοσμεί την πρόσοψη του ναού και βρίσκεται ακριβώς πάνω από την κύρια θύρα του.

«Τα αποκαλυπτήρια σχεδιάζεται να γίνουν με λαμπρότητα, και με τις ευλογίες και την ηθική υποστήριξη του μητροπολίτη Ιουστίνου, τον Μάιο του 2022. Στη συνέχεια σε αυτό το μνημείο θα γίνονται εκδηλώσεις και καταθέσεις στεφάνων. Μέχρι τώρα όλα αυτά γίνονταν στην προτομή του μητροπολίτη Χρυσάνθου. Όμως, ήταν πολύ άδικο για την ποντιομάνα Καλαμαριά να μην έχει ένα μνημείο για τον ποντιακό ελληνισμό», σημειώνει.

Αυτήν τη στιγμή το έργο του Γιώργου Κικώτη βρίσκεται στη διαδικασία του πηλού. Το επόμενο διάστημα θα μεταφερθεί στην Αθήνα προκειμένου να καλουπαριστεί και να σταθεροποιηθεί.

Στασιμότητα για το ναό του Αγίου Ευγενίου

Στο μεταξύ, καμία εξέλιξη δεν υπάρχει γύρω από το άλλο πάγιο αίτημα των Ποντίων της Καλαμαριάς, το οποίο στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις και ο μητροπολίτης Ιουστίνος.

Πρόκειται για την ανέγερση νέου και μεγαλοπρεπούς ναού προς τιμήν του Αγίου Ευγενίου πολιούχου της Τραπεζούντας.

Η υπόθεση δεν παρουσίασε κάποια ιδιαίτερη εξέλιξη μετά την άρνηση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς να παραχωρήσει έκταση στο χώρο του πρώην στρατοπέδου «Κόδρα». Το αίτημα είχαν καταθέσει από κοινού η μητρόπολη και τα ποντιακά σωματεία της περιοχής.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αρνείται την παραχώρηση της έκτασης με το επιχείρημα ότι στον συγκεκριμένο χώρο βρίσκεται ήδη ένας ναός, προς τιμήν των Αγίων Αλεξάνδρου και Μόδεστου.

 

 

 

Με πληροφορίες του pontosnews.gr

Κοινοποιείστε το άρθρο

You may also like