Κοινοποιείστε το άρθρο
Πόνος στα Γόνατα: Διάγνωση – Σύμπτωμα – Αντιμετώπιση
Γράφει ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός & Αθλητίατρος κ. Κόλλιας Γεώργιος
Πόνος στα Γόνατα: Είναι ένα αρκετά σύνηθες σύμπτωμα το οποίο επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητα των ασθενών
Πόνος στα Γόνατα
Ο πόνος στα γόνατα είναι ένα αρκετά σύνηθες σύμπτωμα το οποίο επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητα των ασθενών που επισκέπτονται τον ορθοπαιδικό. Πολλοί παράγοντες μπορούν να συντελέσουν στην εμφάνιση πόνου στην περιοχή του γόνατος όπως τραυματισμός, καταπόνηση της άρθρωσης ή υποκείμενες παθήσεις. Η αντιμετώπιση του πόνου στα γόνατα εξαρτάται σε κάθε περίπτωση από την αιτία που τον προκαλεί.
Το γόνατο αποτελεί μια ιδιαίτερα ευαίσθητη άρθρωση η οποία αποτελείται από το μηριαίο οστό, την κνήμη, την περόνη και την επιγονατίδα. Τα οστά συνδέονται μεταξύ τους μέσω συνδέσμων:
- πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος
- οπίσθιος χιαστός σύνδεσμος
- έσω πλάγιος σύνδεσμος
- έξω πλάγιος σύνδεσμος
- έσω καθεκτικός σύνδεσμος επιγονατίδας
- έξω καθεκτικός σύνδεσμός επιγονατίδας
Γιατί είναι τόσο συχνό σύμπτωμα ο πόνος στα γόνατα;
Το γόνατο ως άρθρωση συμμετέχει σε όλες τις κινήσεις του κάτω άκρου και επιφορτίζεται παράλληλα με το βάρος του σώματός μας. Για το λόγο αυτό αποτελεί μία άρθρωση η οποία καταπονείται συνεχώς και έντοντα. Ο πόνος στα γόνατα είναι ένας αμυντικός μηχανισμός του οργανισμού μας που μας ειδοποιεί ότι η άρθρωση έχει καταπονηθεί παραπάνω από τα φυσιολογικά όρια.
Αίτια πρόκλησης πόνου στα γόνατα
Ο πόνος στα γόνατα μπορεί να οφείλεται σε:
- Ρήξη μηνίσκου ως αποτέλεσμα απότομων στροφικών κινήσεων. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να συνοδεύουν τον πόνο που οφείλεται σε ρήξη μηνίσκου είναι το οίδημα και η δυσκαμψία-μπλοκάρισμα της άρθρωσης.
- Τενοντίτιδα επιγονατιδικού τένοντα, η φλεγμονή δηλαδή του τένοντα της επιγονατίδας. Συμβαίνει συνήθως σε υπεβολική και έντονη κάμψη του γόνατος.
- Ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου που προκαλείται από βίαιη στροφική κάκωση του γόνατος. Χαρακτηρίζεται από δυσκολία στη βάδιση, οίδημα και αίσθημα αστάθειας.
- Οστεοαρθρίτιδα γονάτου η οποία οφείλεται στον εκφυλισμό και την αποδόμηση των αρθρικών χόνδρων. Παρατηρείται συνήθως σε μεγαλύτερες ηλικίες.
- Χονδροπάθεια επιγονατίδας που προκαλείται από τον ερεθισμό του αρθρικού χόνδρου της επιγονατίδας. Ο πόνος σε αυτή την περίπτωση εντοπίζεται στο μπροστινό μέρος του γόνατος και επιδεινώνεται από κινήσεις ή ασκήσεις που απαιτούν υπερβολική κάμψη του γόνατος.
- Εξάρθρημα επιγονατίδας, παρεκτόπιση δηλαδή της επιγονατίδας πέρα από τα όρια της μηριαίας τροχιλίας.
- Σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας που προκύπτει από την τριβή του περιφερικού τμήματος της λαγονοκνημιαίας ταινίας στο το εξωτερικό τμήμα του μηρού.
- Πόνος στο ισχίο ο οποίος επιφέρει αλλαγή στη βάδιση και ως φυσικό επακόλουθο, επιφόρτιση του γόνατος με περισσότερο βάρος.
Διάγνωση
Οι τρόποι διάγνωσης της αιτίας που προκαλεί πόνο στα γόνατα είναι:
- Κλινική εξέταση
- Λήψη ιστορικού
- Ακτινογραφία
- Μαγνητική τομογραφία
- Αξονική τομογραφία
Η επιλογή της απεικονιστικής εξέτασης που απαιτείται για την τελική διάγνωση εξαρτάται πάντα από τα ευρήματα της κλινικής εξέτασης του ορθοπαιδικού.
Αντιμετώπιση πόνου στα γόνατα
Η θεραπεία για τον πόνο στα γόνατα καθορίζεται ανάλογα με το αίτιο που τον προκαλεί. Κάποιες κοινές θεραπευτικές οδηγίες περιλαμβάνουν:
- Ξεκούραση: Η ανάπαυση του γόνατος βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και επιτρέπει στους ιστούς του γόνατος να επουλωθούν.
- Πάγος: Η εφαρμογή πάγου στο γόνατο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και να μετριάσει τον πόνο.
- Θερμότητα: Η εφαρμογή θερμότητας στις μυϊκές ομάδες του γόνατος μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση των σφιγμένων μυών και στην αύξηση της ροής του αίματος στην περιοχή.
- Αναλγητικά: Τα κοινά παυσίπονα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου.
- Φυσικοθεραπεία: Η φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της δύναμης, της ευελιξίας και του εύρους κίνησης στο γόνατο.
- Χειρουργική επέμβαση: Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση ή την αντικατάσταση κατεστραμμένων δομών του γόνατος