ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ «ΠΟΡΦΥΡΟΓΕΝΝΗΤΟΣ»

by Newsroom
0 comment
Κοινοποιείστε το άρθρο

ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ «ΠΟΡΦΥΡΟΓΕΝΝΗΤΟΣ»

Η ηλεκτρονική βιβλιοθήκη της Αποστολικής Διακονίας «Πορφυρογέννητος» (www.apostoliki-diakonia.gr) αποτελεί ένα φιλόδοξο εγχείρημα που έχει ως βασικό στόχο την ανάρτιση επιστημονικών άρθρων και μελετών στα οποία μαρτυρείται η ορθόδοξη πίστη, η ορθόδοξη παράδοση και ο σημαίνων ρόλος της για την ανά τους αιώνες διαμόρφωση της ελληνικής πολιτιστικής ιδιοσυστασίας. Η επιλογή των κειμένων γίνεται με αμιγώς επιστημονικά κριτήρια, προκειμένου να διευκολυνθούν οι χρήστες που επιθυμούν να αποκτήσουν άμεση πρόσβαση σε δυσεύρετα, αλλά εμπεριστατωμένα εξ ορθοδόξου απόψεως κείμενα.

Η Βιβλιοθήκη διακρίνεται σε θεματολογικές ενότητες βάσει του περιεχομένου των άρθρων, ενώ η ειδική ενότητα των αφιερωμάτων προσφέρει άμεση πρόσβαση σε κείμενα επίκαιρα για τον εόρτιο κύκλο της Εκκλησίας. Αναλυτικότερα, μπορείτε να αναζητήσετε και να μελετήσετε κείμενα δογματικού περιεχομένου, λειτουργικά, ιστορικά, βιβλικά, πατρολογίας, εκκλησιαστικού δικαίου και εκκλη-σιαστικής τέχνης.
Επίσης, στο αφιέρωμα για την Επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821, θα βρείτε περισσότερες από 200 μελέτες που αφορούν σε όλα τα θέματα που σχετίζονται με την Ελληνική Επανάσταση του 1821 (εκκλησιαστικά, ιστορικά, λόγους, μοναστήρια, πολεμικά, εκπαιδευτικά, πολιτιστικά, ιατρικά κ.ά.), ως και έργα ξένων και Ελλήνων ζωγράφων, που αποτυπώνουν στιγμές του Αγώνα, και προσωπογραφίες Ελλήνων Αγωνιστών. Το ψηφιακό αυτό υλικό αυτό είναι ένα πολύτιμο εργαλείο και μια σπάνια βιβλιοθήκη για κάθε Ελληνίδα, Έλληνα και Φιλέλληνα που επιθυμεί να μελετήσει την ιστορία, ως και για εκπαιδευτικούς, ιερείς, κατηχητές, φοιτητές.
Το όνομα της βιβλιοθήκης «Πορφυρογέννητος» επιλέχθηκε προς τιμήν του βυζαντινού αυτοκράτορα των γραμμάτων Κωνσταντίνου Πορφυρογέννητου (913-959), γιου του Λέοντα ΣΤ΄ του Σοφού. Ο σφετερισμός του θρόνου του από τον Ρωμανό Λεκαπηνό και ο παραμερισμός του, εξανάγκασε τον Κωνσταντίνο Πορφυρογέννητο να εγκλειστεί επί μία εικοσιπενταετία σε μονή (920-945), διάστημα κατά το οποίο ασχολήθηκε αποκλειστικά με την μελέτη. Από το πλούσιο συγγραφικό του έργο ξεχωρίζουν οι πραγματείες «Ιστορική διήγησις του Βίου του Βασιλείου Α’», βιογραφία του παππού του αυτοκράτορα Βασιλείου Α’, «Προς τον ίδιον υιόν», με συμβουλές προς τον υιὀ του και μετέπειτα αυτοκράτορα Ρωμανό Β’, «Περί Βασιλείου Τάξεως», όπου εκθέτει το πολύπλοκο πρωτόκολλο που ακολουθούσε η βυζαντινή αυλή και το «Περί Θεμάτων», σχετικό με την διοικητική διαίρεση της αυτοκρατορίας. Το έντονο ενδιαφέρον του για την παιδεία εκφράσθηκε με την αναδιοργάνωση του Πανδιδακτηρίου της Μαγναύρας, ένα από τα πρώτα πανεπιστήμια στον κόσμο. Σε πολιτικό επίπεδο, επί βασιλείας του, η Βυζαντινή Αυτοκρατορία ανέκτησε την παλιά της ισχύ και ακτινοβολία και κατέκτησε την εσωτερική ειρήνη, καθώς ενίσχυσε τους φτωχούς έναντι των πλουσίων φεουδαρχών, αποκαθιστώντας την κοινωνική ισορροπία της αυτοκρατορίας. Ο Κωνσταντίνος Πορφυρογέννητος ήταν πολύ αγαπητός στον λαό, ο οποίος τον σεβόταν για την μόρφωσή του. Ο Κωνσταντίνος Ζ’ υπήρξε περισσότερο από ὀποιονδήποτε άλλον άνθρωπος των γραμμάτων, λόγιος, συγγραφέας, με ιδιαίτερα ενδιαφέροντα για την ιστορία, την φιλολογία, την τέχνη, τις νομικές επιστήμες. Όχι μόνο υποστήριξε τις τέχνες, αλλά και ο ίδιος ασχολήθηκε με την ποίηση, τη ζωγραφική, τη γλυπτική, την αρχιτεκτονική, τη μουσική, αλλά και με τις εφαρμοσμένες τέχνες, όπως η ναυπηγική πολεμικών σκαφών, η τορνευτική και η χρυσοχοΐα. Επειδή ήταν εξαιρετικά μελετηρός και επειδή του άρεσε πολύ να συναναστρέφεται λόγιους καλλιτέχνες και επιστήμονες, «έγινε εγκυκλοπαιδικότατος». Ο Κεδρηνός μας πληροφορεί ότι ο ακαταπόνητος εστεμμένος συγγραφέας και λόγιος καταγινόταν ακόμη και με την αριθμητική, την γεωμετρία και την αστρονομία.

Πηγή Μητροπολίτου Φαναρίου Αγαθαγγέλου
Γενικοῦ Διευθυντού της Αποστολικής Διακονίας
της Εκκλησίας της Ελλάδος

Κοινοποιείστε το άρθρο

You may also like