Κοινοποιείστε το άρθρο
Πως θα μάθω στο παιδί μου να κολυμπάει
Οι γνώσεις πάνω στις κολυμβητικές δεξιότητες αποτελούν πρωταρχικό μέλημα όλων. Οι γονείς μπορούν και εκείνοι να βοηθήσουν το παιδί τους να αποκτήσει κολυμβητικές δεξιότητες.
Το καλοκαίρι, η αγαπημένη εποχή μικρών και μεγάλων πλησιάζει. Είναι μια όμορφη και ξένοιαστη περίοδος αφού οι βουτιές και τα παιχνίδια στη θάλασσα και την πισίνα παίρνουν τον πρώτο ρόλο. Απαραίτητη όμως προϋπόθεση για να είναι διασκεδαστική και ασφαλής η παραμονή στη θάλασσα ή την πισίνα είναι η εξοικείωση με το νερό.
Διαδικασία της εκμάθησης κολύμβησης
Από τις πρώτες μέρες της ζωής του το μωρό έρχεται σε επαφή με το υγρό στοιχείο και αρχίζει να παίρνει τα πρώτα ερεθίσματα. Η γνωριμία του με το νερό μπορεί να ξεκινήσει από το σπίτι με την μορφή παιχνιδιού.
Το μπάνιο στο σπίτι θα πρέπει να είναι διασκέδαση, να το γνωρίσει το παιδί ως μια ευχάριστη δραστηριότητα.
Από την ηλικία των 2 ετών, όπου το παιδί κατακτά τις πρώτες δεξιότητες, οι γονείς μπορούν να το παροτρύνουν να βάλει εκείνο νερό στα μαλλιά του και στα μάτια του. Αν υπάρχει η δυνατότητα της μπανιέρας, μια ωραία διαδικασία είναι να γεμίσει με αρκετό νερό και να παίξει το παιδί για αρκετή ώρα με διάφορα παιχνίδια που είτε θα επιπλέουν είτε θα βυθίζονται.
Οι γονείς πρέπει να δίνουν στα παιδιά χρόνο για να συνηθίσουν το νερό.
Η αναπνοή είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κολύμβησης και τα αρχικά στάδια της εκμάθησης μπορούν να γίνουν στο σπίτι.
Για παράδειγμα, ένας διασκεδαστικός τρόπος είναι με ένα καλαμάκι, με το οποίο φυσάει το παιδί ένα μπαλάκι στη επιφάνεια του νερού ή απλώς φυσάει και κάνει μπουρμπουλήθρες. Έπειτα το παιδί μπορεί να δοκιμάσει να κάνει σχέδια στη επιφάνεια του νερού με το στόμα και στη συνέχεια να φυσάει ενώ βυθίζει το κεφάλι του μέσα στο νερό. Σαν εξέλιξη των παραπάνω είναι να χρησιμοποιήσει μία μάσκα ή γυαλάκια και να κοιτάξει μέσα στο νερό.
Από την εκμάθηση στο σπίτι, στην εκμάθηση στη θάλασσα και στην πισίνα.
Στα ρηχά….
Στα πρώτα στάδια της επαφής με την θάλασσα ή την πισίνα η εκμάθηση θα ξεκινήσει από τα ρηχά ώστε το παιδί να παίξει με την άμμο και με το νερό. Μπορεί στο ρηχό μέρος να χτυπήσει τα πόδια του σε θέση πρηνή ή ύπτια ώστε να μάθει την κίνηση των ποδιών.
Ακόμα, οι γονείς καλό θα ήταν να παροτρύνουν το παιδί να ξεκινήσει να κάνει μπουρμπουλήθρες στη επιφάνεια του νερού ή ακόμα να δεί με την μάσκα του κάτω από το νερό την άμμο ή τις πέτρες ή να τους δείξουν μια πέτρα κάτω απ το νερό ώστε να επιχειρήσουν να την πιάσουν, πάντα υπό την επιτήρηση των γονιών. Το παιδί πρέπει να μάθει να παίζει στα ρηχά ώστε να αποβάλει εντελώς τον φόβο και να συνηθίσει το υδάτινο περιβάλλον.
Είσοδος στο νερό
Οι γονείς πρέπει να κρατούν το παιδί τους αγκαλιά και να μπουν με ήρεμες κινήσεις και χωρίς να βιάζονται ώστε το σώμα να συνηθίσει την θερμοκρασία του νερού. Πρέπει να βρίσκονται πάντα δίπλα στο παιδί ώστε να αισθάνεται ασφάλεια.
Στη συνέχεια, οι γονείς θα παροτρύνουν το παιδί να ακουμπήσει το νερό ή ακόμα και να χτυπήσει τα πόδια του κι έπειτα, όταν εξοικειωθεί, να κάνει μπουρμπουλήθρες ακολουθώντας τα αρχικά στάδια που έκανε και στο σπίτι και στο ρηχό μέρος ..
Σαφώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέσα επίπλευσης, όπως ζωνάκι ή μακαρόνι ή σανίδα, ώστε το παιδί να νιώθει σιγουριά. Βέβαια, αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι πως ακόμη και αν τα παιδιά φορούν μπρατσάκια ή σωσίβιο, πάντα πρέπει να είναι υπό την επίβλεψη των γονέων.
Τα φουσκωτά βοηθήματα, όπως μπρατσάκια και κουλούρες, δεν αποτελούν σωστικά μέσα διότι υπάρχει κίνδυνος ακόμα και με ένα ελαφρύ αεράκι το παιδί να παρασυρθεί με τα ρεύματα μακριά μέσα στο νερό.
Ιδανικά αν το παιδί για αρχή, έχει ένα βοήθημα η ασφαλέστερη επιλογή είναι τα κολυμβητικά σωσίβια επίπλευσης (τουβλάκια) ή τα κολυμβητικά γιλέκα.
ΠΡΟΣΟΧΗ
Πολλοί γονείς βουτούν απότομα τα παιδιά μέσα στο νερό κάτι το οποίο είναι απαγορευτικό τόσο για την ψυχολογία του παιδιού γιατί θα κυριαρχήσει ο φόβος και θα έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα , όσο για την υγεία του διότι διατρέχει μεγάλο κίνδυνο πνιγμού.
Αν φαντάζει αδύνατο οι γονείς να μάθουν στο παιδί τους κολύμπι και θέλουν να νιώσουν μεγαλύτερη ασφάλεια, η πιο σωστή επιλογή είναι να αναζητήσουν βοήθεια από κάποιον εξειδικευμένο επαγγελματία της κολύμβησης και να κάνουν μαθήματα κολύμβησης.
Τα μαθήματα αυτά μπορούν να συνεχίσουν και τους χειμερινούς μήνες ώστε το παιδί να μην χάσει την επαφή του με το υγρό στοιχείο και να είναι πιο έτοιμο την επόμενη χρονιά να κολυμπήσει στη θάλασσα με περισσότερη αυτοπεποίθηση και ασφάλεια. Καθώς επίσης και οι γονείς να αισθάνονται πιο σίγουροι πως το παιδί τους έχει λάβει τις γνώσεις που χρειάζεται για να είναι ασφαλής να κολυμπήσει.
Ο εκπαιδευτής/τρία θα έχει τον τρόπο του να διδάξει το παιδί σας πώς να κολυμπήσει.
Είναι κοινώς αποδεκτό ότι τα βρέφη και τα νήπια μπορούν να κολυμπήσουν και να κινηθούν αρμονικά μέσα στο νερό. Ιδανική ηλικία για να μάθει ένα παιδί τις βασικές τεχνικές κολύμβησης είναι από 4 χρονών.
Οι γονείς πρέπει πάντα να έχουν στο μυαλό τους , ότι το πιο σημαντικό πράγμα για τα παιδιά τους είναι να αισθάνονται χαρούμενα. Τα μαθήματα κολύμβησης πρέπει να είναι πάντα μία διασκεδαστική δραστηριότητα.
πηγη fmh.gr