Ψηφιακά ΚΕΠΑ και ψηφιακή Πύλη Αναπηρίας, στην υπηρεσία των συμπολιτών με αναπηρία

Ψηφιακά ΚΕΠΑ: στην υπηρεσία των συμπολιτών με αναπηρία

0 comment
Κοινοποιείστε το άρθρο

Ψηφιακά ΚΕΠΑ: στην υπηρεσία των συμπολιτών με αναπηρία

Ψηφιακά ΚΕΠΑ και ψηφιακή Πύλη Αναπηρίας, στην υπηρεσία των συμπολιτών με αναπηρία

 

Το ψηφιακό κράτος κάνει ένα ακόμη βήμα, για την εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας με αναπηρία.  Για το σκοπό αυτό, μπήκαν σε εφαρμογή  τα Ψηφιακά Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας και η ψηφιακή πλατφόρμα «Εθνική Πύλη Αναπηρίας».

Πρόκειται -όπως επισήμανε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρουσίαση που έγινε από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη και τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη-  για μια σημαντική μεταρρύθμιση  που βάζει τέλος στην ταλαιπωρία των συμπολιτών μας με αναπηρία.

Με τη λειτουργία των Ψηφιακών Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας και της Εθνικής Πύλης Αναπηρίας, οι συμπολίτες μας με αναπηρία -όπως επισημαίνει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης- θα πάψουν να ταλαιπωρούνται με συνεχείς επισκέψεις. Όλες οι διαδικασίες θα γίνονται ηλεκτρονικά, από την αίτηση μέχρι την πιστοποίηση αναπηρίας και δεν θα χρειάζεται παρά μόνο μία επίσκεψη για τη γνωμάτευση γιατρών.

Πιο συγκεκριμένα:
-Πρώτον, όλα πλέον θα γίνονται ηλεκτρονικά. Δεν θα χρειάζεται ένας πολίτης να επισκέπτεται τα ΚΕΠΑ τρεις και τέσσερις φορές για να πιστοποιήσει την αναπηρία του, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα. Θα πηγαίνει πλέον μόνο την ημέρα της εξέτασής του από την επιτροπή γιατρών.
-Δεύτερον, θα υπάρχει μία ενιαία ιατρική γνωμάτευση για την αναπηρία, η οποία μπορεί να χρησιμοποιείται για όλες τις παροχές του Δημοσίου, όπως σύνταξη, επίδομα, κ.ά..
-Τρίτον, καταργείται το παράβολο των 46 ευρώ για κάθε αίτηση του ανάπηρου και η διαδικασία θα γίνεται, πλέον, δωρεάν.
-Τέταρτον, με τη δημιουργία της Εθνικής Πύλης Αναπηρίας διευκολύνονται περαιτέρω οι πολίτες, αλλά και η πολιτεία, καθώς εκεί θα συγκεντρώνονται σταδιακά όλες οι λειτουργίες που ενδιαφέρουν τα Άτομα με Αναπηρία.
Σημειώνεται ότι ήδη έχουν θεσπιστεί και εφαρμόζονται μια σειρά μεταρρυθμίσεις, όπως τα ηλεκτρονικά ραντεβού (έχουν ήδη κλειστεί πάνω από 500.000) και η κατάργηση  των επαναλαμβανόμενων πιστοποιήσεων αναπηρίας για μη αναστρέψιμες ασθένειες (π.χ. ακρωτηριασμοί).
Παράλληλα συνεχίζεται η προσπάθεια με τη θέσπιση της Κάρτας Αναπηρίας, και την εφαρμογή του Προσωπικού Βοηθού για τα Άτομα με Αναπηρία.

*Επισυνάπτεται Ενημερωτικό Σημείωμα των Υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Χρηστικός οδηγός 19 ερωτήσεων – απαντήσεων για το νέο σύστημα πιστοποίησης αναπηρίας εδώ.

Κοινοποιείστε το άρθρο

You may also like