“ΧΑΡΟΥΠΙΑ”…ΕΝΑ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟ ΔΕΝΤΡΟ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΜΑΣ

by Newsroom
Κοινοποιείστε το άρθρο

“ΧΑΡΟΥΠΙΑ”…ΕΝΑ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟ ΔΕΝΤΡΟ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΜΑΣ

ΌΝΟΜΑ: Χαρουπιά
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ: Κερωνία ή Κερατέα η έλλοβος – Ceratonia siliqua
ΆΛΛΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΑΝΑ ΤΟΠΟ: Ξυλοκερατιά, κεράτιον, καρουπιά, κουντουρουδιά.
*ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ:
Είναι ένα αειθαλές, όμορφο, ψηλό και αυτοφυές δέντρο, που ευδοκιμεί στις χώρες που περιβάλλουν τη Μεσόγειο και σε όλη τη Μέση Ανατολή.Στην Ελλάδα βρίσκεται αυτοφυής σε πολλές νησιώτικες περιοχές και κυρίως στη Κρήτη αλλά καλλιεργείται και σε φυτώρια για τον καλλωπισμό δρόμων και πάρκων.Οι παραγόμενοι καρποί είναι εδώδιμοι και καταναλώνονται κάποιες φορές αποξηραμενοι. Όταν αρχίσει το δέντρο να παράγει καρπό, η απόδοση του μπορεί να είναι και ένας τόνος καρπών ανά δέντρο την εποχή της συγκομιδής.
*ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ:
-Τα χαρούπια καταναλώνονται από τα αρχαία χρόνια από τους λαούς της Μεσογείου.
-Οι Άραβες τα θεωρούσαν εξαιρετικά μαλακτικά για τις θωρακικές λοιμώξεις και τα συνιστούσαν σε ασθενείς με χρόνια βρογχίτιδα.
-Το δέντρο αυτό, πριν από τη γέννηση του Χριστού, δε φαίνεται να ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένο.Τα ξυλοκέρατα όπως αναφέρονται τα χρησιμοποιούσαν όπωςκαι σήμερα, για τη διατροφή των ζώων και ιδιαίτερα των χοίρων.Τα θεωρούσαν μετριότατη τροφή για τον άνθρωπο, όπως συμπεραίνεται από την παραβολή του “Ασώτου υιού”, όπου αναφέρεται ότι αυτός «Επεθύμει γεμίσαι την κοιλίαν αυτού από των κερατίων, ων ήσθιον οι χοίροι, και ουδείς εδίδου αυτώ ».
-Το χαρούπι το αποκαλούν και «Ψωμί του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή» Ο προφήτης τρεφόταν  με χαρούπια κατά τη διάρκεια της ζωής του ως ασκητής στην έρημο.
-Κατά την αρχαιότητα, το βάρος των σπόρων(0,2 γρ) χαρουπιού είχε οριστεί και ως μονάδα μέτρησης πολύτιμων λίθων και χρυσού. Λόγο της ονομασίας (κεράτιον) προέρχεται και η λέξη καράτι.. Στην Αραβία  τα σπόρια τα λένε “κιράτ”,και έτσι προκύπτει η λέξη καράτι.
-“Οι Σοκολάτες της κατοχής”.Ειδικά στον πόλεμο,τα χαρούπια έσωσαν τα παιδιά και πολλούς ανθρώπους στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής.
Τα καλύτερα χαρούπια της σοδειάς, τα φούρνιζαν και τα αποθηκεύανε  σε μεταλλικά κατά προτίμηση δοχεία. Εκεί καραμελώνανε και αποτελούσαν την εναλλακτική της σταφίδας.
Το χαρουπόμελο αποτελούσε μαζί με το πετιμέζι την κύρια γλυκαντική ουσία αφού η ζάχαρη ήταν σχετικά ακριβό προϊόν.
*ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:
Ο καρπός τους, παρόλο που οπτικά και γευστικά θυμίζει τη σοκολάτα, είναι λιγότερο λιπαρός και η γεύση του πιο γλυκιά, καθώς περιέχει σημαντική ποσότητα γλυκόζης και σακχαρόζης.
Τα χαρούπια είναι πλούσια σε ασβέστιο, πρωτεΐνη, υδατάνθρακες, άφθονο κάλιο,μικρές ποσότητες νατρίου και σιδήρου και είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, βιταμίνες Β και πολλά άλλα μέταλλα. Στη σάρκα τους περιέχονται πολυφαινόλες και ιδιαίτερα συμπυκνωμένες ταννίνες, καθιστώντας τα, πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών.
Tο φύτρο του χαρουπιού περιέχει υψηλή συγκέντρωση πρωτεΐνης, τη λεγόμενη καρουβίνη. Παρόλο που η καρουβίνη μπορεί να αντικαταστήσει τις πρωτεϊνες γάλακτος και σόγιας στα τρόφιμα, η χρήση της έχει παραμεληθεί. Επιπλέον η περιεκτικότητα της καρουβίνης στα αμινοξέα αργινίνη και γλουταμίνη, την καθιστά αρκετά ελκυστική για κατανάλωση, από άτομα με αυξημένες διατροφικές ανάγκες, όπως είναι οι αθλητές.
*ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΕΙΣ:
1.Οι σπόροι χρησιμοποιούνται κατά της διάρροιας. Αναμεμειγμένο στο γάλα θα μπορούσε να βοηθήσει τα νήπια να αφομοιώσουν τα γεύματά τους, σταματώντας τη διάρροια.
2.Για την πρόληψη και τη θεραπεία της δυσεντερίας στους ανθρώπους.
3.Οι ουσίες πηκτίνη και λιγνίνη ρυθμίζουν την πέψη, αλλά έχουν τη δυνατότητα να αδρανοποιούν και μεταφέρουν με ασφάλεια έξω από το σώμα βλαβερά στοιχεία.
4.Το χαρούπι είναι πλούσιο σε περιεκτικότητα ινών. Έτσι, βοηθάει στη σωστή λειτουργία του εντέρου μας, είναι εύπεπτο και δεν προκαλεί αλλεργίες.
5.Το χαρουπόμελο καταπραϋνει το στομάχι.
6.Οι λοβοί του είναι πολύ γλυκοι και νοστιμότατοι σαν φαγητό, από μόνοι τους.
7.Η γεύση του χαρουπιού θυμίζει σοκολάτα. Χρησιμοποιείται σαν υποκατάστατο του κακάο.
8.Χρησιμοποιείται στην παρασκευή λικέρ. 9.Χρησιμοποιείται ως πηκτική ουσία τροφίμων σε παγωτά, στη ζαχαροπλαστική και στο βρεφικό γάλα σε σκόνη.
10.Χρησιμοποιείται επίσης, στη σύνθεση διαιτητικών τροφίμων διότι δεν περιέχει γλουτένη.
11.Με το χαρουπόμελο παρασκευάζονται διάφορα αναψυκτικά και σιρόπια για το βήχα.
12.Τα χαρούπια χρησιμοποιούνται και ως ζωοτροφή.
*ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ:
1.Το κόμμι που παίρνουμε από τους σπόρους του χαρουπιού, χρησιμοποιείται για την κατασκευή χαρτιού, υφασμάτων, φαρμακευτικών προϊόντων και καλλυντικών.
2.Το ξύλο της χαρουπιάς δίνει ξυλάνθρακες αρίστης ποιότητας, χρησιμοποιείται στην επιπλοποιία, την ξυλογλυπτική, την τορνευτική και τη βαρελοποιία ενώ ο φλοιός και τα φύλλα της στη βυρσοδεψία και τη βαφική.
3.Από τα χαρούπια παίρνουμε την πρώτη ύλη, για την παρασκευή ενεργού άνθρακα.
4.Από τους σπόρους των χαρουπιών παρασκευάζεται η κυτταρίνη, η οποία χρησιμοποιείται για την κατασκευή φωτογραφικών πλακών και άλλων αντικειμένων.
Αν και σήμερα τα χαρούπια δεν είναι μέρος της διατροφής μας.Τα τελευταία χρόνια σε καταστήματα με είδη υγιεινής διατροφής έχει κάνει ξανά την εμφάνισή του και τα παράγωγα του χαρουπιού όπως το χαρουπόμελο και το χαρουπάλευρο .
*ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ:
1.Το αλεύρι από σπόρους χαρουπιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για παρασκευή προϊόντων ελεύθερων γλουτένης.
2.Σε περίπτωση που κάνουμε δίαιτα, είναι ιδανικό αφού περιέχει ελάχιστα λιπαρά,
3.Επειδή δεν περιέχει θεοβρωμίνη θεωρείται καταλληλότερο από το κακάο, γι αυτούς που υποφέρουν από ημικρανίες.
4.Είναι ίσως το ιδανικό «τρόφιμο επιβίωσης», δεδομένου ότι διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν απαιτεί ιδιαίτερες συνθήκες αποθήκευσης και μπορεί να καταναλωθεί χωρίς προετοιμασίες. Λόγο ότι είναι μια απίστευτη πλούσιας πηγής τροφής.
5.Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε κάθε φορά που μια συνταγή απαιτεί σοκολάτα ή κακάο. Για να αντικαταστήσετε το κακάο, απλά χρησιμοποιήστε την ίδια ποσότητα χαρουπάλευρου.
6.Η ιδιάζουσα γεύση του χαρουπιού μπορεί να τονιστεί θαυμάσια, προσθέτοντας απλώς λίγη κανέλα.
Γράφει η Ευγενία Τ.
What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Κοινοποιείστε το άρθρο

You may also like