Κοινοποιείστε το άρθρο
Ρόδι: ο «θαυματουργός καρπός»
Έχει χαρακτηριστεί από τον Ιπποκράτη ως «θαυματουργός καρπός», θεωρείται υπερτροφή (super food) και ανήκει στα πιο θρεπτικά φρούτα του πλανήτη. Το ρόδι έχει πάρα πολλές ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες τόσο για την υγεία του οργανισμού όσο και τους δέρματος. Δεν θεωρείται άδικα το ιδανικό φυσικό συστατικό για τέλεια επιδερμίδα.
Έχει εξαιρετικά αποτελέσματα κατά του ξηρού δέρματος, των επιδερμικών κηλίδων και της μείωσης της γήρανσης των κυττάρων. Γι’ αυτό και επωφεληθείτε από το ρόδι και αποκτήστε ένα όμορφο και λαμπερό δέρμα.
Οι ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες του ροδιού, το καθιστούν ως ένα πολύ σημαντικό συστατικό στην παραγωγή καλλυντικών προϊόντων που αφορούν στη φροντίδα και την προστασία του δέρματος.
Σήμερα, πολλές βιομηχανίες καλλυντικών περιλαμβάνουν το χυμό του ροδιού ή το έλαιό του σε πολλά καλλυντικά, εκμεταλλευόμενες το άρωμα του, τις ενυδατικές και καταπραϋντικές του ιδιότητες, την αντιγηραντική και αναπλαστική του δράση για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας και της γήρανσης του δέρματος.
Το ρόδι είναι ο καρπός της ροδιάς, ενός φυλλοβόλου και αγκαθωτού δέντρου, που ανήκει στην οικογένεια Punicaceae, έχει μεγάλα μονήρη άνθη, πράσινα, ωοειδή και γυαλιστερά φύλλα, καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο και ευδοκιμεί στις θερμές περιοχές.
Περιέχει φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνη C, βιταμίνη Κ, βιταμίνη Ε, φολικό οξύ, κάλιο, ψευδάργυρο, χαλκό και νιασίνη (Βιταμίνη Β3), πουνικαλαγίνη (μια φαινόλη με αντιοξειδωτική δράση), ελλαγιταννίνη (υδροδιαλυτές τανίνες) και πουνικικό οξύ (ένα Ωμέγα 5 λιπαρό οξύ).
Αποτελεί σύμβολο υγείας, γονιμότητας, ευημερίας και μακροζωίας, ενώ σύμφωνα με την παράδοση, την Πρωτοχρονιά, υποδεχόμαστε τον καινούριο χρόνο σπάζοντας ένα ρόδι στο κατώφλι της πόρτας για καλή τύχη.
Ποια είναι τα οφέλη του Ροδιού στην υγεία;
– Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, αντιμυκητιακή και αντιβακτηριδιακή δράση (τριπλάσια από εκείνη του κρασιού και του πράσινου τσαγιού) και καταπολεμά επικίνδυνα βακτήρια.
– Έχει εντυπωσιακή αντιφλεγμονώδη δράση απέναντι σε χρόνιες καταστάσεις (διαβήτη τύπου 2, αλτσχάιμερ, παχυσαρκία).
– Καθυστερεί την αναπαραγωγή των καρκινικών κυττάρων.
– Μειώνει την αρτηριακή πίεση.
– Αναστέλλει την αναιμία.
– Προστατεύει από φλεγμονές και μολύνσεις του στόματος (περιοδοντίτιδα και στοματίτιδα).
– Προωθεί την υγεία του εντέρου και βελτιώνει τη διαδικασία της πέψης.
– Βοηθά την βελτίωση της μνήμης.
– Καταπολεμά προβλήματα στυτικής λειτουργίας, ανδρικής υπογονιμότητας και υπερπλασίας καλοήθους προστάτη.
– Προλαμβάνει την τριχόπτωση και ενισχύει τους θύλακες των τριχών.
Ποια είναι τα οφέλη του Ροδιού στην υγεία του δέρματος;
– Έχει αντιγηραντικές ιδιότητες: δρα εναντία στην εμφάνιση ρυτίδων και δερματικών κηλίδων και βοήθα στην αναπαραγωγή των κυττάρων και την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης.
– Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες: μειώνει τα συμπτώματα φλεγμονωδών δερματικών καταστάσεων, όπως είναι η ακμή και το έκζεμα.
– Έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες: η μεγάλη περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C, καταπολέμα βακτηρία και μύκητες του δέρματος.
– Προστατεύει από την ηλιακή ακτινοβολία: τα ισχυρά αντιοξειδωτικά, που περιέχει, προστατεύουν το δέρμα, με φυσικό τρόπο, από τις υπεριώδεις ακτίνες (UV).
– Έχει απολεπιστικές ιδιότητες: οι σπόροι του καρπού του, μετά από σύνθλιψη, βοηθούν στην απομάκρυνση των νεκρών κύτταρών του δέρματος.
– Καταπολεμά την ξηροδερμία: η μικρή μοριακή δομή του, του επιτρέπει να εισχωρεί σε βάθος στην επιδερμίδα και να συγκρατεί την υγρασία. Περιέχει λιπαρά οξέα ωμέγα-5, τα οποία ενυδατώνουν το δέρμα και προλαμβάνουν την ξηρότητα.
– Καταπολεμά τη λιπαρότητα: έχει ευεργετικές ιδιότητες για τους ανθρώπους παρουσιάζουν έντονες εξάρσεις ακμής και μπορεί να ανακουφίσει από ερεθισμούς.
– Επισπεύδει την επούλωση πληγών: οι εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες των σπόρων του ροδιού, επιταχύνουν την επούλωση πληγών, κοψιμάτων και οι γρατζουνιών.
– Προωθεί τη λάμψη και την υγεία των μαλλιών και τα βοηθά να μη φριζάρουν.
– Δυναμώνει τα νύχια κι αποκαθιστά πολλά από τα προβλήματα που προκαλούνται από τη συχνή χρήση του βερνικιού.
Τρόποι ένταξης του Ροδιού στην καθημερινή διατροφή
Είναι πολύ σημαντικό να συμπεριληφθεί η κατανάλωση ροδιού στην καθημερινή διατροφή, διότι βελτιώνει την υγεία του σώματος και βοηθά στην απόκτηση όμορφου δέρματος.
– Καταναλώστε τους σπόρους του ροδιού: χαράξτε το ρόδι κυκλικά και αφαιρέστε τη φλούδα στο μέρος του κοτσανιού (όπως κάνετε με το πορτοκάλι). Στη συνέχεια, ανοίξτε το στη μέση και αφαιρέστε τους σπόρους του.
– Πιείτε το χυμό του ροδιού: Κόψτε το ρόδι στη μέση και στύψετε στον στίφτη (όπως κάνετε και με τα πορτοκάλια) ή πιέσετε το σε ένα σουρωτήρι και διαχωρίστε τις μεμβράνες από το χυμό του. Συνιστάται η κατανάλωση χυμών μη επεξεργασμένων, χωρίς προσθήκη σακχάρων και άλλων συστατικών.
Πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ρόδι και τα παράγωγα του για να αποκτήσετε όμορφο δέρμα
– Πρόσθεσε στη διατροφή σας την κατανάλωση ροδιών και την πόση του χυμού τους!!!
– Αξιοποιήστε τους σπόρους του ροδιού: δημιουργήστε μια μάσκα απολέπισης από σπασμένους σπόρους ροδιού και κάντε με αυτή απαλό μασάζ στο δέρμα σας. Επαναλάβετε τη διαδικασία 1 με 2 δύο φορές την εβδομάδα.
– Χρησιμοποιήστε το λάδι του ρόδιου: αραιώστε το προϊόν σε κατάλληλα έλαια (αμυγδαλέλαιο, jojoba) και εφαρμόστε το στην επιδερμίδα (μετά από καθαρισμό) για να της προσφέρετε τόνωση και ενυδάτωση.
– Πρόσθεσε στη διατροφή σας συμπληρώματα με ρόδι: στο εμπόριο κυκλοφορούν κάψουλες και δισκία με εκχυλίσματα ροδιού, τα οποία δεν εφαρμόζονται στο δέρμα τοπικά, αλλά τα λαμβάνονται από το στόμα. Πριν τα χρησιμοποιήσετε ρωτήστε το γιατρό σας και ακολουθείσθε τις οδηγίες του.
– Χρησιμοποιείστε καλλυντικά που περιέχουν ως συστατικό το ρόδι: το ρόδι χρησιμοποιείται ευρύτατα στη βιομηχανία των καλλυντικών. Αποτελεί βασικό συστατικό κρεμών, ορών – serums, σαμπουάν, αφρόλουτρων, λοσιόν, σαπουνιών και λαδιών.
22 πράγματα που πρέπει να μάθετε για την παράδοση, την ιστορία και τις πολύτιμες ιδιότητες του ροδιού
Το ρόδι λοιπόν θεωρείται ένας υπερπολύτιμος καρπός, με τις ευεργετικές του ιδιότητες, να επιβεβαιώνονται και από την επιστήμη. Τι θέση είχε στην αρχαιότητα, τι λέει η παράδοση, πώς ωφελεί την υγεία μας, πώς μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε;
1. Η ροδιά (Punica granatum L.) είναι γνωστή και με τις ονομασίες «ροϊδιά», «ροιά» στην Ομηρική εποχή, «ροά» αναφέρεται από το Θεόφραστο και ρογδιά ή ρωβιά στην Κύπρο. Στην αρχαιότητα αναφέρεται επίσης και με τα ονόματα «Σίδη» και «Σίδα».
2. Αποτελεί σύμβολο της ζωής και της γονιμότητας, μια εξαιρετική πηγή πολύτιμων θρεπτικών συστατικών που χαρίζουν υγεία και ευεξία.
3. Η παράδοση λέει πως φέρνει καλή τύχη, ευγονία και αφθονία αγαθών στο σπίτι μας. Για το λόγο αυτό σπάμε ρόδι κάθε πρωτοχρονιά, σε κάποια μέρη στους γάμους, σε εγκαίνια καταστημάτων κτλ.
4. Μας ήρθε από την Περσία ενώ κάποιοι υποστηρίζουν, σύμφωνα με αρχαιολογικές ανασκαφές, πως ο καρπός είναι ενδημικός στη Μεσόγειο και μάλιστα αυτόχθων.
5. Οι αρχαίοι Ελληνες αγαπούσαν πολύ το ρόδι και το αφιέρωσαν στη θεά Ηρα, προστάτιδα του γάμου. Αλλά και η θεά της ομορφιάς και του έρωτα, Αφροδίτη, προσέφερε στους αγαπημένους της ρόδια ως δώρα αγάπης.
6. Λέγεται ότι ο θεός Πλούτωνας, ο Άδης, έδωσε σπόρους του στην Περσεφόνη, την κόρη της θεάς Δήμητρας ώστε να τη «δέσει» στο σκοτεινό βασίλειό του και να ξεχάσει τον επάνω κόσμο.
7. Σπόρους ροδιάς έδινε και η Περσεφόνη στους νεκρούς για να συμφιλιωθούν με τη νέα τους ζωή και να ξεχάσουν αυτή στον επάνω κόσμο. Και εμείς σήμερα, αναμιγνύουμε ρόδι με βρασμένο σιτάρι, προσφορά σ’ αυτούς που έχουν φύγει από κοντά μας.
8. Ο Όμηρος κάνει αναφορά στην Οδύσσεια, ότι ήταν ένα από τα δέντρα που υπήρχαν στους θαυμαστούς κήπους του πάντα ευτυχισμένου βασιλιά Αλκίνοου, πατέρα της Ναυσικάς. Παράλληλα, το ρόδι ήταν το έμβλημα των Ελευσίνιων Μυστηρίων.
9. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το έθαβαν μαζί με τους νεκρούς τους, ενώ αποτελεί ένα από τα τρία «ευλογημένα φρούτα» του Bουδισμού. Χρησιμοποιήθηκε ως διακοσμητικό στοιχείο στο ναό του Σολομώντα και στους μανδύες των ιερέων και αναφέρεται στο Aσμα Ασμάτων στην Παλαιά Διαθήκη.
10. Ο χυμός του ροδιού, η περίφημη γρεναδίνη, είναι πλούσιος σε πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες, που συμβάλλουν στην προστασία του οργανισμού από πολλές ασθένειες. Η αντιοξειδωτική του ιδιότητα φαίνεται να είναι 3 φορές ισχυρότερη σε σχέση με το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι.
11. Γνωρίζετε ότι έχει δώσει το όνομά του στην ισπανική πόλη Γρανάδα
12. Η διατροφική του αξία είναι σπουδαία. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C και Ε, έχει πληθώρα μεταλλικών στοιχείων (κάλιο, ασβέστιο, σίδηρος, μαγνήσιο, φώσφορος, ψευδάργυρος, σελήνιο), υδατάνθρακες και φυτικές ίνες. Ενα μόνο ρόδι μπορεί να καλύψει το 40% της ποσότητας σε βιταμίνη C και το 25% της ποσότητας σε φυλλικό οξύ που έχει καθημερινά ανάγκη ένας ενήλικος. Περιέχει επίσης υψηλές ποσότητες φυτικών ινών, ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες. Περιέχει μια ικανοποιητική περιεκτικότητα σακχάρων παρόμοια με εκείνη του σταφυλιού.
13. Χάρη στις αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις, αντιβηχικές, στυπτικές, επουλωτικές, αντιβακτηριακές, αντιαλλεργικές και αντιδιαρροϊκές του ιδιότητες, ο χυμός του ροδιού χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς εδώ και αιώνες.
14. Μεταξύ άλλων, εμποδίζει την οξείδωση της «κακής» χοληστερίνης (LDL), που αποτελεί σοβαρό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, και φαίνεται να μειώνει τα επίπεδα της «κακής» χοληστερίνης σε διαβητικούς ασθενείς με υπερλιπιδαιμία. Προστατεύει από εγκεφαλικές βλάβες, ρίχνει την πίεση του αίματος και υπάρχουν ενδείξεις ότι η μακρόχρονη κατανάλωσή του βελτιώνει την ερωτική λειτουργία ανδρών με πρόβλημα στύσης.
15. Επίσης, θεωρείται ότι συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, του μαστού και του προστάτη, αλλά και στην επιβράδυνση της ανάπτυξής τους. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της χρόνιας διάρροιας, της δυσεντερίας και των αιμορραγιών, καθώς και για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας.
16. Επιβραδύνει τη γήρανση, προστατεύει τα νεφρά, αναζωογονεί το ήπαρ, ενισχύει το ανοσοποιητικό, προστατεύει το DNA και από τη νόσο Αλτσχάιμερ, καθαρίζει και προστατεύει το δέρμα, χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση των εγκαυμάτων και του ιού του έρπητα.
17. Στη καλλυντική του χρήση, το έλαιο της ροδιάς επιταχύνει των ανανέωση των κυττάρων της επιδερμίδας, και μαζί με την καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών, δίνει στο δέρμα ελαστικότητα και ανθεκτικότητα, μειώνοντας τις ρυτίδες.
18. Οι ποικιλίες των ροδιών είναι τρεις, τα γλυκά, τα ημίγλυκα και τα ξινά. Διαλέξτε αυτά που είναι βαριά και η επιδερμίδα τους είναι σφιχτή και γυαλιστερή. Να ξέρετε βέβαια, πως ακόμη κι όταν η φλούδα τους συρρικνωθεί, το εσωτερικό τους μπορεί να φαγωθεί.
19. Στη γαστρονομία, τα ρόδια καταναλώνονται εκτός από νωπά ή σαν χυμός ή σαν σιρόπι ροδιού (γρεναδίνη) ή σαν αλκοολούχα ποτά, μετά από μεταποίηση. Επίσης, χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική και στη μαγειρική.
20. Αν δε θέλετε να καταναλώσετε τους σπόρους και πάρετε το χυμό τους, τότε στύψτε τα όπως τα πορτοκάλια. Παράλληλα, μπορείτε να πιέσετε τους καρπούς σε ένα σουρωτήρι. Υπάρχει φυσικά και ειδικό μηχάνημα, που μπορείτε να κάνετε το χυμό σας.
21. Χρήσιμη είναι και η φλούδα του ροδιού, με την οποία μπορείτε να κάνετε αφέψημα, το οποίο συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.
22. Φυσικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τα φύλλα, τα οποία βράζετε για 10’ και με το ζουμί τους, μπορείτε να κάνετε πλύσεις σε περιπτώσεις αιμορροΐδων αλλά και γαργάρες για πονόλαιμο.
23. Πλούσιο σε βιταμίνες Α, E, σίδηρο, κάλιο, φυτικές ίνες και φυλλικό οξύ το ρόδι είναι από μόνο του ένα φρούτο που τονώνει το ανοσοποιητικό και θωρακίζει την υγεία.
24. Έχει αντιγηραντικές ιδιότητες. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά (τανίνες, ανθοκυανίνες, ελλαγικό οξύ), που καταπολεμούν τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες, το ρόδι μαζί με τα μούρα είναι το καλύτερο όπλο ενάντια στη γήρανση του δέρματος, στην ξηροδερμία και στην ακμή. Η αντιοξειδωτική του ικανότητα υπολογίζεται μάλιστα 2-3 φορές μεγαλύτερη από αυτή του πράσινου τσαγιού.
25. Έχει θεραπευτικές ιδιότητες ως προς τη χρόνια διάρροια και τη δυσεντερία και βοηθά στην αντιμετώπιση του έλκους.
26. Προστατεύει τα νεφρά από τις τοξίνες και εμποδίζει τις νεφρικές βλάβες.
27. Ο χυμός του ροδιού είναι πλούσιος σε βιταμίνη C, γι’ αυτό και προστατεύει από ιώσεις και άλλες ασθένειες. Μάλιστα ένα ρόδι καλύπτει το 40% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης βιταμίνης C που έχει ανάγκη ο ανθρώπινος οργανισμός.
28. Έχει αντιαλλεργική δράση, χάρη στις πολυφαινόλες που περιέχει.
29. Ο χυμός του προστατεύει το ήπαρ και βοηθά στην αναγέννησή του όταν έχει υποστεί βλάβη.
30. Προστατεύει το αγγειακό σύστημα και βοηθά στην αντιμετώπιση της κακής χοληστερόλης. Έτσι, προστατεύει από τις καρδιαγγειακές παθήσεις.
31. Ο χυμός του ροδιού έχει αντικαρκινική δράση και καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα. Μάλιστα θεωρείται ότι συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, του δέρματος και του προστάτη και ότι προστατεύει από την ανάπτυξή τους.
32. Βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες να νοσήσει κάποιος από διαβήτη. Για τον ίδιο λόγο βοηθά και στην απώλεια βάρους, καθώς ενισχύει και τον μεταβολισμό.
Αν σε όλα τα παραπάνω προσθέσουμε και τις λιγοστές θερμίδες (γύρω στις 230 θερμίδες τα 280 γραμμάρια), καθώς και τις αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, τότε μάλλον έχουμε πάρα πολλούς λόγους για να το προσθέσουμε στην καθημερινή μας διατροφή.
Τα είδη και πώς να τα διαλέξεις
Υπάρχουν γλυκά, ημίγλυκα και ξινά ρόδια, όμως το πιο σίγουρο αν δεν ξέρεις ποια σου αρέσουν είναι να πάρεις τα πιο βαριά και αυτά που έχουν την πιο σφιχτή και γυαλιστερή όψη.
Πώς να τα απολαύσεις
* Φρέσκα ως φρούτο και ενδιάμεσο σνακ ή μέσα σε σαλάτες.
* Σε χυμό μόνα τους ή μαζί με πορτοκάλι. Για να βγάλεις τον χυμό τους, τα στύβεις ακριβώς όπως τα πορτοκάλια. Μπορείς ακόμα να δημιουργήσεις και νόστιμα smoothies.
Το καθάρισμα
Και ερχόμαστε στην πιο βαρετή διαδικασία, που είναι το καθάρισμα. Ο πιο γρήγορος και απλός τρόπος για να καθαρίσουμε ένα ρόδι είναι να κόψουμε κυκλικά τη φλούδα του στο μέρος του κοτσανιού του και στη συνέχεια να το χαράξουμε σε φαρδιές λωρίδες μέχρι τη μέση περίπου, όπως κόβουμε το πορτοκάλι. Στη συνέχεια, το ανοίγουμε, όχι τελείως όμως και το αναποδογυρίζουμε. Το χτυπάμε αμέσως μετά με τη λαβή του μαχαιριού ή με ένα κουτάλι και οι σπόροι πέφτουν μόνοι τους στο πιάτο.
Πώς να τα διατηρήσεις
Αν είναι στο κλαδί τους, τα ρόδια διατηρούνται πολλές μέρες εκτός ψυγείου, διαφορετικά θέλουν ψυγείο. Μπορείς επίσης να τα βάλεις καθαρισμένα σε σακουλάκια και να τα διατηρείς στην κατάψυξη, ώστε να παίρνεις όποτε θέλεις έτοιμους τους σπόρους τους για χρήση.
Δικτυογραφία
https://www.olivemagazine.gr/%