Σήμερα η ορθοδοξία γιορτάζει τη μνήμη του Άγιου Σπυρίδωνα, του θεραπευτή

0 comment
Κοινοποιείστε το άρθρο

Ο Άγιος Σπυρίδωνας, ο θεραπευτής

Ο Άγιος Σπυρίδωνας θεραπεύει, λέει, τα σπυριά (Σπυρίδων – σπυριά), θεραπεύει και την ευλογιά, αφού κι αυτή δημιουργεί σπυριά. Γι’ αυτό και στη γιορτή του φέρνουν κόλλυβα στην εκκλησιά. Θεραπεύει εξάλλου την πανώλη (πανούκλα) και τον πόνο αυτιών. Θεωρείται και προστάτης των ναυτικών.

Τα «πασουμάκια» του Αγίου Σπυρίδωνα

Στην Κέρκυρα είναι ο πολιούχος Άγιος κι όλοι ορκίζονται στ’ όνομά του και του αποδίδουν πολλά θαύματα. Συχνά, λένε, «βγαίνει από την εκκλησιά του και γυρίζει τη θάλασσα και τη στεριά, για να κάνει καλά και να βοηθήσει κείνους που τον επικαλούνται. Πιστεύουν πως γι’ αυτό τον λόγο τα «πασουμάκια» του λιώνουν και κάθε τόσο του αλλάζουν. Λένε πως συχνά βρίσκουν πάνω τους σκόνη, φύκια και άλλα ίχνη που αποδείχνουν τα ασταμάτητα τρεχάματά του.

Οι λιτανείες στην Κέρκυρα του Αγίου Σπυρίδωνα

Είναι τόση η πίστη των Κερκυραίων στον προστάτη τους, ώστε τέσσερις φορές τον χρόνο «βγάζουν τον Άγιο» λιτανεία. Οι λιτανείες είναι αντάξιες των παραδόσεων του κερκυραϊκού λαού. Παίρνουν μέρος οι συντεχνίες, οι φιλαρμονικές, όλος ο κλήρος και ο λαός της Κέρκυρας. Η πρώτη γίνεται την Κυριακή των Βαΐων, η δεύτερη το Μεγάλο Σάββατο, η τρίτη, η πιο επίσημη, στις 11 Αυγούστου και η τέταρτη την πρώτη Κυριακή του Νοέμβρη.

Συχνά οι μητέρες τάζουν τα παιδιά τους στον Άγιο και τα «ρασοφορούν». Οι πιστοί έχουν γεμίσει την εκκλησία με τάματα και γενικά η σχέση των κατοίκων του νησιού μαζί του έχει μια ζεστή οικειότητα. Η λατρεία του είναι ένα είδος επίκεντρου στη ζωή των κατοίκων.

 

Βιβλιογραφία

Αικατερίνη Τσοτάκου – Καρβέλη, Λαογραφικό Ημερολόγιο. Οι δώδεκα μήνες και τα έθιμά τους, εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ, Αθήνα 1986

Κοινοποιείστε το άρθρο

You may also like