Σήμερα, των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου

by Newsroom
0 comment
Κοινοποιείστε το άρθρο

Σήμερα, των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου

Του Πρωτοκορυφαίου Πέτρου, που περπάτησε πάνω στη θάλασσα, γιατί κατάλαβε ότι η πίστη μετακινεί βουνά.

Του Πρωτοκορυφαίου Πέτρου, που πίστεψε ότι ο Χριστός, ήταν ο Μεσσίας που περιμένουν, άφησε τα πάντα και Τον ακολούθησε.

Του Πρωτοκορυφαίου Πέτρου, που σε μια στιγμή ανθρώπινης αδυναμίας, αρνήθηκε τον Χριστό, πρίν ο πετεινός, λαλήσει τρεις.

Του Πρωτοκορυφαίου, που με συντριβή, κατάλαβε το λάθος και την ανθρώπινη αδυναμία του και έκλαψε πικρά, καθώς, σε όλη του τη ζωή, κάθε φορά που άκουγε πετεινό να κράζει, έκλαιγε και πάλι πικρά και αυτό ας γίνει και σε μας παράδειγμα μιμήσεως.
Ανάμνηση της προδοσίας, αλλά και μετανοίας, μέχρι το τέλος της ζωής μας.

Όμως και ο Χριστός μας, με τι όμορφο τρόπο “ισοφάρισε” τις τρεις αρνήσεις του Πέτρου, μετά την ανάστασή Του.

*Κι όταν έφαγαν, λέει ο Ιησούς στο Σίμωνα Πέτρο: “Σίμωνα, γιε του Ιωνά, μ’ αγαπάς πιο πολύ απ’ αυτούς;”. Του λέει: “Ναι, Κύριε, ξέρεις ότι σ’ αγαπώ”. Του λέει: “Βόσκε τα αρνιά μου”. Και του ξαναλέει δεύτερη φορά: “Σίμωνα, γιε του Ιωνά, μ’ αγαπάς;”. Του λέει: “Ναι, Κύριε, ξέρεις ότι σ’ αγαπώ”. Του λέει: “Βόσκε τα πρόβατά μου”. Και του λέει τρίτη φορά: “Σίμωνα, γιε του Ιωνά, μ’ αγαπάς;”. Λυπήθηκε ο Πέτρος που τον ρώτησε τρίτη φορά “μ’ αγαπάς”, και του λέει: “Κύριε, εσύ τα ξέρεις όλα, εσύ ξέρεις ότι σ’ αγαπώ”. Του λέει ο Ιησούς: “Βόσκε τα πρόβατά μου. Αλήθεια σου λέω, όταν ήσουν νεότερος ντυνόσουν μόνος σου και πήγαινες όπου ήθελες. Όταν γεράσεις όμως, θ’ απλώσεις τα χέρια σου και θα σε ντύσει άλλος και θα σε πάει εκεί που δε θέλεις”. Αυτό το είπε εννοώντας με τι θάνατο θα δοξάσει το Θεό [σταύρωση, όπως ο Χριστός, αλλά με το κεφάλι προς τα κάτω].*

Του Πρωτοκορυφαίου Σαούλ (Παύλου ) που έλαβε μέρος στον λιθοβολισμό του Στέφανου και ήταν γεμάτος έχθρα κατά των χριστιανών.

Του Πρωτοκορυφαίου, Σαούλ(Παύλου ) που ήταν ο μεγαλύτερος διώκτης του Χριστού, και μέσα σε μια στιγμή φωτιστηκε η διάνοια του και έγινε ο Μέγας Απόστολος των εθνών.

*Ένα μεσημέρι, καθώς έτρεχε με το άλογό του προς τη Δαμασκό, μία τρομερή λάμψη τον χτύπησε στο πρόσωπο και τον έριξε στο έδαφος. Μια φωνή ακούστηκε να του λέει:
– «Σαούλ, Σαούλ γιατί με καταδιώκεις;»
Κατατρομαγμένος ο Σαούλ απάντησε: «Ποιος είσαι, Κύριε;»
– «Εγώ είμαι ο Ιησούς, που συ καταδιώκεις. Είναι σκληρό για σένα να λακτίζεις πάνω στα καρφιά», απάντησε η φωνή.
Τότε ο Σαούλ είδε ολοζώντανο τον Ιησού να του λέει:
– «Σήκω επάνω Σαούλ και πήγαινε στη Δαμασκό. Εκεί θα μάθεις τι πρέπει να κάμεις».

Ο Σαούλ σηκώθηκε, μα δεν έβλεπε. Ήταν τυφλός. Οι συνοδοί του καταφοβισμένοι τον πήραν από το χέρι και τον έφεραν στην πόλη, στο σπίτι του Ιούδα. Εκεί έμεινε τρεις ημέρες νηστικός, τυφλός, χωρίς να μπορεί να διακρίνει τίποτα μπροστά του. Την τρίτη ημέρα κατά διαταγή του Χριστού πήγε και τον βρήκε ο Ανανίας και του είπε:
– «Σαούλ αδελφέ μου, παρουσιάσθηκε σε μένα ο Χριστός και με διέταξε να έλθω να σε γιατρέψω.
Πράγματι, ο Ανανίας έβαλε στο κεφάλι του Σαούλ και αμέσως μετά άνοιξαν τα μάτια του, φωτίστηκε με Άγιο Πνεύμα, πίστεψε στον Χριστό και από τρομερός διώκτης του χριστιανισμού έγινε ο θερμότερος κήρυκας του Ευαγγελίου.

Του Πρωτοκορυφαίου Παύλου, που ύμνησε την καθεαυτή Αγάπη με τον πιο θεόπνευστο τρόπο!

Στην τελευταία του επιστολή στον Τιμόθεο γνωρίζοντας ότι το τέλος είναι κοντά είχε γράψει: “Ήρθε πια η ώρα να χύσω το αίμα μου ως θυσία στο Θεό. Έφτασε ο καιρός να φύγω από αυτόν τον κόσμο. Αγωνίστηκα τον ωραίο αγώνα, έτρεξα το δρόμο ως το τέλος, φύλαξα την πίστη. Τώρα πια με περιμένει το στεφάνι της θεϊκής δικαιοσύνης, που θα μου απονείμει ο Κύριος την ημέρα της Κρίσεως, ο Δίκαιος Κριτής. Κι όχι μόνο σε μένα, αλλά και σε όλους εκείνους που περιμένουν με αγάπη τον ερχομό Του”. Η άγια ζωή του Αποστόλου, το τεράστιο ιεραποστολικό του έργο, ο φωτισμένος αποκαλυπτικός λόγος του, που διασώθηκε μέσα από τις Επιστολές του και τις Πράξεις των Αποστόλων, το μαρτυρικό του τέλος, τον καθιστούν Πρώτο, πρώτο μετά τον ΄Εναν, που είναι ο ίδιος ο Χριστός. Για όλους τους Χριστιανούς είναι αιώνιο φωτεινό παράδειγμα, άξιο να το μιμηθούμε, όπως άλλωστε κι ο ίδιος μας το ζήτησε: “Μιμηταί μου γίνεσθε, καθώς κἀγώ Χριστοῦ”.*

Είθε το παράδειγμα και ο βίος των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, να είναι παράδειγμα ζωής αμήν!
.
.

Φιλιώ Ροτσίδου | 29 Ιουνίου 2021
*κατά Ιωάννην ευαγγέλιο, κεφ. 21
*από την βιογραφία του Αποστόλου Παύλου
#Ηποίησιςεντοςμας

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Κοινοποιείστε το άρθρο

You may also like