Σήμερα Τρίτη 1 Οκτωβρίου εορτάζει η Παναγία η Γοργοεπήκοος

0 comment
Κοινοποιείστε το άρθρο

Σήμερα Τρίτη 1 Οκτωβρίου εορτάζει η Παναγία η Γοργοεπήκοος – Πανηγυρίζει η Ιερά Μονή Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στο Ηράκλειο.

Την Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της επικαλουμένης «Γοργοεπηκόου», γιορτάζουμε την Τρίτη. Η Υπεραγία Θεοτόκος φέρει πάρα πολλά ονόματα, ένα από αυτά που της προσδίδουμε είναι και Γοργοεπήκοος, που σημαίνει «από ψηλά σπεύδουσα για ταχεία βοήθεια».

Την Τρίτη μάλιστα, 1 Οκτωβρίου πανηγυρίζει και η Ιερά Μονή Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου.

Ακολουθεί το πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών

Τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου και ώρα 6:30 το απόγευμα θα τελεστεί Μέγας Εσπερινός μετ αρτοκλασίας, προεξάρχοντος του Πανοσιολ. Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αρχιμ. Μεθοδίου Σαμαριτάκη.

 

Την Τρίτη 1 Οκτωβρίου και ώρα 6:30, θα τελεστεί ο όρθρος, η ευλόγηση των άρτων και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη Δημήτριου Πολιτάκη, Ιεροκήρυκα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης.

 

Ενήμερα της εορτής το απόγευμα (6:30 μ.μ.) θα τελεστεί Μεθεόρτιος Εσπερινός και Ιερά Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο την επικαλουμένη «Γοργοεπήκοο».

1 Οκτωβρίου γιορτή-Η ιστορία της εικόνα Της

Το 1646 ο τραπεζάρης μοναχός Νείλος, που περνούσε τακτικά μπροστά από την εικόνα κρατώντας στο χέρι αναμμένα δαδιά για την υπηρεσία του στην τράπεζα, άκουσε μία φωνή να του λέει τα εξής: «Να μην ξαναπεράσεις από εδώ με δαδιά καπνίζοντας την εικόνα μου».

Ο Νείλος δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία στη φωνή, η οποία όμως σύντομα ξανακούστηκε επιτιμώντας τον μοναχό και αφήνοντάς τον τυφλό. Οι αδελφοί άρχισαν να περνούν με πολύ ευλάβεια μπροστά από την εικόνα, της κρέμασαν ακοίμητο καντήλι και διέταξαν το νέο τραπεζάρη να τη θυμιάζει καθημερινά.

Ο τυφλός Νείλος περνούσε όλο τον καιρό του σε ένα στασίδι μπροστά στην εικόνα παρακαλώντας την Παναγία να τον συγχωρέσει και να τον θεραπεύσει, πράγμα το οποίο και έγινε, όταν, για τρίτη πλέον φορά, ακούστηκε φωνή από την εικόνα, που πληροφορούσε τον Νείλο ότι η δέησή του εισακούστηκε και ότι στη δική Της μετά Θεόν προστασία και σκέπη θα έπρεπε στο εξής να καταφεύγουν για κάθε τους ανάγκη οι μοναχοί.

Αυτή θα τους ακούει γρήγορα γιατί το όνομά της, σύμφωνα με το gorgoepikoos.gr είναι «Γοργοεπήκοος» (εορτή 1η Οκτωβρίου). Πολύ σύντομα το θαύμα αυτό και η υπόσχεση της Θεοτόκου έγιναν γνωστά σε όλο το όρος και η εικόνα της αυτή έγινε παναγιορείτικο προσκύνημα.

Η Χάρη Της ενεργεί πάμπολλα θαύματα όχι μόνον στο Άγιο Όρος, αλλά και έξω από αυτό, σε πόλεις και χωριά, σε ολόκληρη την Ελλάδα, όπου υπάρχουν αντίγραφά της Ιεράς Εικόνας.

Η Παναγία η Γοργοεπήκοος είναι πολύ θαυματουργή, γιατρεύει διάφορες ασθένειες, χαρίζει παιδιά σε άτεκνα ζευγάρια, φανερώνει απολεσθέντα αντικείμενα, προστατεύει όσους κινδυνεύουν στη θάλασσα, λυτρώνει όσους αιχμαλωτίζονται, θεραπεύει από τον πονοκέφαλο και την κόπωση, χαρίζει το φως στους τυφλούς, θεραπεύει από θανατηφόρες ασθένειες, διώκει τις ακρίδες από τα χωράφια και άλλα πολλά θαυμαστά.

Η Μητέρα του Κυρίου μας μεριμνά γοργά για τη σωτηρία όλων μας και αναδίδει Χάρη σε όλους όσους την επικαλούνται με πίστη, ελπίδα και αγάπη.

Η πανίερη και θαυματουργός εικόνα της Παναγίας Γοργοεπηκόου είναι η εφέστιος εικόνα της Ιεράς Μονής Γενεσίου της Θεοτόκου Ιωνίας Θεσσαλονίκης.

Την εικόνα κόμισε ο κτήτωρ και ιδρυτής της Ιεράς Μονής Ιάκωβος μοναχός κατά το έτος 1950. Η ιστορική της ιεράς εικόνας έγινε στο Άγιον όρος στην ρωσική ιερά Μονή του Αγίου Παντελεήμονος κατά το έτος 1913.

Μετά την κοίμηση του ιδρυτού της Ιεράς Μονής η εικόνα εκλάπη αλλά μετά από συνεχείς προσευχές η εικόνα παραδόθηκε στα χέρια του μακαριστού Μητροπολίτου Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κυρού Διονυσίου.

Έπειτα η εικόνα μεταφέρθηκε από τον Μητροπολίτη στη γυναικεία Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στον Χορτιάτη.

Το σωτήριο έτος 2008 ανοίγει και πάλι τις πύλες του το μοναστήρι ξεκινώντας και πάλι η λειτουργική ζωή μετά από 23 χρόνια ησυχίας. Γι’ αυτό το έτος 2009 ήταν έτος σταθμός για την Ιερά Μονή διότι ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβας επανάφερε την Ιερά και Σεβάσμια εικόνα στον τόπο της στο μικρομονάστηρό της με δόξα και τιμή που αρμόζει στην Παναγία, Μητέρα του θεού.

Τον Οκτώβριο του 2013 εορτάστηκε η επέτειος των εκατό ετών από την ιστορική της Ιεράς Εικόνας και τοποθετήθηκε πάνω στην εικόνα μία ξύλινη επένδυση στιλβωμένη με χρυσό και πλούσια χαρακτική διακόσμηση.

Πολλά είναι τα γνωστά αλλά και άγνωστα θαύματα της Παναγίας Γοργοεπηκόου της Ιεράς Μονής. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι πιστοί προσκυνητές να συνδεθούν με το μοναστήρι, το οποίο καθημερινά δέχεται με σεβασμό και αγάπη τις δεήσεις και ικεσίες των πιστών προς την Παναγία Γοργοεπήκοο.

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Κοινοποιείστε το άρθρο

You may also like