Στη ζωή προσελκύουμε ό,τι εκπέμπουμε

by Newsroom
0 comment
Κοινοποιείστε το άρθρο

Στη ζωή προσελκύουμε ό,τι εκπέμπουμε  

Για να μπορέσεις να αγαπήσεις τους άλλους είναι απαραίτητο πρώτα να αγαπήσεις εσένα. Αν δεν αγαπάς τον εαυτό σου, δεν μπορείς να αγαπήσεις άνευ όρων κανέναν. Όταν αρχίζουμε να αγαπάμε πραγματικά, αυτό που κάνουμε είναι να θαυμάζουμε. Ο θαυμασμός είναι μόνο ένα συσταστικό του έρωτα.

Σχέσεις εξάρτησης

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι, αν δεν αγαπάς τον εαυτό σου, δημιουργείς μια σχέση εξάρτησης. Θαυμάζεις τον άλλον και ψάχνεις σε αυτόν ό,τι εσύ δεν δίνεις στον εαυτό σου. Του δίνεις κάτι για να πάρεις ως αντάλλαγμα τρυφερότητα, αναγνώριση ή/και αποδοχή.

Το να αγαπάς κάποιον σημαίνει να θαυμάζεις τις αρετές του και να αποδέχεσαι τις αδυναμίες του. Οι άνθρωποι που δεν είναι ικανοί να δεχτούν τις σκοτεινές πλευρές τους ή τις αδυναμίες τους, απορρίπτουν αυτό το κομμάτι των άλλων. Και αφού υπάρχει απόρριψη, δεν υπάρχει αγάπη.

Η απόρριψη και η αγάπη είναι ασύμβατες, γι’ αυτό, όταν σε μια σχέση εναλλάσσονται τα δύο αυτά αντίθετα, προκαλείται σύγκρουση και βασιλεύει η σύγχυση.

Γι’ αυτό, μέχρι να αγαπήσεις τον εαυτό σου ολοκληρωτικά, την καλή και την κακή πλευρά σου, δεν μπορείς να αγαπήσεις τους άλλους ολοκληρωτικά.

Η δυναμική της σχέσης με τον εαυτό μας

Στη ζωή προσελκύουμε ό,τι εκπέμπουμε.

Όσα έχουμε λύσει και όσα παραμένουν άλυτα. Όταν απορρίπτεις ένα κομμάτι του εαυτού σου, προσελκύεις άτομα που θα απορρίψουν κάτι από εσένα. Όταν αγνοείς τον εαυτό σου, προσελκύεις άτομα που θα σε αγνοήσουν. Όταν είσαι πολύ σκληρός μαζί σου, θα προσελκύεις άτομα που θα είναι πολύ σκληρά μαζί σου.

Πρέπει να αγαπήσεις τον εαυτό σου, ώστε να μπορέσεις να νιώσεις καλά μαζί του.

Και για να νιώσεις καλά με έναν σύντροφο, πρώτα πρέπει να μάθεις να νιώθεις καλά με τον εαυτό σου. Γιατί, όταν δεν νιώθεις καλά με εσένα, είναι πολύ δύσκολο να νιώσεις καλά με κάποιον άλλο. Γιατί αυτός ο άνθρωπος, όπως και εσύ, έχει τις καλές και τις κακές στιγμές του. Και, όταν οι δικές σου κακές στιγμές ενώνονται με τις δικές του, αυτό που δεν αντέχεις σε σένα θα προστατευθεί σε ό,τι δεν αντέχεις στον άλλον.

Έτσι, η σχέση μπορεί να διαλυθεί.

Αποδόμηση του εγώ

Υπάρχουν δύο μεγάλες σχολές για να μάθεις να αγαπάς τον εαυτό σου. Μία που λέει να το κάνεις μόνος σου και η άλλη μέσω μιας σχέσης. Και οι δύο εμπειρίες είναι σχολεία για να πάρεις αυτό το σπουδαίο μάθημα. Όταν είσαι μόνος, σκέφτεσαι ότι μια σχέση θα σε βοηθούσε να είσαι καλά με τον εαυτό σου, αλλά αυτό είναι μεγάλο ψέμα, είναι απλώς μια ψευδαίσθηση/φαντασίωση του εγώ.

Κι όταν είσαι σε σχέση και σκέφτεσαι πως ο άλλος φταίει που εσύ δεν νιώθεις καλά είναι ένα ακόμα λάθος.

Ούτε η μοναξιά ούτε οι σύντροφοι είναι υπεύθυνοι που εσύ δεν νιώθεις καλά με τον εαυτό σου.

Επομένως, για να μπορέσεις να αγαπήσεις πλήρως είναι απαραίτητο να αποδομήσεις το εγώ και να παραδοθείς στην αγάπη που υπάρχει μέσα σου. Γιατί όταν είσαι μόνος/μόνη με τον εαυτό σου, η ζωή σού χαρίζει πολύτιμο χρόνο για να ερωτευτείς τον πιο σημαντικό άνθρωπο της ζωής σου, τον ίδιο σου τον εαυτό.

Κι όταν είσαι τόσο ερωτευμένος με τον εαυτό σου και δεν χρειάζεσαι κανέναν σύντροφο για να νιώσεις καλά, τότε καταφθάνει και ο υπέροχος σύντροφος. Για να αποδομήσεις το εγώ απαιτείται μεγάλη ειλίκρινεια, ειλικρίνεια με τον εαυτό σου. Κι αυτό σημαίνει να επιτρέπεις στον εαυτό σου κάποια συναισθήματα. Δηλαδή, να ανοίξεις την καρδιά σου για να αναγνωρίσεις τι χρειάζεσαι, να το δίνεις στον εαυτό σου και να απορρίπτεις ό,τι σε καταπιέζει ή ό,τι αρνείσαι.

Να είσαι στην αρετή της ροής

Προσοχή! Το να επιτρέψεις να νιώθεις τα συναισθήματά σου είναι άλλο, κι άλλο το να επανεφεύρεις τον εαυτό σου μέσα από αυτά. Το θέμα είναι η ροή. Κανένας περιορισμός και κανένα μπλοκάρισμα δεν είναι καλό. Οι άνθρωποι που τρομάζουν βλέποντας τους άλλους να κλαίνε είναι αυτοί που δεν επιτρέπουν στον εαυτό τους να κλαίνε, γιατί έχουν υπερβολικές απαιτήσεις και έτσι δεν μπορούν να επιτρέψουν τα δάκρυα.

Αν δεν πιστεύεις πως υπάρχουν σπουδαίοι άντρες και γυναίκες, δεν θα τους συναντήσεις. Πρώτα πρέπει να πιστέψεις σε αυτούς, ώστε να μπορέσεις να τους συναντήσεις. Και αν δεν είσαι ικανός να δεις πόσο υπέροχος είναι ο άλλος, αυτό συμβαίνει γιατί δεν είσαι ικανός να δεις πόσο υπέροχος είσαι.

Τίποτα από όσα συμβαίνουν δεν είναι τυχαίο, όλα έχουν μια εξήγηση. Ενώ αναζητώντας τους ενόχους έξω από εσένα, αγνοείς το μάθημα που σου δίνουν.

Το παρόν άρθρο αποτελεί αδειοδοτημένο απόσπασμα από το βιβλίο Κάνε τα όνειρά σου πραγματικότητα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πεδίο.

 

 

 

Κοινοποιείστε το άρθρο

You may also like